01/11/2023 01/11/2023 Επτά (7) εκκλησιαστικές εικόνες και ξυλόγλυπτα βημόθυρα αρχαιολογικής αξίας που είχαν κλαπεί από Μονές και Ναούς της επαρχίας εντοπίστηκαν από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., τις πρωινές ώρες της 31ης Οκτωβρίου 2023 οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας,...
01 Νοεμβρίου, 2023 - 19:47
Τελευταία ενημέρωση: 01/11/2023 - 19:49

Βρέθηκαν στην Αττική εικόνες και βημόθυρα που είχαν κλαπεί στην επαρχία

Διαδώστε:
Βρέθηκαν στην Αττική εικόνες και βημόθυρα που είχαν κλαπεί στην επαρχία

Επτά (7) εκκλησιαστικές εικόνες και ξυλόγλυπτα βημόθυρα αρχαιολογικής αξίας που είχαν κλαπεί από Μονές και Ναούς της επαρχίας εντοπίστηκαν από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., τις πρωινές ώρες της 31ης Οκτωβρίου 2023 οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, στοχευμένη έρευνα σε Μονή της Αττικής με τη συνδρομή κλιμακίου αρχαιολόγων με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής για τον εντοπισμό (3) εκκλησιαστικών εικόνων που είχαν κλαπεί από έτερη Μονή της Επαρχίας το 2012.

Από την ενδελεχή έρευνα στους χώρους της Μονής, εντοπίστηκαν στο αρχονταρίκι οι (3) εικόνες που αναζητούνταν και επιπρόσθετα βρέθηκαν (4) εικόνες και ξυλόγλυπτα βημόθυρα, οι οποίες ταυτοποιήθηκε ότι έχουν κλαπεί προ ετών από Μονές και Ναούς της επαρχίας.

Οι κατασχεθείσες εικόνες και τα λοιπά εκκλησιαστικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στην έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος, Περιουσιακών Δικαιωμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεχίζει την ερευνητική διαδικασία για τον τρόπο κτήσης και κατοχής των ανωτέρω αντικειμένων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων