02/03/2022 02/03/2022 “Νομίζω ότι ορθώς η Ελλάδα τάσσεται με τον αδύναμο”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στον Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι “αυτός ο πόλεμος μπορεί να είναι ένα σοκ για τη Δύση, ένα σοκ για την Ε.Ε. και να λειτουργήσει αφυπνιστικά και ήδη...
02 Μαρτίου, 2022 - 11:05
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2022 - 11:04

Χαρακόπουλος: Η Ελλάδα με τον ελεύθερο κόσμο κατά του αναθεωρητισμού

Διαδώστε:
Χαρακόπουλος: Η Ελλάδα με τον ελεύθερο κόσμο κατά του αναθεωρητισμού

“Νομίζω ότι ορθώς η Ελλάδα τάσσεται με τον αδύναμο”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στον Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι “αυτός ο πόλεμος μπορεί να είναι ένα σοκ για τη Δύση, ένα σοκ για την Ε.Ε. και να λειτουργήσει αφυπνιστικά και ήδη αυτό το βλέπουμε. Αλλά πρέπει και η Ε.Ε. να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας”.

«Νομίζω ότι ορθώς η Ελλάδα, δεν τηρεί ίσες αποστάσεις, δεν μπορείς να τηρήσεις ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα σε τέτοιες περιπτώσεις και να διεκδικείς αύριο αν έχεις και εσύ τέτοια συμπεριφορά -που έχεις τέτοια απειλή- να είναι με το μέρος σου, όχι μόνο οι σύμμαχοι και οι εταίροι, αλλά η διεθνής κοινότητα. Νομίζω ότι ορθώς η Ελλάδα τάσσεται με τον αδύναμο», είπε χαρακτηριστικά ο δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας και στην δημοσιογράφο κα Δέσποινα Θεοδώρου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα δείχνει ότι συμμετέχει συνειδητά στην προσπάθεια του ελεύθερου κόσμου, να συνετιστούν αυτοί που αναβιώνουνε αναθεωρητισμούς επικίνδυνους για την παγκόσμια τάξη. Βλέπετε χώρες όπως η Νορβηγία, που από την περίοδο του Ψυχρού πολέμου από το 1950, δεν είχε στείλει ποτέ στρατιωτική βοήθεια να το κάνει στην Ουκρανία. Βλέπετε την Ελβετία, που ήτανε πάντοτε ουδέτερη, να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή του ελεύθερου κόσμου να αμυνθεί σε όσους επιχειρούν -επικαλούμενοι αδικίες ιστορικές- να αναθεωρήσουνε τα σύνορα, να αμφισβητήσουνε τα κυριαρχικά δικαιώματα, την κυριαρχία, τα σύνορα στην Ευρώπη».

Να αναπτυχθεί ο στρατιωτικός βραχίονας της Ευρώπης

«Αυτός ο πόλεμος όμως μπορεί να είναι ένα σοκ για τη Δύση, ένα σοκ για την Ε.Ε. και να λειτουργήσει αφυπνιστικά και ήδη αυτό το βλέπουμε. Αλλά πρέπει και η Ε.Ε. να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας. Κυρίως να αποκτήσει στρατιωτικό βραχίονα, να μην εξαρτάται από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, από το ΝΑΤΟ, ουσιαστικά δηλαδή από τις αποφάσεις των Η.Π.Α., οι οποίες το προηγούμενο διάστημα, το διάστημα της διακυβέρνησης Τράμπ, έδειξαν να αποτραβιούνται από τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, από τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο, στη Νοτιοανατολική ιδιαίτερα Μεσόγειο και τα προβλήματα που είχαμε εκεί.

Το ένα θετικό που κρατώ είναι αυτό και το δεύτερο θετικό που κρατώ, είναι η συνειδητοποίηση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ουσιαστικότερο ρόλο στη γηραιά ήπειρο, άρα θα πρέπει να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση στην Ε.Ε. των χωρών που το επιθυμούν, ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι επιρρεπείς σε εξωγενείς επηρεασμούς και πιέσεις. Τα Βαλκάνια ξέρετε, θεωρούνταν πάντοτε η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και ήδη βλέπουμε να υπάρχουν εστίες αναστάτωσης και στο Κόσσοβο και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, που υπάρχει και εκεί μεγάλη αστάθεια. Άρα πιστεύω ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που στηρίζουν την προοπτική της ένταξης στην Ε.Ε. όχι μόνο της Σερβίας, αλλά και της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, των χωρών που έχουν βεβαίως τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια -δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε εκπτώσεις στο κράτος δικαίου για παράδειγμα. Αλλά βλέπω ότι και η Ουκρανία καταθέτει τέτοια πρόταση και ήδη η πρώτη αντίδραση από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. είναι θετική. Η Ουκρανία είναι μέρος της Ευρώπης, ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Και η Ρωσία είναι μέρος της Ευρώπης. Και η Ρωσία θα πρέπει να δει αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική. Και αν θέλετε έγιναν και λάθη στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Θα έπρεπε να γίνουν πιο ουσιαστικά βήματα προσέγγισης τότε με τη Ρωσία, για να μη φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, χωρίς αυτό να δικαιολογεί αυτά που γίνονται!».

Μήνυμα προς την Τουρκία

«Και είναι και ένα μήνυμα και προς τους εταίρους μας, διότι η Ελλάδα επιμένει εδώ και καιρό ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, διότι τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία, δεν είναι Ελληνοτουρκικά, είναι Ευρωτουρκικά ζητήματα. Όταν αμφισβητεί τα σύνορα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. δεν αμφισβητεί μόνο τα ελληνικά σύνορα, αμφισβητεί τα σύνορα της ευρωπαϊκής επικράτειας, τα σύνορα της Ε.Ε. Άρα, λοιπόν, αν η Ελλάδα κρατούσε μια ουδέτερη στάση όπως πολλοί αφήνουν να εννοηθεί, πώς θα διεκδικούσε αύριο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, πώς θα διεκδικούσε αύριο την έμπρακτη συμπαράσταση των εταίρων;».

Στόχος μας η ενεργειακή αυτονομία

«Εκείνο που επίσης πρέπει να δούμε είναι η ενεργειακή αυτονομία της χώρας, γιατί το φυσικό αέριο από την Ρωσία μας αφορά όλους στην Ευρώπη, αφορά και την Ελλάδα. Η ενεργειακή εξάρτηση ήταν αυτή που σε μεγάλο βαθμό καθυστέρησε και τις όποιες αντιδράσεις νωρίτερα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και γι’ αυτό οδηγηθήκαμε κι εδώ. Ίσως να μην χρειαζόταν να φθάσουμε εδώ αν δεν υπήρχε αυτή η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης κι αν νωρίτερα είχαν δοθεί σαφέστατα μηνύματα. Αλλά τι να πει κανείς όταν βλέπει πρώην καγκελάριους να έχουν ηγετικό ρόλο επ’ αμοιβή σε εταιρείες φυσικού αερίου της Ρωσίας. Τέλος πάντων είναι κι ένα ζήτημα το έλλειμα ηγεσίας στην Ευρώπη και στον κόσμο, και γι’ αυτό υφιστάμεθα αυτά που ζούμε».

Συνέντευξη Μ.Χαρακόπουλου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων