02/05/2022 02/05/2022 Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ-1 και στην εκπομπή «Με νέα ματιά» για το προσκύνημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μέκκα, λέγοντας τα εξής: «Νομίζω ότι μιλούμε, πια, για μια συνειδητή μετατόπιση της Τουρκίας, μια αμφισβήτηση του κοσμικού κράτους, που εγκαθιδρύθηκε από τον...
02 Μαΐου, 2022 - 19:35
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2022 - 19:39

Χαρακόπουλος για προσκύνημα Ερντογάν στη Μέκκα: «Συνειδητή μετατόπιση της Τουρκίας και αμφισβήτηση του κοσμικού κράτους»

Διαδώστε:
Χαρακόπουλος για προσκύνημα Ερντογάν στη Μέκκα: «Συνειδητή μετατόπιση της Τουρκίας και αμφισβήτηση του κοσμικού κράτους»

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ-1 και στην εκπομπή «Με νέα ματιά» για το προσκύνημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μέκκα, λέγοντας τα εξής:

«Νομίζω ότι μιλούμε, πια, για μια συνειδητή μετατόπιση της Τουρκίας, μια αμφισβήτηση του κοσμικού κράτους, που εγκαθιδρύθηκε από τον Ατατούρκ και του χρόνου συμπληρώνει εκατό χρόνια. Το βλέπουμε να γίνεται βήμα-βήμα και να πραγματοποιείται. Είναι σοκαριστική για εμένα η εικόνα του Τούρκου προέδρου ως προσκυνητή με λευκό χιτώνα στη Μέκκα».

Ο Θεσσαλός πολιτικός με αφορμή την εικόνα του Ταγίπ Ερντογάν, ως προσκυνητή, με λευκό χιτώνα, στη Μέκκα, ανέφερε ότι «είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στα εκατό χρόνια που συμπληρώνει του χρόνου η Τουρκική Δημοκρατία, ως μετάβαση από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Μία μετάβαση που έγινε από τον Κεμάλ Ατατούρκ, που σηματοδοτούσε την εκκοσμίκευση του τουρκικού κράτους με την κατάργηση της Σαρίας, την κατάργηση της μαντήλας, τη μετατροπή εμβληματικών ναών, Ορθοδόξων, από τζαμιά σε μουσεία, της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, της Μονής της Χώρας. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι δεν είναι απλά μια “εργαλειοποίηση” της θρησκείας από τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως πολύ εύκολα υποστηρίζουν αναλύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι μιλούμε, πια, για μια συνειδητή μετατόπιση της Τουρκίας, μια αμφισβήτηση του κοσμικού κράτους που εγκαθιδρύθηκε από τον Ατατούρκ και του χρόνου συμπληρώνει εκατό χρόνια. Το βλέπουμε να γίνεται βήμα-βήμα και να πραγματοποιείται. Είναι σοκαριστική για εμένα η εικόνα του Τούρκου προέδρου ως προσκυνητή με λευκό χιτώνα στη Μέκκα».

Δεν μου έκανε καρδιά να μπω στην Αγιά Σοφιά…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτηθείς για τον πρόσφατο βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας σημείωσε ότι πρόσφατα επισκέφθηκε την Πόλη και βρέθηκε στο νάρθηκα της Αγίας Σοφίας. Όπως είπε «η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Έχει μετατραπεί σε παπουτσοθήκη. Δεν μου έκανε καρδιά να μπω στο εσωτερικό του ναού και να δω την εικόνα του σήμερα σε σχέση με αυτό που ξέραμε, τον μεγαλοπρεπή ναό, που είναι σύμβολο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Εμείς ως ΔΣΟ, ως ένας οργανισμός που έχει στους κόλπους του Ορθόδοξους βουλευτές από είκοσι πέντε κοινοβούλια, επειδή ακριβώς, όπως ειπώθηκε και στο ρεπορτάζ, οι αντιδράσεις και των Διεθνών Οργανισμών και της UNESCO και της διεθνούς κοινότητας και κυβερνήσεων, ακόμα και ομοδόξων κρατών, Ορθοδόξων κρατών, δεν ήταν οι αναμενόμενες, έχουμε αναλάβει μια σειρά δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, για να μην περιπέσει σε λήθη το θέμα της Αγίας Σοφίας.
Έχουμε εκδώσει μια πολύγλωσση έκδοση για την Αγία Σοφία, με εμβληματικούς ναούς, από τη Σκωτία μέχρι την Κίνα. Αυτό τον τόμο τον παρουσιάζουμε σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο -αποστέλλεται σε διπλωματικές αντιπροσωπείες, σε αρχηγούς κρατών. Ζητούμε την καθιέρωση από το Συμβούλιο της Ευρώπης, μιας πολιτιστικής διαδρομής για τις Αγίες Σοφίες και προχωρούμε, επίσης, σε έναν διεθνή διαγωνισμό με θέμα τις Αγίες Σοφίες, για να καταδείξουμε όχι απλά τη βιωματική σχέση που έχουμε εμείς ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι αλλά όλοι οι Χριστιανοί με την Αγία Σοφία, αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων