12/02/2019 12/02/2019 Ο Μητροπολίτης Βολκολάμσκ Ιλαρίωνας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε  στην διαδικτυακή πύλη “Ιησούς” φαίνεται να ανεβάζει τους τόνους σχετικά  με τις τάσεις που υπερισχύουν στο Άγιον Όρος λόγω της δημιουργίας της “νέας εκκλησίας” στην Ουκρανία από το Φανάρι. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης γράφει : από το Άγιον Όρος έρχονται αντιφατικές πληροφορίες. Από τη μία βλέπουμε ότι...
12 Φεβρουαρίου, 2019 - 12:21
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2019 - 19:57

Βολοκολάμσκ: Παίρνει θέση για τα γεγονότα και ανεβάζει τους τόνους

Διαδώστε:
Βολοκολάμσκ: Παίρνει θέση για τα γεγονότα και ανεβάζει τους τόνους

Ο Μητροπολίτης Βολκολάμσκ Ιλαρίωνας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε  στην διαδικτυακή πύλη “Ιησούς” φαίνεται να ανεβάζει τους τόνους σχετικά  με τις τάσεις που υπερισχύουν στο Άγιον Όρος λόγω της δημιουργίας της “νέας εκκλησίας” στην Ουκρανία από το Φανάρι.

Ο ίδιος ο Μητροπολίτης γράφει : από το Άγιον Όρος έρχονται αντιφατικές πληροφορίες. Από τη μία βλέπουμε ότι δύο αγιορείτες Ηγούμενοι έφτασαν στο Κίεβο για την “ενθρόνιση” του επικεφαλής του σχίσματος που νομιμοποιήθηκε από το Φανάρι….

Προφανώς η νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος από τον Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο, συνεχίζει ο κ Βολοκολάμσκ, έγινε αιτία νέων ρήξεων.

Μία από αυτές δημιουργείται στην ίδια την καρδιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Άγιον Όρος συνεχίζει στο άρθρο του.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων το Άγιον Όρος ήταν φρουρός της εκκλησιαστικής αλήθειας και της κανονικής τάξης. Ενώ τώρα βρίσκεται μπροστά στην επιλογή: να συνεχίζει να ακολουθεί την αιώνια προστασία της κανονικής αλήθειας ή να υπακούσει στην παράνομη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όλος ο αγιορείτικος μοναχισμός και κάθε μοναστήρι ξεχωριστά πρέπει επιλέξει, αναφέρει ο κ Ιλαρίων.

Στο Άγιον Όρος γνωρίζουν πολύ καλά τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο. Μέχρι προσφάτως ήταν συχνός επισκέπτης. Μια φορά, αφού ήρθα στο Άγιον Όρος και σχεδόν δεν τον γνώρισα στο σκοτάδι της εκκλησίας, ενώ ήταν με ένα απλό ράσο ανάμεσα στους καλόγερους, ραμμένο με ελληνικό τρόπο, χωρίς το Εγκόλπιο.

Και πολλοί άλλοι αρχιερείς της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επισκεπτόταν τακτικά το Άγιον Όρος. Ενώ τώρα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κήρυξε την Εκκλησία τους ανύπαρκτη.

Όλοι εμείς αγαπάμε το Άγιον Όρος και με μεγάλη χαρά το επισκεπτόμασταν, όσο ήταν δυνατό. Αγαπάμε όμως το Άγιον Όρος όχι επειδή έχει αρχαιότητες, ωραία αρχιτεκτονική ή καλά τοπία, αλλά επειδή το Άγιον Όρος πρωτίστως διατηρεί την σημασία του ως θεμέλιο της εκκλησιαστικής αλήθειας για εκατομμύρια ορθοδόξους πιστούς, λόγο του άθλου της προσευχής για την ειρήνη που φέρουν οι αγιορείτες καλόγεροι, για εκείνη την θαυμάσια πνευματική γαλήνη, την οποία αισθάνεται ο καθένας που επισκέπτεται το Άγιον Όρος.

Η πνευματική ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους είναι μοναδική. Δημιουργούνταν με κόπους δεκάδων γενιών των μοναχών. Και πολλοί μοναχοί στο Άγιον Όρος δικαίως φοβούνται ότι θα καταστραφεί, αν το Άγιον Όρος θα ανοίξει τις πόρτες του για τις γυναίκες, όπως πολλές φορές υπόσχονταν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Η ευχαριστιακή επικοινωνία με τους σχισματικούς άραγε δε κρύβει πολύ περισσότερους κινδύνους για όλη την τάξη της ζωής των μοναχών;

Αν δε το Άθως, τὸ ἅλας της γης, μωρανθῇ, ἐν τίνι ἁλισθήσεται; (Μτθ. Δ:13).

Ειλικρινά πιστεύω ότι σε αυτή την απρόσμενη κατάσταση το Άθως θα κάνει μια και μοναδική σωστή επιλογή προς όφελος της κανονικής τάξης.

Και ευχαριστώ όλους τους αγιορείτες καλόγερους και ηγουμένους που έκαναν ήδη αυτή την επιλογή.

 

Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων