25/11/2023 20/01/2024 Οι εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), φιλοξενήθηκαν στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας. Τα μέλη του ανώτατου οργάνου του θεσμού καλωσόρισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στη ΔΣΟ κ. Ράντομιρ Τσολάκοφ, ενώ εκ μέρους του Προέδρου της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης κ. Ρόζεν Ζελιάζκοφ τις εργασίες χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων...
25 Νοεμβρίου, 2023 - 15:23
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2024 - 22:03

Χαρακόπουλος στη συνεδρίαση της ΔΣΟ: Να σιγήσουν τα όπλα σε Γάζα και Ουκρανία

Διαδώστε:
Χαρακόπουλος στη συνεδρίαση της ΔΣΟ: Να σιγήσουν τα όπλα σε Γάζα και Ουκρανία

Οι εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), φιλοξενήθηκαν στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας. Τα μέλη του ανώτατου οργάνου του θεσμού καλωσόρισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στη ΔΣΟ κ. Ράντομιρ Τσολάκοφ, ενώ εκ μέρους του Προέδρου της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης κ. Ρόζεν Ζελιάζκοφ τις εργασίες χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων κ. Γκεόργκι Γκεοργκίεφ.

Η συνεδρίαση αρχικά προγραμματίζονταν να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, αλλά λόγω των πολεμικών συρράξεων στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε τελικά στη Βουλγαρία. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιορδανία, τη Γεωργία -που μετέχουν στο ανώτατο όργανο της ΔΣΟ- και εκπρόσωπος της Ουγγαρίας ως παρατηρητής. Δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι, της Ρωσίας, λόγω κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και της Αρμενίας και Σερβίας.

Κατά την εισήγησή του για τον προγραμματισμό των δράσεων της ΔΣΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος ανακοίνωσε ότι «η Ακαδημία Αθηνών, ο εμβληματικός “ναός της γνώσης” της Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα, την βράβευση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες, που εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας».

Όπως είπε, «πρόκειται για μια διάκριση που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στην Οργάνωσή μας και απτή απόδειξη ότι οι κόποι και οι αγώνες που δίνουμε αναγνωρίζονται από ανθρώπους του πνεύματος».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την απολογιστική έκθεση των πεπραγμένων του προηγούμενου εξαμήνου αναφέρθηκε διεξοδικώς στις δράσεις που αναλήφθηκαν με την καθοριστική συμβολή του Συμβούλου της ΔΣΟ δρος Κωστα Μυγδάλη, μνημονεύοντας, μεταξύ άλλων, τις παρουσιάσεις του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας στις ΗΠΑ -όπου πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και σημαντικές συναντήσεις στο State Department, καθώς και στην έδρα του ΟΗΕ-, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και στο Μόναχο της Γερμανίας.

Διοργάνωση διεθνών συνεδρίων για τις Χριστιανικές αξίες

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην εισήγησή του για τον προγραμματισμό των δράσεων του επόμενου εξαμήνου ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται και «άλλες επετειακές εκδηλώσεις -και σκεφτόμαστε να τις συνδυάζουμε με παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας- στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, την Αλβανία και την Αυστραλία.

Οι επετειακές δράσεις ολοκληρώνονται με την πραγματοποίηση δυο μεγάλων συνεδρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε την άνοιξη διεθνές συνέδριο με θέμα: “Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των Χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα”. Ανάλογο συνέδριο με επετειακό χαρακτήρα επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε και στην Αθήνα σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα “Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (1993-2023): Η Ενότητα των Ορθοδόξων μέσα από την εμπειρία της ΔΣΟ”. Θα είναι μια επίσης, σημαντική εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 ετών λειτουργίας μας».

Επίσης, σημείωσε ότι στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί «συνάντηση εργασίας με την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων της Καθολικής Εκκλησίας στην ΕΕ (COMECE) και την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC). Το θέμα της συνάντησης εργασίας είναι “Οι Χριστιανικές Αξίες ενόψει των Ευρωεκλογών 2024”. Η συνάντηση -που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του COMECE- στοχεύει στη συμμετοχή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλες τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Ομάδες. Στόχος είναι να συζητηθούν οι τρόποι για καλύτερη δυνατή ανάδειξη του ζητήματος των Χριστιανικών αξιών στο πλαίσιο των προεκλογικών εκστρατειών των Πολιτικών Κομμάτων και των υποψηφίων Ευρωβουλευτών και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αντίστοιχους πολιτικούς φορείς».

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισήγησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή «όπου ένας πόλεμος μαίνεται εδώ και έναν μήνα, οδηγώντας σε ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή. Και αυτή η ένοπλη σύγκρουση έρχεται να προστεθεί στην ήδη ανοιχτή και χαίνουσα πληγή στη Γηραιά Ήπειρο, που αποτελεί ο αιματηρός πόλεμος μεταξύ δυο ομοδόξων λαών, ο οποίος εκτυλίσσεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Οργάνωσή μας διαχρονικά αναπτύσσει λόγο και έργο με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του Ορθόδοξου Κόσμου και τον σεβασμό των οικουμενικών αξιών της Ανθρωπότητας. Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρη η αναφορά στην Επετειακή Διακήρυξη που υιοθετήσαμε στην 30η Γενική μας Συνέλευση στη Χαλκιδική τον Ιούνιο 2023 σχετικά με την καταδίκη «κάθε μορφής απειλή ή χρήση βίας που στρέφεται κατά κράτους ή ανθρώπων είτε προέρχεται από κρατικούς είτε από μη κρατικούς δρώντες. Ο πόλεμος και η τρομοκρατία είναι φαινόμενα καταστροφικά που θέτουν εμπόδια στην ευημερία της Ανθρωπότητας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας προ των ευθυνών μας και να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που διαθέτουμε, προκειμένου να σιγήσουν τα όπλα και να προωθήσουμε την προσφυγή στα ειρηνικά μέσα επίλυσης των διαφορών.
Η λύση των δυο Κρατών είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την εδραίωση και την επικράτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Και από αυτό το βήμα προβαίνουμε σε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών, απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά εδάφη, απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς και άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική επίλυση του ευαίσθητου πολιτικά μεσανατολικού ζητήματος».

Διαβάστε τον απολογισμό του Γ.Γ. ΔΣΟ δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Φθινοπωρινή Διεθνή Γραμματεία

Διαβάστε την εισήγηση του Γ.Γ. ΔΣΟ δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου για τον προγραμματισμό δράσεων της ΔΣΟ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων