16/03/2021 17/03/2021 Την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, όπως αυτή έγινε 200 χρόνια πριν, στην ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, μετέδωσε ζωντανά το απόγευμα της Τρίτης το διαδικτυακό περιοδικό Πεμπτουσία (www.pemptousia.gr) και το Διεθνές Πρακτορείο Ορθοδοξία (www.ope.gr). Δείτε 200 χρόνια μετά πως ορκίστηκαν οι αγωνιστές του ’21:  Αποστολή Καλάβρυτα: Μανώλης Δημελλάς – Ανδρέας Χαλκιόπουλος...
16 Μαρτίου, 2021 - 19:42
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2021 - 8:15

200 χρόνια μετά: Έτσι ορκίστηκαν οι αγωνιστές του ’21 (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
200 χρόνια μετά: Έτσι ορκίστηκαν οι αγωνιστές του ’21 (ΒΙΝΤΕΟ)

Την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, όπως αυτή έγινε 200 χρόνια πριν, στην ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, μετέδωσε ζωντανά το απόγευμα της Τρίτης το διαδικτυακό περιοδικό Πεμπτουσία (www.pemptousia.gr) και το Διεθνές Πρακτορείο Ορθοδοξία (www.ope.gr).

Δείτε 200 χρόνια μετά πως ορκίστηκαν οι αγωνιστές του ’21:

Αποστολή Καλάβρυτα: Μανώλης Δημελλάς – Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Οι Καλαβρυτινοί τίμησαν με τον τρόπο αυτό την ημέρα, που σήμανε της Λευτεριάς τον ήχο στην γη των προγόνων τους. Μέσα από τις μορφές του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Ζαΐμη, του Φωτήλα, του Λόντου, του Πετιμεζά, του Άρχοντα Χαραλάμπη, ξύπνησαν και πάλι οι καθοριστικές εκείνες στιγμές για την πορεία του Έθνους και την εξέλιξη του Αγώνα.

Φόρος τιμής ελάχιστος σε εκείνους που αγωνίστηκαν για του Χριστού την πίστης της Αγία και της πατρίδος της Ελευθερία.

Την 21η Μαρτίου 1821 η ιστορία κατέγραψε μία από τις πρώτες νικηφόρες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης στην περιοχή των Καλαβρύτων με την απελευθέρωση τους.

Κλήρος, πρόκριτοι, καπεταναίοι και λαός είχαν βρεθεί νωρίτερα στην Αγία Λαύρα για την εορτή του Αγίου Αλεξίου στις 17 Μαρτίου, η τιμία Κάρα του οποίου φυλάσσεται στο Μοναστήρι, δωρεά του Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου από το 1398.

Εκείνη την ημέρα οι καπεταναίοι και οι αρματωμένοι μπροστά στο παραπέτασμα της ωραίας πύλης με την Κοίμηση της Θεοτόκου, που έμελλε να μείνει στην ιστορία γνωστό ως το Λάβαρο του 21΄, με τις ευλογίες του Παλαιών Πατρών Γερμανού ξεκίνησαν για την απελευθέρωση των Καλαβρύτων, η οποία επήλθε από προηγηθείσα πολιορκία/πόλεμο 5 ημερών.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων