28/10/2021 28/10/2021 Με αναφορές στην ιστορική αξία του Έπους του ’40, στη δέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στο ελληνικό κράτος, αλλά και την ευχή η Αγία Σκέπη, που τιμάται σήμερα, να προστατεύει όλους, ήταν η φετινή ημερήσια διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Διαβάστε την ολόκληρη: Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες,...
28 Οκτωβρίου, 2021 - 11:48
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2021 - 11:42

Υπουργός Εθνικής Αμύνης: Η ιστορική αξία του Έπους είναι ανεκτίμητη

Διαδώστε:
Υπουργός Εθνικής Αμύνης: Η ιστορική αξία του Έπους είναι ανεκτίμητη

Με αναφορές στην ιστορική αξία του Έπους του ’40, στη δέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στο ελληνικό κράτος, αλλά και την ευχή η Αγία Σκέπη, που τιμάται σήμερα, να προστατεύει όλους, ήταν η φετινή ημερήσια διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Διαβάστε την ολόκληρη:

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 κατέχει ξεχωριστή θέση στη μακραίωνη και ένδοξη ιστορία του έθνους μας, αποτελώντας σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και εθνικής ομοψυχίας για όλο τον Ελληνισμό.

Το «ΟΧΙ» που ειπώθηκε το 1940, ενσαρκώνει τη διαχρονική πίστη του λαού μας στο ιδανικό της ελευθερίας, αποτελώντας ταυτόχρονα μια πράξη με υψηλό συμβολισμό για όλους τους λαούς.

Ο αγώνας του Ελληνικού λαού ενάντια στους κατακτητές μεταλαμπάδευσε την ελπίδα στα υπόλοιπα έθνη σε μια περίοδο όπου εθνικιστικές επιδιώξεις και ολοκληρωτικές αντιλήψεις κυριαρχούσαν.

Σήμερα, τιμούμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι ήρωες του Έπους του 1940-1941, καθώς και την αυτοθυσία τους στον βωμό της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Η ιστορική αξία του Έπους είναι ανεκτίμητη διότι μας εμψυχώνει και μας διδάσκει ότι με σκληρούς αγώνες, τόλμη, αυτοθυσία και πίστη στα εθνικά και δημοκρατικά ιδεώδη, πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Στόχοι και επιδιώξεις οι οποίοι εδράζονται σε υψηλές αξίες και ιδανικά, όπως ο Αγώνας για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Αποτελεί διαχρονική δέσμευση για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ότι θα συνεχίσουν να είναι ο εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Μια δέσμευση απέναντι στους προγόνους μας, που οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπληρώνουν σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε η Χώρα μας να μπορεί να αντιμετωπίζει όλες τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, αλλά ταυτόχρονα να εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής μας.

Τα προβλήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, ο υβριδικός χαρακτήρας των απειλών και η γενικότερη γεωπολιτική ρευστότητα δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας μεταβάλλονται σε καθημερινή βάση και απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν το «ξίφος της Ελλάδας». Είναι ισχυρές, αξιόμαχες, ετοιμοπόλεμες και εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό αποτρεπτικό στίγμα. Αναβαθμίζονται συνεχώς σε δομές, ανανεώνονται σε ανθρώπινο δυναμικό και θωρακίζονται με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα προβολής ισχύος, οπλικά συστήματα τελευταίας γενιάς που διασφαλίζουν στους πολίτες της χώρας το μείζον αγαθό της ασφάλειας.

Για την Κυβέρνηση καθώς και για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ασφάλεια της χώρας αποτελεί εθνικό στόχο διαμέσου της θωράκισής της απέναντι σε κάθε απειλή που δύναται να αναδυθεί στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Τη θωράκιση αυτή την επιτυγχάνουμε, πλέον της αναβάθμισης του αξιόμαχου του αμυντικού μας συστήματος με την άσκηση ενεργής Αμυντικής Διπλωματίας. Με την οικοδόμηση Συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, όπως με τις πρόσφατα υπογραφείσες συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Γαλλία, με τις οποίες ανυψώνουμε το διεθνές κύρος της Χώρας, καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ευρύτερα.

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να σας συγχαρώ για την άριστη εκτέλεση της αποστολή σας, αλλά και την άοκνη προσπάθειά σας κατά τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στο κοινωνικό σύνολο, οποτεδήποτε αυτή χρειάστηκε, είτε στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, είτε στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η Γαλανόλευκη, κυματίζει περήφανα σε κάθε Φυλάκιο της επικράτειας, σε κάθε πλοίο του Στόλου και σε κάθε μαχητικό αεροσκάφος μας, ως ελάχιστος φόρος τιμής στις αθάνατες μορφές του έπους του 1940, που με αυτοθυσία την υπερασπίστηκαν.

Πιστοί στις παρακαταθήκες των ηρώων του «Έπους 1940-1941», σας προτρέπω να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, πίστη, αυταπάρνηση, αφοσίωση και αγάπη την συνεισφορά σας στην Πατρίδα.

Η Αγία Σκέπη, που σήμερα εορτάζεται, να προστατεύει καθέναν από εσάς ξεχωριστά και τις οικογένειές σας.

Ζήτω η 28 η Οκτωβρίου 1940!

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις!

Ζήτω το Έθνος!

Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων