26/03/2019 26/03/2019 Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι σκέφτεται να μετονομάσει την Αγιά Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος αντί για μουσείο, ώστε να μην πληρώνουν συγκεκριμένες ώρες εισιτήριο οι επισκέπτες, όπως στο «Μπλε Τζαμί». Κληθείς να σχολιάσει τις εν λόγω δηλώσεις , ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν...
26 Μαρτίου, 2019 - 11:32

ΥΠΕΞ: Η Αγιά Σοφιά είναι ο μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης

Διαδώστε:
ΥΠΕΞ: Η Αγιά Σοφιά είναι ο μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι σκέφτεται να μετονομάσει την Αγιά Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος αντί για μουσείο, ώστε να μην πληρώνουν συγκεκριμένες ώρες εισιτήριο οι επισκέπτες, όπως στο «Μπλε Τζαμί».

Κληθείς να σχολιάσει τις εν λόγω δηλώσεις , ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης-ο μεγαλύτερος ναός για πολλούς αιώνες- είναι και ένα κτήμα της ανθρωπότητας και πως έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO, σαν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διεμήνυσε: «Οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών, είναι και μια προσβολή στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού».

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας στο αίτημα μερίδας ισλαμιστικών οργανώσεων στην Τουρκία που ζητούσαν, στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, είχε πει «Γεμίστε πρώτα το Μπλε Τζαμί και μετά βλέπουμε» αναφερόμενος στο νεότευκτο Μεγάλο Τζαμί Τσαμλιτζά, το οποίο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την Αγία Σοφία.

Πηγή: ΕΡΤ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων