18/08/2021 19/08/2021 του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Στις παραδόσεις και στις προσωπικότητες της Ορθοδοξίας της πόλης της Αγχιάλου (σ.σ. Πομόριε) στην νοτιοανατολική Βουλγαρία είναι αφιερωμένη η έκθεση με τίτλο “Ορθοδοξία στην Αγχίαλο – παρελθόν και παρόν” που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο Μουσείο Ιστορίας της ομώνυμης πόλης. Η έκθεση είναι μια προσπάθεια προβολής της ιστορίας της αρχαίας...
18 Αυγούστου, 2021 - 16:44
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2021 - 0:45

Βουλγαρία: Έκθεση για την Ορθοδοξία στην Αγχίαλο

Διαδώστε:
Βουλγαρία: Έκθεση για την Ορθοδοξία στην Αγχίαλο
  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Στις παραδόσεις και στις προσωπικότητες της Ορθοδοξίας της πόλης της Αγχιάλου (σ.σ. Πομόριε) στην νοτιοανατολική Βουλγαρία είναι αφιερωμένη η έκθεση με τίτλο “Ορθοδοξία στην Αγχίαλο – παρελθόν και παρόν” που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο Μουσείο Ιστορίας της ομώνυμης πόλης.

Η έκθεση είναι μια προσπάθεια προβολής της ιστορίας της αρχαίας πόλης, στην οποία δραστηριοποιήθηκαν Επίσκοποι με ενεργό και σημαντικό ρόλο σε πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο. Στην έκθεση παρουσιάζονται μεσαιωνικές τοιχογραφίες, σταυροί, δείγματα αγιογραφίας του 18ου και του 19ου αιώνα, ιερά λειτουργικά σκεύη, άμφια, βιβλία και πολλά άλλα εκθέματα.

“Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια έκθεση που σχετίζεται με την Χριστιανική κληρονομιά της Αγχιάλου και να παρουσιάσουμε την πόλη ως εξέχον, σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο – μια πόλη όπου έζησαν σημαντικοί Επίσκοποι που υπήρξαν προστάτες της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης, καθώς και της υψηλής μόρφωσης των κατοίκων της. Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό να παρουσιάσουμε τους κατοίκους της αρχαίας πόλης μας ως προστάτες της Ορθόδοξης πνευματικότητας, πως η Ορθοδοξία επηρέασε την καθημερινή ζωή αυτών των ανθρώπων, καθώς και πως έδωσε νόημα στις ζωές τους.”, δήλωσε η έφορος του μουσείου Λιούμπκα Νικόλοβα σε εκπομπή της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε τέσσερεις αίθουσες του μουσείου. Σύμφωνα με την κα. Νικόλοβα, “στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζεται η εμφάνιση και η καθιέρωση του Χριστιανισμού στην Αγχίαλο κατά την αρχαιότητα και στον Μεσαίωνα.  Έχουμε στοιχεία ότι μια Χριστιανική κοινότητα πρωτοεμφανίστηκε εδώ τον 1ο αιώνα. Συμπεραίνουμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσω του κηρύγματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου οι κάτοικοι της πόλης άκουσαν για τον Χριστιανισμό για πρώτη φορά».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2020.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων