21/12/2021 21/12/2021 Τις παρατηρήσεις του στην εισήγηση της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας για την αντικατάσταση της ευχής «Καλά Χριστούγεννα» με την ουδέτερη φράση «Καλές γιορτές», εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη ΒΟΥΛΗ TV. «Με τις απόψεις που ένα μέρος της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, της ευρωπαϊκής  νομενκλατούρας...
21 Δεκεμβρίου, 2021 - 14:27
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2021 - 14:28

Χαρακόπουλος: Η ευχή “Καλά Χριστούγεννα” ως πράξη αντίστασης!

Διαδώστε:
Χαρακόπουλος: Η ευχή “Καλά Χριστούγεννα” ως πράξη αντίστασης!

Τις παρατηρήσεις του στην εισήγηση της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας για την αντικατάσταση της ευχής «Καλά Χριστούγεννα» με την ουδέτερη φράση «Καλές γιορτές», εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη ΒΟΥΛΗ TV.

«Με τις απόψεις που ένα μέρος της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, της ευρωπαϊκής  νομενκλατούρας προάγει, θα έλεγα ότι είναι πράξη αντίστασης η ευχή “Καλά Χριστούγεννα”», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στον «Διάλογο για τον Μέλλον της Ευρώπης» λέγοντας ότι «δυστυχώς, δεν έχουμε ενθαρρυντικά δείγματα γραφής. Μάλιστα, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και συζητήθηκε έντονα στην Κέρκυρα, στις εργασίες μας, αυτό το κείμενο εργασίας που είδε το φως της δημοσιότητας με την εισήγηση της Μαλτέζας Επιτρόπου, που μεταξύ άλλων έλεγε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί η ευχή “Καλά Χριστούγεννα” από το ουδέτερο “Καλές γιορτές”, προκειμένου να μην προκαλούνται άνθρωποι άλλων θρησκευμάτων, που μένουν στην Ευρώπη. Εμείς διαφωνούμε κάθετα με αυτές τις αντιλήψεις και ευτυχώς είδα ότι αποσύρθηκε τελικά αυτό το έγγραφο. Πιστεύουμε ότι οι χριστιανικές αξίες είναι βασικό υπόβαθρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μαζί με το ρωμαϊκό δίκαιο και την αρχαία ελληνική γραμματεία. Δεν μπορεί αυτά να τα αποσιωπούμε, είναι οι τρείς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη ΒΟΥΛΗ TV και στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» (με τους δημοσιογράφους, τον κ. Λάμπρο Πέγκο και την κ. Λουκία Γκάτσου) με αφορμή τις εισηγήσεις, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πολιτικής ορθότητας» της ΕΕ, για την αντικατάσταση της ευχής «Καλά Χριστούγεννα» με το θρησκευτικά άχρωμο «Καλές γιορτές».

Συνδιάσκεψη Ορθοδόξων για το Μέλλον της Ευρώπης

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ αναφέρθηκε στη συνδιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης που θα πραγματοποιήσει ο διεθνής θεσμός «όπου θα κληθούνε εκπρόσωποι όλων τον Ορθοδόξων Εκκλησιών. Πιστεύουμε ότι αυτός ο διάλογος δε θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά θα πρέπει να λάβει μέρος η “Μεγάλη Ευρώπη” των 47 κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή και οι χώρες που  δεν είναι μέλη της ΕΕ αλλά προσδοκούν  να μπούνε στην ΕΕ ή η Ρωσία, που είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη. Δεν μπορούμε, δηλαδή, με χώρες με τις οποίες βρισκόμαστε σε γειτνίαση, με  χώρες με τις οποίες συνορεύουμε, χώρες με τις οποίες επίσης  μοιραζόμαστε κοινές αξίες, αυτές οι χώρες να μην έχουν λόγο στο ευρωπαϊκό μέλλον. Άλλωστε, οι οραματιστές της Ευρώπης πίστευαν σε μια Ευρώπη που θα ξεκινάει από τον Ατλαντικό και θα φτάνει στα Ουράλια. Δεν εξαιρούσαν καμία χώρα».

Συνέδριο για τη Γενοκτονία Χριστιανών της Ανατολής

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προανήγγειλε τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου το 2022 που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Όπως είπε «για τους Έλληνες είναι η μεγαλύτερη εθνική συμφορά, ο ξεριζωμός εκατομμυρίων Ελλήνων. Παύει να λειτουργεί ουσιαστικά ο ανατολικός πνεύμονας του ελληνισμού, που τρείς χιλιάδες χρόνια ήταν μια βασική παράμετρος του ελληνισμού,  οι ελληνικές κοινότητες στη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ιωνία. Δεν θα το δούμε, όμως, από εθνική πλευρά. Θέλουμε να το δούμε από τη θρησκευτική διάσταση, γιατί ταυτόχρονα με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στη Μικρά Ασία, ουσιαστικά εξαλείφεται η χριστιανική παρουσία στη Μικρά Ασία, μετά από δυο χιλιάδες χρόνια, μετά από χίλια εννιακόσια είκοσι δυο χρόνια, από  τη στιγμή που μετρούμε ως πρώτο έτος τον χρόνο της γέννησης του Χριστού.

Άρα, λοιπόν, εμείς θέλουμε να αναδείξουμε με ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο, που φιλοδοξούμε να γίνει στη Θεσσαλονίκη, με παρουσία καταξιωμένων, διεθνών ερευνητών που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής, τις όψεις της γενοκτονίας Αρμενίων, Ελλήνων του Πόντου, της  Μικράς  Ασίας ευρύτερα και βεβαίως Ασσυρίων.

Τα πρακτικά αυτού του συνεδρίου φιλοδοξούμε να εκδοθούν σε έναν τόμο, ακριβώς για να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή, κοινή γνώμη. Γιατί δυστυχώς, εκείνη η γενοκτονία που ξεκίνησε  στις αρχές του εικοστού αιώνα, συνεχίζεται και στις μέρες μας με αυτά που είδαμε να γίνονται στη Συρία και στο Ιράκ από το Ισλαμιστικό κράτος, από τον ISIS, με τις δολοφονίες των Χριστιανών και με τις εκτοπίσεις.

Ουσιαστικά κινδυνεύει η Μέση Ανατολή που είναι το λίκνο του Χριστιανισμού, να αδειάσει από Χριστιανούς. Είναι ελάχιστοι πια, μια μικρή μειοψηφία. Εμείς καυχόμαστε και σεμνυνόμαστε ότι τα παλαίφατα, τα πρεσβυγενή πατριαρχεία των Ιεροσολύμων, της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας, έχουνε τα βασικά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, αλλά αν δεν μείνουν Χριστιανοί στη Μέση  Ανατολή;».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου:

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων