02/07/2021 02/07/2021 Ύστατη έκκληση για τη συμπαράσταση έναντι του ληστρικού, όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Εκπαίδευση και την Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, δηλαδή τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, κάνουν με κείμενό τους, το οποίο δημοσιεύει σήμερα το ope.gr, οι π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, και ο π. Βασίλειος Θερμός,  Αναπληρωτής Καθηγητής...
02 Ιουλίου, 2021 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 02/07/2021 - 17:35

Ύστατη έκκληση για συμπαράσταση ενάντια στο ληστρικό νομοσχέδιο του Υπουργείου που περιφρονεί την Εκκλησία

Διαδώστε:
Ύστατη έκκληση για συμπαράσταση ενάντια στο ληστρικό νομοσχέδιο του Υπουργείου που περιφρονεί την Εκκλησία

Ύστατη έκκληση για τη συμπαράσταση έναντι του ληστρικού, όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Εκπαίδευση και την Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, δηλαδή τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, κάνουν με κείμενό τους, το οποίο δημοσιεύει σήμερα το ope.gr, οι π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, και ο π. Βασίλειος Θερμός,  Αναπληρωτής Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας.

“Επειδή το αντιεκκλησιαστικό (και αντεθνικό) αυτό νομοσχέδιο ευρίσκεται μέχρι τις 14 Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση, μπορούμε ωστόσο ακόμη να αντιδράσουμε. Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε κάθε Χριστιανό αλλά και κάθε σκεπτόμενο και δίκαιο άνθρωπο να συμβάλει στην διαμαρτυρία κατά του άδικου και επιθετικού αυτού νομοσχεδίου, το οποίο αναιτιολόγητα καταστρέφει την Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, ευρισκόμενη σε πλήρη λειτουργία και άνθηση. Οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης είναι α) ανάρτηση ευπρεπών και τεκμηριωμένων σχολίων στον ιστοχώρο http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5915#comments (αφορά στα άρθρα 155, 156, 169), β) ταχύτατη παρέμβαση προς βουλευτές όλων των κομμάτων ώστε να ματαιώσουν τον επικείμενο καταστροφικό παραλογισμό”, αναφέρουν, μεταξύ άλλων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: Ύστατη έκκληση για συμπαράσταση ενάντια στο ληστρικό νομοσχέδιο του Υπουργείου που περιφρονεί την Εκκλησία

Όταν εμφανίσθηκε το Νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση και όσον αφορά το σκέλος του που, απρόσμενα και απροειδοποίητα, επιτίθεται στην Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Eκπαίδευση, δηλαδή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ), η συντονισμένη αντίδραση πάντων, καθηγητών, φοιτητών, του πρυτανικού συμβουλίου των ΑΕΑ, καθώς και πολλών Ιεραρχών της Εκκλησίας, υποχρέωσε την Υπουργό να δηλώσει στο ESOS ότι αυτό που τελικά θα γίνει θα είναι αυτό που θέλει η Εκκλησία.

Το Νομοσχέδιο καταργεί άμεσα τις δύο ΑΕΑ, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων και θέτει τα θεμέλια για την κατάργηση των άλλων δύο, Αθηνών και Ηρακλείου, αποσπώντας τα δύο δεύτερα προγράμματά τους – έτσι, είτε ως μονοτμηματικές σχολές καταργούνται εντός ολίγου χρόνου λόγω των επιταγών της Μπολόνια, είτε καταργούνται ως αντισυνταγματικές, λόγω του ότι δεν θα μπορούν πλέον να φοιτούν κορίτσια σε αυτές.

Και η μεν ΔΙΣ του Απριλίου αποφάσισε να παραπέμψει το ζήτημα, λόγω της σοβαρότητάς του στην γενική Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου, η δε Υπουργός, αθετώντας πλήρως τα όσα είπε και αυτοδιαψευδόμενη, προχώρησε τάχιστα μή περιμένοντας κανέναν.

Όταν συνήλθε ξανά η ΔΙΣ τον Ιούνιο, δεν απεδέχθη το νομοσχέδιο όσον αφορά στις Ακαδημίες, και ζήτησε να διατηρηθεί τουλάχιστον η ΑΕΑ Θεσσαλονίκης, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, ολόκληρη η Ήπειρος, η Μακεδονία, και η Θράκη απομένουν χωρίς την κρατική Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική εκπαίδευση, (την στιγμή μάλιστα που στο ΑΠΘ λειτουργεί Ισλαμικό Τμήμα και Σχολές Μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, όλα πληρωνόμενα από τον Έλληνα φορολογούμενο). Τα παραπάνω εστάλησαν ως επίσημη επιστολή της Συνόδου στην Υπουργό και το αίτημα υποστήριξαν, επιπλέον, με επιστολές τους στην Υπουργό, τριάντα σχεδόν Αρχιερείς από τις παραπάνω περιοχές.

Έτι περαιτέρω αυτοδιαψευδόμενη και με τρόπο βαθύτατα αυταρχικό και αντιδημοκρατικό η Υπουργός έρριξε στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις παραπάνω επιστολές και, αγνοώντας προκλητικά την θέληση της απόλυτης πλειοψηφίας των Ιεραρχών της Εκκλησίας κατέθεσε το ληστρικό νομοσχέδιο προς δημόσια διαβούλευση, όχι μόνον χωρίς καμιάν αλλαγή, αλλά καθιστώντας το ακόμη πιό επιθετικό και άδικο, καθώς, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ακυρώνει τις σπουδές και τα πτυχία των υπερχιλίων πτυχιούχων των Προγραμμάτων Διαχείρησης και Συντήρησης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, επιτρέποντάς τους να… ξαναρχίσουν τις σπουδές τους, με….κατατακτήριες μάλιστα εξετάσεις, σε παραπλήσιο Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής!!!Επιπλέον, όλως παρανόμως, προβλέπει επιλεκτική μεταχείριση των διδασκόντων στις καταργούμενες ΑΕΑ, με αυτούς της Θεσσαλονίκης να καταβαραθρώνονται (είναι άραγε αυτό η εκδικητική απάντηση στο πάγκοινο αίτημα της Ιεράς Συνόδου να μην κλείσει η ΑΕΑ Θεσσαλονίκης;) Εξίσου παράνομα και επιθετικά, αντί να επιτρέπει στους υπάρχοντες φοιτητές να τελειώσουν τις σπουδές τους εκεί που τις άρχισαν, αναγκάζει δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές να μετακινούνται πεντακόσια και οκτακόσια χιλιόμετρα μακριά για να συνεχίσουν, ενώ είναι παγκοίνως γνωστό πως οι χειμαζόμενες οικονομικά οικογένειες πίσω τους είχαν διαλέξει την πόλη των σπουδών των παιδιών τους με κριτήρια οικονομικής δυνατότητας. Γενικά , αυτό που εντυπωσιάζει στο ληστρικό αυτό νομοσχέδιο είναι η κακότητα και η προσβλητικότητα με την οποία αντιμετωπίζει διδάσκοντες και σπουδάζοντες στις ΑΕΑ, καθώς και η απευθείας προσβολή του κύρους της Ιεράς Συνόδου, καθώς και των δεκάδων επιπλέον Ιεραρχών που τολμούν να ζητήσουν τα εντελώς αυτονόητα.

Επειδή το αντιεκκλησιαστικό (και αντεθνικό) αυτό νομοσχέδιο ευρίσκεται μέχρι τις 14 Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση, μπορούμε ωστόσο ακόμη να αντιδράσουμε.

Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε κάθε Χριστιανό αλλά και κάθε σκεπτόμενο και δίκαιο άνθρωπο να συμβάλει στην διαμαρτυρία κατά του άδικου και επιθετικού αυτού νομοσχεδίου, το οποίο αναιτιολόγητα καταστρέφει την Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, ευρισκόμενη σε πλήρη λειτουργία και άνθηση. Οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης είναι α) ανάρτηση ευπρεπών και τεκμηριωμένων σχολίων στον ιστοχώρο http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5915#comments (αφορά στα άρθρα 155, 156, 169), β) ταχύτατη παρέμβαση προς βουλευτές όλων των κομμάτων ώστε να ματαιώσουν τον επικείμενο καταστροφικό παραλογισμό.

πρωτ. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης

πρωτ. Βασίλειος Θερμός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων