20/07/2020 20/07/2020 Υπό την σκιά των εξελίξεων γύρω από το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τη συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα κορυφώθηκαν στην Κύπρο οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 46 χρόνια από την εισβολή στη Μεγαλόνησο που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή του 36,2 % των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται ενωμένες...
20 Ιουλίου, 2020 - 14:48
Τελευταία ενημέρωση: 20/07/2020 - 15:02

Υπό την σκιά των εξελίξεων της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τίμησαν τα 46 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο – Ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία

Διαδώστε:
Υπό την σκιά των εξελίξεων της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τίμησαν τα 46 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο  – Ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία

Υπό την σκιά των εξελίξεων γύρω από το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τη συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα κορυφώθηκαν στην Κύπρο οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 46 χρόνια από την εισβολή στη Μεγαλόνησο που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή του 36,2 % των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται ενωμένες στην αντιμετώπιση του μόνιμου εξ Ανατολών κινδύνου που θέτει σε διαρκή αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα μας στο Αιγαίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τελέστηκε το πρωί, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην Λευκωσία, χοροστατούντoς του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄, το μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή. Στο μνημόσυνο παρέστη η πολιτική ηγεσία του τόπου με προεξάρχοντα τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης, η στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία, καθώς και απλός κόσμος. Από ελληνικής Κυβέρνησης, παρών ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Στη συνέχεια, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, που τελέστηκε με αφορμή τη σημερινή επέτειο της αποφράδας ημέρας.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου απέτισε φόρο τιμής στους ηρωικώς πεσόντες για την υπεράσπιση της Κύπρου, παρουσία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Καιρίδης.

Σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Ακολούθως ο  ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε Κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Υπουργό Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη.

Τιμούμε τους Ήρωες που αγωνίστηκαν εναντίον του εισβολέα, τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους μαχητές που αντιστάθηκαν στην ωμότητα και τις θηριωδίες του «Αττίλα» για να παραμείνει η Κύπρος Ελεύθερη. Η θυσία τους, αποτελεί για όλους μας λόγο συνεχούς επαγρύπνησης, αλλά και συστηματικής και εργώδους προσπάθειας για τη δικαίωση του Αγώνα τους. Στη σημερινή μας συνάντηση με το νέο Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, μια ημέρα με ιδιαίτερη σημασία στη συλλογική μνήμη της Ελλάδος και της Κύπρου, επιβεβαιώσαμε την ταύτιση μας στους κοινούς στόχους που έχουμε θέσει για τα εθνικά δίκαια και την στρατηγική για την αποτελεσματική προάσπιση τους. Είναι μια στρατηγική που αποδίδει καρπούς τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις συμμαχίες που από κοινού συγκροτούμε ή επιδιώκουμε στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και πέρα από αυτή, μέσα από τριμερή και πολυμερή σχήματα. Η Τουρκία σήμερα, συνεχίζει την καθημερινή παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της“, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ηχηρές παρεμβάσεις από Ελλάδα και Κύπρο 

Στα επίκαιρα μηνύματα τόσο από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας, όσο και από την πλευρά της Κυπριακής στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα των αυξανόμενων  τουρκικών προκλήσεων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τονίζει πως “Σήμερα, που αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας, οφείλουμε, ενωμένοι και ομόθυμοι να συμπεριφερθούμε με μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δυστυχώς οι ενέργειες της Τουρκίας, με την εισβολή της στην Κυπριακή ΑΟΖ, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπονομεύουν βαθιά τον στόχο να έχουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ουσιώδεις διαπραγματεύσεις”.

46 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή

46 χρόνια μετά το συνεχιζόμενο έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας δεν σταματούμε να ανακαλούμε στη μνήμη μας το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 και τις οδυνηρές συνέπειες: την κατοχή, τη βίαιη διχοτόμηση, τον εκτοπισμό από τις πατρογονικές μας εστίες, τους νεκρούς και αγνοούμενους, τη σύληση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σήμερα, που αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας, οφείλουμε, ενωμένοι και ομόθυμοι να συμπεριφερθούμε με μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επίτευξη λύσης η οποία θα βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει τη μοιρασμένη μας πατρίδα και θα την απαλλάσσει από την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση, μετεξελίσσοντάς την σε ένα φυσιολογικό κράτος, τις τύχες του οποίου θα διαχειρίζονται οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. Δυστυχώς οι ενέργειες της Τουρκίας, με την εισβολή της στην Κυπριακή ΑΟΖ, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπονομεύουν βαθιά τον στόχο που και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θέτει για δημιουργία περιβάλλοντος που θα ευνοεί αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις. 46 χρόνια μετά, παρακολουθούμε πέραν της εισβολής της Τουρκίας και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στρατιωτική εμπλοκή της στη Λιβύη και στη Συρία. Παρακολουθούμε ακόμη απειλές έναντι της Ελλάδας αλλά ακόμη και την απαράδεκτη πράξη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαμορφώσει πιο αποφασιστική στάση, η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων, να επιφέρει κόστος και να δίδει το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη.

Geplaatst door Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades) op Maandag 20 juli 2020

«Τη φετινή θλιβερή επέτειο της 20ης Ιουλίου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανώς κλιμακούμενη και διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη δήλωσή της για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι “βρισκόμαστε επίσης αντιμέτωποι με την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Απόφαση που πληγώνει βαθιά όχι μόνο τον Ελληνισμό, αλλά και όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και που απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού. Στην παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας προτάσσουμε τη νομιμότητα, τη στενή συνεργασία και τον διαρκή συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου”.

Ως ανιστόρητη και προσβλητική χαρακτηρίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.Σε μήνυμά του για την 46η επέτειο από την ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις τελευταίες ενέργειες των Τούρκων που έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινής γνώμης, σημειώνει:

Στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται τώρα και αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινήσεις εκτός Διεθνούς Δικαίου, νάρκες στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Μεσόγειο. Αλλά κι ανιστόρητες αποφάσεις, προσβολές στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε απλό τέμενος. Η επέτειος της ντροπής αντί να προκαλεί στην Τουρκία μία λυτρωτική αυτοκριτική, την βρίσκει να διολισθαίνει μακριά από την νομιμότητα, την Ευρώπη και τις αξίες του 21ου αιώνα. Απέναντι σ’ αυτά τα δεδομένα, ο Ελληνισμός αντιδρά με ωριμότητα κι αποφασιστικότητα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στη σημερινή ημέρα τονίζοντας πως: “46 χρόνια από την τουρκική εισβολή η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί”

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

Live | Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Geplaatst door Ελληνική Κυβέρνηση op Maandag 20 juli 2020

«Ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατοχή πλέον του ενός τρίτου του νησιού. «Μόνο η κάθαρση της λύσης θα μπορέσει να ξεπλύνει την ύβριν της Μεγάλης Τραγωδίας», αναφέρει ο κ. Δένδιας, ενώ επισημαίνει πως απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και παρανομία, Ελλάδα και Κύπρος, αντιτάσσουν την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στηρίζει τον δίκαιο αγώνα της Κύπρου 

«Δεν ξεχνάμε τα δεινά που προκάλεσε στον κυπριακό λαό η εισβολή του «Αττίλα». Δεν ξεχνάμε τους χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες, ούτε τις οικογένειες των θυμάτων που έμειναν πίσω και υποφέρουν», αναφέρει σε μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος για τη θλιβερή επέτειο 46 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται μεταξύ άλλων στους 200.000 ανθρώπους που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες σημειώνοντας πως εδώ και 46 χρόνια το μαρτυρικό νησί παραμένει διχοτομημένο, με το 37% του εδάφους του να τελεί υπό παράνομη κατοχή.

Τέλος, αναφέρει πως ως Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας «επιμένουμε να αντιστεκόμαστε στη λήθη και να προβάλλουμε με συνέπεια τα δίκαια του κυπριακού λαού, σε όλα τα επίπεδα, όπου αυτό είναι εφικτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – «Δεν ξεχνούμε τα δεινά του κυπριακού λαού από την εισβολή»

Προκλήσεων συνέχεια από τον Ερντογάν 

Την ακραία ρητορική της Τουρκίας για το κυπριακό εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ημέρα κατά την οποία η Μεγαλόνησος θρηνεί για τις θηριωδίες και την οδύνη που άφησε πίσω της η εισβολή του Αττίλα στις 20 Ιουλίου 1974, ακρωτηριάζοντας την καθώς το 36,2 % της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται υπό κατοχή.

Σαν να μη φτάνουν μάλιστα οι καθημερινές προκλητικές, γεμάτες κινήσεις εντυπωσιασμού για επικοινωνιακούς λόγους, δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την Αγία Σοφία, ήρθαν να προστεθούν δηλώσεις που, άκουσον άκουσον, χαρακτηρίζουν ως «ειρηνική» την εισβολή στην Κύπρο, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για καταπίεση των τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στο μήνυμά του για την 46 επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Ερντογάν αναφέρει ότι συγχαίρει τη «γιορτή ειρήνης και ελευθερίας με την ευκαιρία της 46η επετείου της ‘ειρηνευτικής επιχείρησης’ της 20ης Ιουλίου του 1974, η οποία εξάλειψε τελικά την απόπειρα ενάντια στο δίκαιο των τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, της ελευθερίας και της ύπαρξής τους».

Προκαλώντας για ακόμη μια φορά την ιστορική μνήμη ο Ερντογάν ανέφερε πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα υπομονής και δεξιοτεχνίας, από εκείνη των τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δίνουν αγώνα ισότητας για πάνω από 50 χρόνια!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – ΚΥΠΡΟΣ: 46 χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα η Μεγαλόνησος ζητά δικαίωση – Τεράστια η καταστροφή μνημείων από τους Τούρκους στα Κατεχόμενα

ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ: Ένα οδοιπορικό στην Κατεχόμενη Κύπρο

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων