23/04/2021 23/04/2021 “Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό” είπε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επίσημη ενημέρωση της 23ης Απριλίου. “Θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε απο κοντά τις Ακολουθίες” πρόσθεσε και επανέλαβε τα μέτρα που αφορούν τους ιερούς ναούς της ελληνικής επικράτειας για τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως αυτά έχουν γίνει γνωστά...
23 Απριλίου, 2021 - 18:34
Τελευταία ενημέρωση: 23/04/2021 - 21:17

ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: “Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό” – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ τη Μεγάλη Εβδομάδα

Διαδώστε:
ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: “Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό” – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ τη Μεγάλη Εβδομάδα

“Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό” είπε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επίσημη ενημέρωση της 23ης Απριλίου. “Θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε απο κοντά τις Ακολουθίες” πρόσθεσε και επανέλαβε τα μέτρα που αφορούν τους ιερούς ναούς της ελληνικής επικράτειας για τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως αυτά έχουν γίνει γνωστά καθόλες τις προηγούμενες ημέρες και συμπεριλήφθησαν στην επίσημη Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλλάδος προς τις Ιερές Μητροπόλεις.

Όλες οι αποφάσεις της Ιεράς Σύνοδου για τα μέτρα του Πάσχα – Διαβάστε την Εγκύκλιο

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική  η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως  9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Με ποιους κανόνες θα λειτουργήσει η εστίαση – Ανοικτά τα εμπορικά

Ξεκινάει στις 3 Μαΐου η λειτουργικά των επιχειρήσεων εστίασης, μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με υποχρεωτική πραγματοποίηση διαγνωστικού τεστ δυο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό, σχετικά με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης.

Συγκεκριμένα η απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με τον ΚΑΔ 56.10, υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο/ΚΑΔ 56.30.10.03, υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ΚΑΔ 56.30.10.06, υπηρεσίες καφετέριας/ΚΑΔ 56.30.10.07, υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο/ΚΑΔ 56.30.10.14.

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπονται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή ( ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm – 1,2 m- 1,8m), επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δυο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου. Κλειστά θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από 11 τη νύχτα μέχρι 5 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ. Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS, ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.

Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 5621 και 5630 και οι οκταψήφιοι αυτών.

Συνάντηση Αδ. Γεωργιάδη με ΓΣΕΒΕΕ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργο Καββαθά.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Συναντηθήκαμε με τον κ. Καββαθά και τους θεσμικούς εκπροσώπους της εστίασης και τους ενημερώσαμε για την απόφαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και της Κυβερνήσεως για το πώς θ’ ανοίξει η εστίαση από τις 3 Μαΐου. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο που έχουμε είναι βιώσιμο για τον πρώτο καιρό κι ευελπιστούμε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών και τη νίκη της κατά της πανδημίας θα μπορούμε να έχουμε και πολύ πιο ευέλικτη λειτουργία της εστίασης τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Με καλή θέληση όλα θα πάνε καλά».

Ανοικτά από το Σάββατο εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά με click inside σε όλη την επικράτεια

Από το Σάββατο 24 Απριλίου, θα λειτουργήσουν με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, καθώς και τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με την ίδια μέθοδο, σε όλη την επικράτεια.

Αυτό ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και επίσης, από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής.

Οι κανόνες για εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά

Οι κανόνες για εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά από αύριο, 24 Απριλίου, με τις μεθόδους click inside και click away έχουν ως εξής:

– Για την μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 «Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών ωρών» ή με την συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.

– Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ

– Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία (1) φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ..

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.

– Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

– Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Εστίαση

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ 56.10, για υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο /ΚΑΔ 56.30.10.03, για υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ ΚΑΔ 56.30.10.06, για υπηρεσίες καφετέριας/ ΚΑΔ 56.30.10.07 και για υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο / ΚΑΔ 56.30.10.14 προβλέπονται τα εξής:

– Έναρξη λειτουργίας μόνο στους εξωτερικούς χώρους → Δευτέρα 3 Μαΐου.

– Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).

– Επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών.

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

– Υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

– Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με την διάταξη τους (90cm -1,2m και 1,8m κατά περίπτωση).

– Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και β) απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

– Κλειστά 23:00-05:00.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου, την βεβαίωση από το TAXIS από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν την 1/3/2020.

Τέλος, παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους Κ.Α.Δ. 5621 (Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις και 5630 (Υπηρεσίες ποτών) και τους οκταψήφιους αυτών.

Τι θα ισχύσει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

Διευκρινίσεις για το τι θα ισχύσει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα όπως είπε όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, από σήμερα και μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Ακόμη, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων