10/08/2021 10/08/2021 Αναλυτικές εξηγήσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η παραίτησή του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού και μάλιστα πάνω-πάνω. «Σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι...
10 Αυγούστου, 2021 - 16:11
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2021 - 16:13

ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Η παραίτησή μου πάνω-πάνω στο συρτάρι

Διαδώστε:
ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Η παραίτησή μου πάνω-πάνω στο συρτάρι

Αναλυτικές εξηγήσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η παραίτησή του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού και μάλιστα πάνω-πάνω.

«Σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω και είναι κάτι που το ξέρω από την πρώτη στιγμή. Γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα και ότι παραμένει άνθρωπος του καθήκοντος. «Δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα. Μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στην κλιματική απορρύθμιση»σημείωσε και προσέθεσε: «Παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος»

Ο κ. Χαρδαλιας ανέφερε ότι είχαν στη διάθεσή τους 74 μέσα, 73 μετά την πτώση του PZL στη Ζάκυνθο. Από αυτά τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα αφορούν σε εναέρια κέντρα συντονιστικά σε μεταφοράς προσωπικού που συνδράμουν κι αυτά στη διαδικασία την επιχειρησιακή της πυροσβεστικής αλλά δεν είναι πυρόσβεσης. Ακόμη, από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις, από αυτά τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν σε περιφερειακές βάσεις- η χώρα έχει 25 περιφερειακές βάσεις-. Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι ουσιαστικά 20 από αυτά ουσιαστικά είναι στον αέρα. Συγκεκριμένα είπε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα PZL στη Ζάκυνθο, στη Κεφαλονιά, στην Κέρκυρα, στην Καβάλα που είναι στα ακριτικά μας σημεία είναι 20 περιφερειακά , σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προφυλάξουν με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ένα νέο μέτωπο, νέα πυρκαγιά σε αυτές τις περιοχές. Από τα 40 που απομένουν δεν πετάνε και τα 40 μαζί πετάνε σχεδόν τα μισά από αυτά και τα υπόλοιπα όλα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά, για να έχουμε συνέχεια στις ρίψεις. Ουσιαστικά, 20 απ’ αυτά είναι στον αέρα».

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε μια εικόνα της Εύβοιας από το συντονιστικό εναέριο μέσο και ανέφερε ότι «υπάρχει τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών», ενώ προσέθεσε ότι «όταν βρεθεί δίοδος, περνάμε μέσα ελικόπτερα». Ακόμη επισήμανε ότι προχθές από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι.

«Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους με τα υψηλής τάσης καλώδια και τους πυλώνες στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι μας. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρές αναταράξεις που δημιουργούνται στην περιοχή της φωτιάς, η φωτιά δημιουργεί ένα μικροκλίμα, για να πετάξουν τα εναέρια χρειάζονται να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις, πως θα προσεγγίσουν, πως θα ρίξουν, πως θα φύγουν. Αν δεν πληρείται έστω μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι εφικτό να πετάξουν», υπογράμμισε.

Παράλληλα επισήμανε ότι από 1η Αυγούστου μέχρι 8 Αυγούστου είχαν να αντιμετωπίσουν 586 πυρκαγιές. «Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών και ενάρξεις καινούριες που έφτασαν τις 99 μέσα σε μία ημέρα», ανέφερε.

Τέλος συγκινημένος είπε: «Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά κάθε σπίτι που χάνεται για εμάς είναι μία μαχαιριά».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων