27/05/2023 27/05/2023 Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινας να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημαρχεία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και κάλεσαν τις αρχές να κάνουν ένα βήμα πίσω, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. Οι χώρες αυτές στην κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της...
27 Μαΐου, 2023 - 8:45

Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ καλούν την Πρίστινα να αποκλιμακώσει την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ καλούν την Πρίστινα να αποκλιμακώσει την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινας να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημαρχεία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και κάλεσαν τις αρχές να κάνουν ένα βήμα πίσω, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Οι χώρες αυτές στην κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης καταδικάζουν την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο παρά την έκκλησή μας για αυτοσυγκράτηση, και καλούν τις αρχές της Πρίστινας να κάνουν αμέσως πίσω και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση καθώς και να συνεργαστούν στενά με την EULEX (σ.σ. την αποστολή της ΕΕ) και την KFOR (την αποστολή του ΝΑΤΟ) στο Κοσσυφοπέδιο.

Ακόμη, σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονυ Μπλίνκεν τονίζει ότι η χώρα του καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου με τη βία, ενέργειες που είναι ενάντια στις συμβουλές των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων εταίρων του Κοσσυφοπεδίου. Αυτές οι ενέργειες έχουν κλιμακώσει απότομα και άσκοπα τις εντάσεις, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και θα έχουν συνέπειες για τις διμερείς μας σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, προειδοποιεί ο επικεφαλής του State Department και καλεί «τον Πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να αλλάξει πορεία και όλες οι πλευρές να απόσχουν από οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες που θα πυροδοτήσουν εντάσεις και θα προωθήσουν τις συγκρούσεις.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξαιτίας των επεισοδίων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, διέταξε μονάδες του στρατού να μετακινηθούν πιο κοντά στα σύνορα, αφού διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στην πόλη Ζβέτσαν. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της πόλης αυτής για να εμποδίσει τον νέο δήμαρχο, που προέρχεται από την αλβανική κοινότητα, να αναλάβει τα καθήκοντά του. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου είχαν μποϊκοτάρει τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Ένταση επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο

Στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ ήχησαν σειρήνες και Σέρβοι πολίτες δημιούργησαν κλοιό γύρω από τις εισόδους των κτηρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης εμποδίζοντας την είσοδο των νέων δημάρχων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στις πόλεις με εντολή «να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών». Στην πόλη Ζβέτσαν η αστυνομία κάνοντας χρήση δακρυγόνων κατάφερε να απωθήσει τους Σέρβους και εισήλθε στο κτήριο.

Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας πυρπολήθηκε αργότερα, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters.

Περίπου 10.000 Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο μετέβησαν με λεωφορεία στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση υποστήριξης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς που διοργανώνει το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω της απουσίας χιλιάδων Σέρβων από τον βορρά του Κοσόβου η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε να επιβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα στους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους.

Σημειώνεται ότι στις πόλεις αυτές διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στον πληθυσμό, μποϋκόταραν και εξελέγησαν δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας. Το αποτέλεσμα τον εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Στο ανώτατο επίπεδο ετοιμότητας τέθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λόγω των επεισοδίων στο βόρειο Κόσοβο, έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε επίπεδο μάχιμης ετοιμότητας και διέταξε την μετακίνηση μονάδων του στρατού προς τα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, όπως μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS). Επίσης, ο αρχηγός του κράτους ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει επειγόντως τη βία κατά των Σέρβων.

Τι συνέβη στο Κοσσυφοπέδιο

Στις 23 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την πλήρωση των κενών θέσεων στους Δήμους που πλειοψηφούν οι Σέρβοι, μετά την παραίτηση των Σέρβων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μ αναγνώριση και αποδοχή από την Κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Στις εκλογές δεν συμμετείχαν οι Σέρβοι πολίτες καθώς τις μποϊκόταραν κι έτσι οι νεοεκλεγέντες ήταν από την Αλβανική μειοψηφία, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον σερβικό πληθυσμό που έχει την πλειοψηφία. Έτσι την Παρασκευή αποφασίστηκε η εγκατάσταση των νέων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στους Δήμους που έχουν σερβική πλειοψηφία.

Μέλη της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου περικύκλωσαν τα κτίρια των δήμων Ζούμπιν Ποτόκ, Σβέτσαν και Λεποσάβιτς λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, και ήχησαν σειρήνες συναγερμού, ενώ σειρήνες ακούστηκαν και στο Δήμο της Βόρειας Μιτρόβιτσας.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Tanjug αστυνομικοί του Κοσσυφοπεδίου μπήκαν στο κτήριο του Δήμου Ζβετσάν και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα καθώς και χειροβομβίδες κρότου λάμψεις, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο και για πυροβολισμούς.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Κεντρικής Κλινικής του Νοσοκομείου στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ντανίτσα Ραντομίροβιτς, είπε ότι έγινε εισαγωγή δώδεκα ατόμων που τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα χημικά, αλλά και με τραυματισμούς από χτυπήματα κατά την εισβολή της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο κτίριο του δήμου Ζβετσάν.

Στους δρόμους της πόλης αυτή τη στιγμή υπάρχουν αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις, καθώς και μέλη της KFOR.

Οι ειδικές δυνάμεις απέκλεισαν την πόλη, σε όλες τις εισόδους και τις εξόδους από αυτήν και μπροστά από το κτίριο του δήμου βρίσκονται τεθωρακισμένα οχήματα και ειδικές αστυνομικές μονάδες. Στο δρόμο υπάρχει τεράστια ποσότητα καπνού από δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Μπροστά από το κτίριο του δήμου βρίσκονται τεθωρακισμένα οχήματα και ειδικές αστυνομικές μονάδες.

Ειδικά οχήματα της αστυνομίας είναι παρόντα για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις, ενώ έφτασαν και μέλη της KFOR, ενώ ελικόπτερα της KFOR πετoύν πάνω από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Στο Λεπόσαβιτς και στο Ζούμπιν Ποτόκ επικρατεί ηρεμία αυτή τη στιγμή, αλλά οι πολίτες εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένοι από τη μια πλευρά και η αστυνομία από την άλλη.

Πίσω από το φορτηγό υπάρχει ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και ένα για το σπάσιμο των οδοφραγμάτων. Οι συγκεντρωμένοι πολίτες είναι αγανακτισμένοι.

Σέρβοι από αυτές τις πόλεις, εμφανώς ενοχλημένοι από αυτά τα γεγονότα, άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από τα δημοτικά κτίρια και σε άμεση γειτνίαση βρίσκονται μέλη των τζιπ της KFOR και της EULEX.

Ο Υφυπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμάνια Στάροβιτς, λέει ότι ειδικές μονάδες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου έχουν περικυκλώσει δημοτικά κτίρια στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου με στόχο την εγκατάσταση νέων δημάρχων που εκλέγονται με το 3,47% των ψήφων στις εκλογές της 23ης Απριλίου. .

«Τα σήματα των κινητών τηλεφώνων είναι απενεργοποιημένα σε μέρη της περιοχής, ηχούν οι σειρήνες ενώ οι ανήσυχοι πολίτες συγκεντρώνονται για να υπερασπιστούν ειρηνικά τα βασικά ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα» έγραψε ο Στάροβιτς στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων