14/02/2021 15/02/2021 Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών από τη Λάρισα μέχρι την Αθήνα αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κα τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Νίκο Χαρδαλιά για την αποτίμηση της κατάστασης λόγω της επέλασης του χιονιά, που έφτασε και στην Αττική. Η σύσκεψη...
14 Φεβρουαρίου, 2021 - 19:04
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2021 - 1:01

Χρυσοχοΐδης: «Θα δοκιμαστούμε, αλλά είμαστε όλοι εδώ»

Διαδώστε:
Χρυσοχοΐδης: «Θα δοκιμαστούμε, αλλά είμαστε όλοι εδώ»

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών από τη Λάρισα μέχρι την Αθήνα αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κα τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Νίκο Χαρδαλιά για την αποτίμηση της κατάστασης λόγω της επέλασης του χιονιά, που έφτασε και στην Αττική.

Η σύσκεψη έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ενώ μετείχαν όλοι οι περιφερειάρχες και αρμόδιοι παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας και των υπολοίπων οργανισμών και φορέων που εμπλέκονται.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης ήταν η ένταση της κακοκαιρίας στην Αττική, που αναμένεται τις επόμενες ώρες και ο διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων φορέων.
Οι στόχοι που συζητήθηκαν στην σύσκεψη ήταν τρεις: Να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί, να απεγκλωβιστούν και να σταλούν στις αγορές τα τρόφιμα, που είναι αναγκαία, για να μπορέσει να υπάρξει τροφοδοσία και να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στους εμβολιασμούς.

Το θέμα θα επανεξεταστεί κι αύριο το πρωί σε νέα σύσκεψη.

Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του μηχανισμού και τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση της «Μήδειας» ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών από την Λάρισα και κάτω θα ισχύσει μέχρι αύριο στις 11- 12 το μεσημέρι, οπότε θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και αφορά πρωτίστως και κυριότερα την Εύβοια, η οποία φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί πολύ από την κακοκαιρία και τον χιονιά.

Από τη ΓΓΠΠ, πάντως, έγινε γνωστό ότι συζητήθηκε και η εκδοχή να απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών και στην Πελοπόννησο, αν οι συνθήκες και οι χιονοπτώσεις το επιβάλουν.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Αττικής της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικο – Βοιωτίας ότι θα δοκιμαστούμε τις επόμενες ώρες, αλλά ο μηχανισμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός, η συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών είναι δεδομένη, η επαγρύπνηση μας είναι κι αυτή εδώ στην Πολιτική Προστασία από λεπτό σε λεπτό για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε φαινόμενο» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε:

Είμαι βέβαιος ότι με τη συμμετοχή των πολιτών, τους οποίους παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς σοβαρό λόγο, όσοι πρέπει να κυκλοφορήσουν να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να προσέξουμε γιατί θα έχει πολύ παγετό και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Θα περάσει λοιπόν κι αυτό».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα ήταν ακραία, αλλά τώρα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, καθώς το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας πέρασε, αρχίζουν όμως τα προβλήματα στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε συναγερμό, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση κινητοποίησης», δήλωσε ο Υπουργός και συνέχισε: «Το κράτος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που είμαστε όλοι εδώ σήμερα, ο μηχανισμός της που είναι σε 24ωρη ετοιμότητα, η Περιφέρεια, οι πολίτες, οι δήμοι και γενικότερα όλες οι υπηρεσίες του κράτους θα είναι σε τέτοιο αλέρτ και τέτοια ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα… Ο στόχος μας είναι να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι και να παραμείνουν ανοικτοί… Εμείς είμαστε εδώ μέρα και νύχτα και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα για μία ακόμα φορά θα είναι θετικό».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε δεν χρειάζεται η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία- είπε. Έχουμε ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε οτιδήποτε ζητήθηκε από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών και των πολιτών. Τώρα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να απεγκλωβιστούν και να σταλούν στις αγορές τα τρόφιμα που είναι αναγκαία για να μπορέσει να υπάρξει τροφοδοσία και είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε πολύ καλά».

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συμμετείχε στην σύσκεψη, τόνισε:

«Συγχαρητήρια σε όλους όσοι έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας με αποτελεσματικό τρόπο και όσον αφορά στον αποχιονισμό και στη διανομή του αλατιού. Γιατί πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι αυτά τα χειρίζονται άνθρωποι. Συγχαρητήρια λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους που επιχειρούν όλες τις τελευταίες ώρες και θα συνεχίσουν. Γιατί, όπως είπε και ο Υπουργός, έρχεται το κύμα και νοτιότερα.

«Οι δήμοι και οι Περιφέρειες κάνουν ότι χρειάζεται για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί», είπε, ενώ συνέστησε και αυτός στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς όλους τους ανθρώπους των συναρμόδιων υπηρεσιών που δουλεύουν για να μην δημιουργηθούν προβλήματα».

Η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Αττική θα χτυπηθούν από τη «Μήδεια» τις επόμενες ώρες. Όλοι θα είμαστε σε εγρήγορση για να κάνουμε αυτό που πρέπει. Ιδίως, όσον με αφορά, Δήμοι και Περιφέρειες θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, όχι μόνο για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς και να μπορεί κάθε πολίτης να κάνει τη δουλειά του, αποφεύγοντας φυσικά άσκοπές μετακινήσεις, αλλά κυρίως για να κερδίσουμε ένα στοίχημα σημαντικό που είναι η κανονική ροή του εμβολιασμού. Έχουν δοθεί οδηγίες, ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε ανοιχτούς τους δρόμους και την πρόσβαση για τους πολίτες στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα εμβολιαστικά κέντρα. Ώστε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα με επιτυχία το επόμενο διήμερο. Άρα, προσοχή από όλους, ακολουθούμε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και όλα θα πάνε καλά».

Λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα άρχισε η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 1,5 τόνων στο εθνικό δίκτυο, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει και για άλλους δρόμους, όπως στην παλιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών, τον Ε65 και σε ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου και Λαμίας-Άμφισσας.

Ήδη οι αστυνομικοί ακινητοποιούν τα φορτηγά πάνω από 1,5 τόνους κατά μήκος του εθνικού δικτύου στο ρεύμα προς Αθήνα λίγα χιλιόμετρα πριν από το Μαρτίνο, καθώς εκεί αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Ήδη αποκαταστάθηκαν και οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση στη Δυτική Φθιώτιδα, όπως επίσης αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου στη Φθιώτιδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης αμέσως μετά τη σύσκεψη, το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα πέρασε και κατευθύνεται προς τις νοτιότερες περιοχές, γι’ αυτό αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί και στην Πελοπόννησο, αν οι συνθήκες το επιβάλουν.

Προβλήματα στο Πήλιο, ακόμα και μέσα στον Βόλο, από τη σφοδρή χιονόπτωση

Σοβαρά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες του Πηλίου, αλλά ακόμη και μέσα στην πόλη του Βόλου, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται από τη συνεχιζόμενη σφοδρή χιονόπτωση που μαίνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες και εντάθηκε μετά το μεσημέρι σε ολόκληρη την Μαγνησία.
Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πλέον απαραίτητες ακόμα και μέσα στην πόλη του Βόλου και κυρίως σε όλα τα Βορειοανατολικά προάστια προς τον Άνω Βόλο, τη Νέα Ιωνία και όλο τον αστικό ιστό πάνω από τη λεωφόρο Αναλήψεως.
Από το μεσημέρι διεκόπησαν και τα δρομολόγια των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από το παγωμένο χιόνι σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής.
Μέσα στον Βόλο δεκάδες είναι οι υδροφόρες που φορτώνουν με θαλασσινό νερό από το λιμάνι και διέρχονται από κεντρικές οδικές αρτηρίες και ρίχνουν το νερό, για να αποτρέψουν την παγοποίηση του οδοστρώματος, αφού η θερμοκρασία μέσα στον Βόλο κυμαίνεται από -2 μέχρι και το μηδέν η μέγιστη.
Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος του Βόλου, καθώς και το τούνελ της Γορίτσας, όπου μέχρι τις 5 το απόγευμα η κίνηση γίνεται μόνο με αλυσίδες.
Την ίδια ώρα, καταβάλλονται επίσης μεγάλες προσπάθειες να κρατηθεί ανοιχτός και ο δρόμος Βόλου – Χανίων – Ζαγοράς, όπου επιχειρούν πάνω από 50 εκχιονιστικά και αλατιέρες, για τον αποχιονισμό του οδοστρώματος, αλλά η μεγάλη επιδείνωση των φαινομένων και η σφοδρή χιονόπτωση καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση.
Η θερμοκρασία στα Χάνια του Πηλίου είναι στους -9 βαθμούς και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 40 εκατοστά. Η κίνηση των αυτοκινήτων ακόμη και μέχρι την Πορταριά και τη Μακρυνίτσα είναι πάρα πολύ δύσκολη, ακόμη και με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Πολύ χιόνι πέφτει συνεχώς και στην περιφέρεια του Αλμυρού, τόσο στα πεδινά όσο και στα ορεινά, ενώ από την Ευξεινούπολη προς τα χωριά και την Ανάβρα είναι σχεδόν αδύνατη η κίνηση των οχημάτων.
Δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα αυτοκίνητα και στον αυτοκινητόδρομο Βόλου – Βελεστίνου – Λάρισας από το ύψος της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στην εθνική οδό Βόλου – Μικροθηβών, κυρίως στην ανάβαση του Σωρού.
Στην ΠΑΘΕ, στο τμήμα της Μαγνησίας, χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση και απαιτείται μεγάλη προσοχή λόγω πάγου παρά τις συνεχείς αποχιονίσεις στις στροφές Αερινού και στις στροφές των Αγίων Θεοδώρων, στα όρια με τη Φθιώτιδα.
Κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο δεν εκτελέσθηκε σήμερα προς τα νησιά των Σποράδων, αφού πνέουν έξω από τον Παγασητικό άνεμοι 9 μποφόρ και τα πλοία έμειναν δεμένα στο λιμάνι του Βόλου.

Προβλήματα λόγω χιονοπτώσεων σε σημεία του οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαϊας, Αιτωλοακαρνανίας και Κορινθίας

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαϊας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ προβλήματα καταγράφονται, εξαιτίας των χιονοπτώσεων, σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Κορινθίας.
Στην Αχαϊα
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, απαγορεύεται προσωρινά η κίνηση των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, καθώς και των λεωφορείων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στα εξής σημεία του οδικού δικτύου:
– Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.
– Στην εθνική οδό Πατρών-Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας.
– Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου.
– Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Αιγίου, μέσω Πτέρης.
– Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας, μέσω Λουσών.
– Στην επαρχιακή οδό που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.
Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά, σε όλο το οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων, της Κλειτορίας και του Ερυμάνθου, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαϊας.
Στην Αιτωλοακαρνανία
Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:
– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Άνω Χώρας από την τοπική ενότητα Ελατούς και άνω.
– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Καρπενησίου από το ύψος των τοπικών κοινοτήτων Πλατάνου-Κλεπάς-Λιβαδακίου Αράχωβας, Ψηλού Σταυρού.
– Στην επαρχιακή οδό Άνω Χώρας-Κρυονερίων, επαρχιακή οδό Άνω Χώρας-Κάτω Χώρας.
– Στην επαρχιακή οδό Άνω Χώρας-Αμπελακιώτισσας από το ύψος των τοπικών κοινοτήτων Κρυονερίων και Περδικόβρυσης.
– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Ελατοβρύσης από το ύψος των τοπικών κοινοτήτων Ελατού, Γρηγόρι και Ελατόβρυσης.
– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Γραμμένης Οξιάς, μέσω Φωκίδας, από το ύψος των τοπικών κοινοτήτων Καλλονής, Κυδωνιάς, Λεύκας, Γραμμένης Οξιάς και Μανδρινής.
Στην Κορινθία
Η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στις εξής περιοχές:
– Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων-Ζήρειας, από το 17ο έως το 35ο χιλιόμετρο.
– Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο.

Μυτιλήνη: Ισχυρές χιονοπτώσεις στη Βόρεια και τη Δυτική Λέσβο

Έντονα καιρικά φαινόμενα, με ισχυρές χιονοπτώσεις, πλήττουν από τις 5 το απόγευμα τη Βόρεια και τη Δυτική Λέσβο. Δυνάμεις των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας των δήμων δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης, μαζί με συνεργεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εργάζονται προκειμένου να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.
Με ανακοίνωση της το απόγευμα της Κυριακής, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου έκανε γνωστό ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά πλην της εθνικής οδού μεταξύ Κλειούς – Συκαμινίας – ‘Αργενου στη βορειοανατολική Λέσβο, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Εξαιτίας του χιονιού, των χαμηλών θερμοκρασιών και του ολικού παγετού που επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία, με απόφαση των δημάρχων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021 θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, κλειστοί θα παραμείνουν και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.

Το ύψος του χιονιού στα πεδινά αγγίζει τα 30 εκατοστά, ενώ στα ορεινά πάνω από τα 800 μέτρα υψόμετρο, το χιόνι αγγίζει τα 45 cm.
Στις 18.00 το απόγευμα η θερμοκρασία στην Κοζάνη ήταν στους -7 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Φλώρινα στους – 10. Σύμφωνα με τις προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της νύκτας αναμένεται να υπάρξει και νέα πτώση της θερμοκρασίας.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία στο νομό της Λάρισας, με αποφάσεις των δήμων, λόγω της κακοκαιρίας και της έντονης χιονόστρωσης που επικρατεί στην περιοχή.
Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν και οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της πόλης της Λάρισας, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία θα πραγματοποιηθεί με τηλεκπαίδευση.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία (και τα ειδικής αγωγής) λόγω των κακών καιρικών φαινομένων στους περισσότερους δήμους της Στερεάς Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του lockdown θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Κεντρική Εύβοια, ενώ με αποφάσεις της η δήμαρχος Χαλκιδέων επεκτείνει το κλείσιμο και στα ειδικά σχολεία για το επόμενο τριήμερο.

Όπως ανακοινώθηκε από τους δήμους, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στους δήμους Θήβας και Λιβαδειάς. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων για αύριο, Δευτέρα, στο σύνολο των δήμων της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων