08/11/2022 08/11/2022 «Οι Ασσύριοι υπήρξαν και αυτοί θύματα της Γενοκτονίας που εξαπέλυσαν οι Οθωμανοί, οι Νεότουρκοι και εν συνεχεία οι Κεμαλιστές κατά του συνόλου των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας καθώς και των Αρμενίων. Και επιδιώκουμε σταθερά την αναγνώριση αυτής της Γενοκτονίας από τους απογόνους των θυτών, το τουρκικό κράτος....
08 Νοεμβρίου, 2022 - 21:20
Τελευταία ενημέρωση: 08/11/2022 - 21:55

Χαρακόπουλος: Ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τις διώξεις των Χριστιανών της Μ. Ανατολής

Διαδώστε:
Χαρακόπουλος: Ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τις διώξεις των Χριστιανών της Μ. Ανατολής

«Οι Ασσύριοι υπήρξαν και αυτοί θύματα της Γενοκτονίας που εξαπέλυσαν οι Οθωμανοί, οι Νεότουρκοι και εν συνεχεία οι Κεμαλιστές κατά του συνόλου των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας καθώς και των Αρμενίων. Και επιδιώκουμε σταθερά την αναγνώριση αυτής της Γενοκτονίας από τους απογόνους των θυτών, το τουρκικό κράτος. Όχι βεβαίως για λόγους εκδικητικότητας, αλλά ως εκδήλωση τιμής προς όσους έχασαν τις ζωές και τις πατρίδες τους εκείνα τα χρόνια, και πρωτίστως για να μην έχουμε επανάληψη αυτών των φρικιαστικών γεγονότων».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής κ.κ. Mar Awa III, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ που υποδέχθηκε τον Ασσύριο Προκαθήμενο στη Βουλή των Ελλήνων υπογράμμισε ότι «και η Εκκλησία σας κατά τον 20ο αιώνα αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις, που την εξανάγκασαν να μεταφέρει την έδρα της πέραν του Ατλαντικού. Ευτυχώς, η Εκκλησία σας είχε την ευλογία να επιστρέψει, στις αρχές του 21ου αιώνα στα εδάφη του λαού σας, στο Ιράκ, στην αυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν, στην πόλη της Ερμπίλ.

Κι αυτό αποτέλεσε μια δικαίωση. Η δυνατότητα μάλιστα της συμβίωσης όλων των εθνοτήτων της περιοχής εν ειρήνη είναι κάτι που όλοι επικροτούμε». Και πρόσθεσε ότι «ως ΔΣΟ από την πρώτη στιγμή καλέσαμε σε σωτηρία των Χριστιανών στο λίκνο του χριστιανισμού, στη γη της Μέσης Ανατολής. Για αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλίες, όπως αυτή για τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τις Θρησκευτικές Διώξεις, την οποία συζητούμε από κοινού με τον Λίβανο και άλλες χώρες της πολύπαθης Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, συζητάμε με οργανώσεις από άλλες ηπείρους για την ανάγκη καταγραφής των φαινομένων θρησκευτικών διώξεων σε βάρος χριστιανικών πληθυσμών. Προωθούμε πάντοτε το μήνυμα της ειρήνης, της καταλλαγής, της συνεννόησης και της συνεργασίας».

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσκάλεσε τον Πατριάρχη της Ασσυριακής Εκκλησίας να παραστεί στην προγραμματισμένη Διεθνή Γραμματεία της ΔΣΟ στην Κύπρο, τον Μάρτιο του 2023 για να παρουσιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής, ώστε να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των κέντρων λήψης αποφάσεων σε Ευρώπη και Αμερική.

Γενοκτονία Χριστιανών από Ισλαμικό Κράτος

O Πατριάρχης Mar Awa III στην αντιφώνηση του εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του «για την αδελφική συνάντηση και την εγκάρδια υποδοχή» και υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των Ελλήνων και των Ασσυρίων και οι οποίοι ανάγονται ήδη πριν από την Αλεξανδρινή Περίοδο. Σημείωσε δε ότι «οι Ασσύριοι έχουν παρουσία στην Ελλάδα εδώ και 100 έτη. Η πρώτη καταγεγραμμένη μετανάστευση συντελέστηκε το 1922 στον απόηχο της γενοκτονίας και των βιαιοπραγιών, τις οποίες βίωσαν από κοινού οι Ασσύριοι, οι Έλληνες και άλλες χριστιανικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως οι Αρμένιοι. Έχει καταγραφεί ότι περίπου τα 2/3 του έθνους των Ασσυρίων “ξεριζώθηκαν” στο διάστημα 1914-1918 και αυτός είναι ο λόγος ότι είμαστε ένα πολύ μικρό αριθμητικά έθνος. Η κοινή μας Ιστορία οδηγεί και τις σχέσεις μας να βαδίζουν παράλληλα στην πάροδο των αιώνων».

Ο Προκαθήμενος της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής ενημέρωσε τον Μάξιμο Χαρακόπουλο για την κατάσταση του ποιμνίου του, στον απόηχο της εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους στον Λίβανο και τη Συρία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «από το 2014, ο αριθμός των Χριστιανών στο Ιράκ και τη Συρία μειώθηκε δραματικά και οι χριστιανοί βρέθηκαν έκθετοι απέναντι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς εκτοπισμούς. Ενορίες και κοινότητες στη Μοσούλη και τις πεδιάδες της Νινευή καταστράφηκαν για να εγκατασταθεί η έδρα του ISIS και έγινε μια απόπειρα να καταστραφούν τα πολιτιστικά μας μνημεία. Και σε αυτή την περίπτωση συντελέστηκε μια σύγχρονη γενοκτονία κατά του έθνους μας και κατά των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Πριν την έλευση του ISIS υπήρχαν 10.000 χριστιανικές οικογένειες στη Μοσούλη, ενώ σήμερα είναι μόλις 50 οικογένειες από όλες τις χριστιανικές ομολογίες. Πολλές Ασσυριακές οικογένειες κατέφυγαν στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία και βρίσκονται εκεί εγκλωβισμένες. Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μη γνωρίζει ή σε κάποιο βαθμό να αδιαφορεί. Μόνο με την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας μπορεί η Κυβέρνηση του Ιράκ να δώσει εγγυήσεις ασφάλειας στους χριστιανικούς πληθυσμούς. Η Μέση Ανατολή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη χριστιανική πίστη. Η εξάλειψή της θα αποτελούσε καταστροφή για την ανθρωπότητα και τον παγκόσμιο πολιτισμό».

Ο Ασσύριος Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του «διότι η ΔΣΟ της οποίας εσείς ηγείστε, αλλά και άλλες κοινοβουλευτικές οργανώσεις στην Ευρώπη ενδιαφέρθηκαν για τις διώξεις που υφίστανται οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή και αυτό το γεγονός ενθαρρύνει τις κοινότητές μας».

Στο τέλος της συνάντησης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρόσφερε στον Πατριάρχη της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής τον Τόμο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» και αντίγραφο του έργου «Από τη γη στον ουρανό» που εκτίθεται στη Βουλή των Ελλήνων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων