29/01/2021 29/01/2021 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το α΄ και το γ΄ εξάμηνο σπουδών και οι εξετάσεις του ακαδημαϊκού προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική –Ψαλτική Τέχνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι εξετάσεις διεξήχθησαν προφορικά στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω της σύγχρονης πλατφόρμας blackboard, την οποία χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εδώ και χρόνια...
29 Ιανουαρίου, 2021 - 14:14
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2021 - 14:01

«Βυζαντινή Μουσική –Ψαλτική Τέχνη» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαδώστε:
«Βυζαντινή Μουσική –Ψαλτική Τέχνη» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το α΄ και το γ΄ εξάμηνο σπουδών και οι εξετάσεις του ακαδημαϊκού προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική –Ψαλτική Τέχνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι εξετάσεις διεξήχθησαν προφορικά στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω της σύγχρονης πλατφόρμας blackboard, την οποία χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εδώ και χρόνια για τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.

Ο συντονιστής του προγράμματος, Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης αναφέρει: «Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο παγκοσμίως στην παροχή εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, ολοκληρωμένο, πιστοποιημένο, προπτυχιακό, πανεπιστημιακό πρόγραμμα(240 ECTS), δομημένο με μια σύγχρονη ακαδημαϊκή προσέγγιση, που ενσωματώνει τις τεχνολογικές εξελίξεις στο νευραλγικό γνωστικό αντικείμενο της Ανατολικής Εκκλησιαστικής Μουσικής στο τρίπτυχο της ιστορίας, θεωρίας και πράξης. Μάλιστα η καινοτομία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, στην οποία βασίστηκε εξ’ αρχής το πρόγραμμα, εξακτινίζει την Ορθόδοξη Βυζαντινή Παράδοση σε όλη την οικουμένη μέσα από την υψηλή ακαδημαϊκή και ψαλτική εμπειρία των ελλογιμοτάτων καθηγητών του και το υψηλό επίπεδο των φοιτητών του, που εμπιστεύτηκαν ένα διεθνές Πρόγραμμα στον τομέα της Ψαλτικής Τέχνης», και συνεχίζει εμφατικά: «Όραμά μας είναι να δοθούν στους φοιτητές μας όλα εκείνα τα ακαδημαϊκά και πνευματικά εφόδια που οφείλει να έχει ένας σύγχρονος ιεροψάλτης, προκειμένου μέσω των ύμνων όλοι να “Λατρεύωμεν εὐαρέστως τῷ Θεῷ μετὰ αἰδοῦς καὶ εὐλαβείας” (Εβρ. 12, 28), δηλαδή με ταπεινότητα και φόβο Θεού , καθώς η βυζαντινή μουσική δεν είναι κοσμικό άσμα, αλλά ιερό με σκοπό προσευχητικό».

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου που εξ’ αρχής στήριξε αυτή την προσπάθεια και τους ελλογιμοτάτους καθηγητές, οι οποίοι δίδαξαν στο α΄ και γ΄ εξάμηνο.

Ειδικότερα η δομή του Α΄ εξαμήνου είναι η εξής:

• Προθεωρία της Ψαλτικής Τέχνης Ι, Γρηγόριος Αναστασίου

• Υμνολογία, Γεώργιος Φίλιας

• Εκφωνητική Ψαλτική Πράξη, Μιχαήλ Στρουμπάκης – π. Γρηγόριος Καραλής – Γεώργιος Δεμελής

• Ιστορική Επισκόπηση της Ψαλτικής Παράδοσης, Δημήτριος Μπαλαγεώργος

Η δομή του Β΄ εξαμήνου είναι:

• Προθεωρία της Ψαλτικής Τέχνης ΙΙ, Γρηγόριος Αναστασίου

• Χειρόγραφη και έντυπη παράδοση του ψαλτικού ρεπερτορίου, Δημήτριος Μπαλαγεώργος

• Ειρμολόγιο (σύντομο), Γεώργιος Δεμελής – Σταμάτιος Κίσσας

• Θεολογική προσέγγιση της Λατρείας (Τελετουργική), Γεώργιος Φίλιας

Η δομή του Γ΄ εξαμήνου είναι:

• Ειρμολόγιο (αργό), Γεώργιος Δεμελής

• Εορτολογία- Αγιολογία, Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης

• Ψηφιακά μέσα για την αξιοποίηση της Ψαλτικής Κληρονομιάς, Νικόλαος Γκουράρος – Ελένη Σπυράκη

• Φωνητική-Ορθοφωνία, Δημοσθένης Φιστουρής

Η δομή του Δ΄ εξαμήνου είναι:

• Νέο Στιχηράριο Ι, Στέφανος Τσάρας – Φώτιος Κετσετζής

• Ζητήματα Τυπικού, Διονύσιος Ανατολικιώτης

• Οι Πατέρες της Εκκλησίας και η Ψαλτική Τέχνη, π. Σπυρίδων Αντωνίου

• Θεωρητικές Συγγραφές της Ψαλτικής Τέχνης (14ος –18ος αι.), Ιωάννης Αρβανίτης – Χάρης Συμεωνίδης

• Αγγλική απόδοση βυζαντινομουσικολογικών όρων (μάθημα ελεύθερης επιλογής), Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό, προπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο απ’ όλο τον κόσμο, να θεμελιώσει και να λάβει ακαδημαϊκή γνώση στον τομέα της Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης εξ’ αποστάσεως, με σύγχρονο τρόπο και να αποκτήσει ένα αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών με το κύρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου https://euc.ac.cy/el/programs/bachelor-byzantine-music-online/ ή να επικοινωνήσουν με τον συντονιστή του προγράμματος Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη στο τηλ (0030) 6979552222

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων