18/08/2020 18/08/2020 «Είμαστε σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο από πολλές άλλες χώρες, αλλά αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, τα πράγματα θα πάρουν πολύ δύσκολη τροπή», δήλωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το 83% των νέων κρουσμάτων covid-19...
18 Αυγούστου, 2020 - 15:12
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2020 - 17:16

Χαρδαλιάς: «Η Ελλάδα σε καλύτερο επίπεδο από πολλές χώρες»

Διαδώστε:
Χαρδαλιάς: «Η Ελλάδα σε καλύτερο επίπεδο από πολλές χώρες»

«Είμαστε σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο από πολλές άλλες χώρες, αλλά αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, τα πράγματα θα πάρουν πολύ δύσκολη τροπή», δήλωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το 83% των νέων κρουσμάτων covid-19 είναι εγχώρια και οφείλονται σε μη τήρηση των μέτρων σε χώρους με υψηλή συνάθροιση και μόνο το 17% είναι εισαγόμενα, απαντώντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού στην έξαρση της επιδημίας. Μάλιστα, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι από την 1η Ιουλίου έχουν βρεθεί 615 θετικά κρούσματα σε 319.379 ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι:

Υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες, γεγονός που επέβαλε τα έκτακτα μέτρα.

Είναι αστήρικτη και παντελώς αβάσιμη η φημολογία και οι δημόσιες συζητήσεις για εκατοντάδες αδήλωτα κρούσματα. «Κανένα εργαστήριο δεν θα διακινδύνευε να χάσει την άδεια του και όλα ελέγχονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο υφυπουργός.

Είμαστε που μακριά από ένα γενικό lockdown σε μητροπολιτικές περιοχές, αλλά όπου χρειαστεί θα λαμβάνονται μέτρα οριζόντια σε τοπικό επίπεδο.

Για την Πάρο και Αντίπαρο είπε: «Δεν υπάρχει λόγος πανικού, χρειάζεται ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο», είπε ο υφυπουργός.

Για τους ελέγχους που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων τόνισε ότι συνεχίζονται και μέχρι στιγμής τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν διενεργηθεί 652 έλεγχοι με 26 παραβάσεις και έχουν κλείσει καταστήματα στα δύο νησιά για συνολικά 90 ημέρες.

Η πανδημία δεν παρουσιάζει σημεία υποχώρησης λόγω εποχής και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας ενώ θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για το τι θα γίνει με τα σχολεία.

Β.Κοντοζαμάνης: Προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες όταν έρθει το εμβόλιο 

Προτεραιότητα όσον αφορά το εμβόλιο του κορωνοϊού -εφόσον αυτό παρασκευαστεί και αρχίσει να διατίθεται στο χώρα μας στο τέλος του έτους – θα δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, τις πλέον ευάλωτες, όπως είπε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, μαζί με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «υπάρχει σχέδιο της Επιτροπής Εμβολιασμών για την προτεραιοποίηση των ομάδων, που θα κάνουν αρχικά το εμβόλιο αυτό. Ναι θα υπάρξει προτεραιότητα για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο».

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εμβόλιο, εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόσθεσε : «Τα εμβόλια δεν παράγονται από την μια μέρα στην άλλη, ήδη η διαδικασία για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξει έγκριση του και η Ε.Ε που έχει κάνει τη συμφωνία για όλες της χώρες μέλη της, θα αρχίσει την προμήθεια εμβολίων και στη χώρα μας από τα τέλη του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η διάθεση του μετά. Θα συνεχιστεί. Είναι πιθανό να γίνουν και άλλες συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες και να έρθουν και αλλά εμβόλια».

Ο Β. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στις πληροφορίες περί απόκρυψης του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων τονίζοντας κατηγορηματικά «Δεν αποκρύπτουμε κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ μέσα από την ημερήσια έκθεση του ανακοινώνει με λεπτομέρειες όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει από τα εργαστήρια της χώρας». Όπως εξήγησε, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ότι αποκρύπτονται στοιχεία ούτε τα «περί εξυπηρέτησης συμφερόντων», όπως είπε, τα οποία χαρακτήρισε «ανάξια σχολιασμού» και πρόσθεσε: «η σχέση ειλικρίνειας που έχουμε με τους πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί».

 

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) κάνουν λόγο για απόκρυψη κρουσμάτων, ο υφυπουργός Υγείας απάντησε εμφατικά :«Δεν κρύβουμε και δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Κικίλιας: «Τον Δεκέμβριο η πρώτη δόση εμβολίων στην Ελλάδα»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων