24/09/2020 24/09/2020 Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη, εορτάζεται και φέτος η μνήμη της Παναγίας της Παντάνασσας στο Ιερό Μετόχι του Αγίου Νικολάου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος. Παρακολουθήστε τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος πλαισιουμένου από τους Βατοπαιδινούς Πατέρες και ιερείς της ευρύτερης περιοχής:...
24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 6:43
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2020 - 11:09

ΖΩΝΤΑΝΑ – ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό της Παναγίας της Παντάνασσας

Διαδώστε:
ΖΩΝΤΑΝΑ – ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό της Παναγίας της Παντάνασσας

Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη, εορτάζεται και φέτος η μνήμη της Παναγίας της Παντάνασσας στο Ιερό Μετόχι του Αγίου Νικολάου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος. Παρακολουθήστε τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος πλαισιουμένου από τους Βατοπαιδινούς Πατέρες και ιερείς της ευρύτερης περιοχής:

ΚΑΜΕΡΑ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΗΜΕΛΛΑΣ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ / ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου (Πόρτο Λάγος) βρίσκεται στη νησίδα της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας και είναι ένα από τα μετόχια της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου με σπουδαία πνευματική και ιστορική σημασία, και στο οποίο αποτυπώνεται η πλούσια παράδοση και κληρονομιά του Αγίου Όρους, ενώ συγχρόνως η φυσική ομορφιά που το περιβάλλει το καθιστά ένα κόσμημα και πόλο έλξης πολλών προσκυνητών. Οι ναοί του Μετοχίου αυτού είναι αφιερωμένοι στην άγιο Νικόλαο, την Παναγία την Παντάνασσα, τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης. Κάθε χρόνο τόσο στις πανηγύρεις όσο και σε άλλες περιόδους χιλιάδες προσκυνητές προσέρχονται αναζητώντας λίγες στιγμές πνευματικής ανάπαυλας και ηρεμίας που ενισχύουν την προσευχητική διάθεση και ενάργεια.

«Σήμερα η εκκλησία μας τιμά εκείνη, που έγινε η αιτία της δικής μας χαράς και της δικής μας λυτρώσεως, την Υπεραγία Θεοτόκο την Παντάνασσα, μαζί με την Αγία Θέκλα και τον Όσιο Σιλουανό τον Αθωνίτη. Μέσα στο εκκλησιαστικό έτος είναι πολλές οι μέρες εκείνες, που είναι αφιερωμένες στην Υπεραγία Θεοτόκο, γιατί ο λαός του Θεού, η εκκλησία, θέλει να εκφράσει στο πρόσωπό της την ευγνωμοσύνη, την αγάπη, τις ευχαριστίες για ό,τι πρόσφερε και προσφέρει στο ανθρώπινο γένος. Εκείνη με την καθαρότητα και την ταπείνωσή της κατέβασε τον Θεό στη γη και ανέβασε τον άνθρωπο στον ουρανό. Έγινε η γέφυρα η μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανό, όπως λέει ο υμνογράφος της εκκλησίας στον Ακάθιστο Ύμνο. Γι’ αυτό η εκκλησία τιμά την Υπεραγία Θεοτόκο. Έζησε μια ζωή εν σιωπή, παρακολούθησε όλη την πορεία στη δημόσια ζωή του Κυρίου, άκουσε τη διδασκαλία Του, είδε τα θαύματα τα οποία πραγματοποίησε, έζησε το θείο δράμα στο Γολγοθά εν σιωπή. Μόνο μια φορά άνοιξε το στόμα της, στον γάμο της Κανά, όπου παραβρέθηκε μαζί με τον Χριστό, όταν τελείωσε το κρασί. «Ό,τι θα σας πει ο Χριστός αυτό να κάνετε», ήταν τα μόνο λόγια, που βγήκαν από το αγιασμένο στόμα της. Αυτή τη συμβουλή δίνει η Παναγία, όπως η μάνα συμβουλεύει τα παιδιά της τι να κάνουν», είπε κηρύττοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. «Μάνα και Παναγιά είναι τα δύο πρόσωπα που ζητάμε, όταν πονάμε, όταν υποφέρουμε, όταν έχουμε προβλήματα και δυσκολίες είτε είμαστε μικροί είτε μεγάλοι… Τα δύο πρόσωπα αυτά είναι ταυτισμένα. Η Θεοτόκος πέρασε από τον κόσμο αυτόν, αλλά δεν τον προσπέρασε, μένει μαζί μας, για να είναι δίπλα στον κάθε άνθρωπο όταν επικαλείται το όνομά της. Μετά από την Κοίμησή της, τη Μετάστασή της στους Ουρανούς, έγινε Πλατυτέρα των Ουρανών, Παντάνασσα, Παντοβασίλισσα, αλλά και η μάνα του κάθενός μας…

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για την προσευχή που πρέπει να απευθύνουμε στην Παναγία και για να μας λυτρώσει από τον κορωνοϊό:

«Σε αυτήν, λοιπόν, την Παντάνασσα ήρθαμε σήμερα, στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, να προσκυνήσουμε την σεπτή της εικόνα, να προσφέρουμε λατρεία στον Άγιο Θεό και να την παρακαλέσουμε να πρεσβεύει για την ειρήνη, την σωτηρία, την προκοπή ολοκλήρου του κόσμου. Να την παρακαλέσουμε να απομακρύνει αυτόν τον αόρατο εχθρό, την πανδημία από ολόκληρο τον πλανήτη, όσο γίνεται γρηγορότερα και πιο ανώδυνα, γιατί η πανδημία εδώ και μερικούς μήνες άλλαξε τη ζωή μας: μας έκανε να φοβόμαστε να πλησιάσει ο ένας τον άλλον, να απλώσει το χέρι, να εναγκαλιστεί και να ασπαστεί τον αδελφό του. Βέβαια δεν θα πρέπει να μας καταλαμβάνει πανικός, αλλά από αγάπη και προς τον εαυτόν μας και προς τον συνάνθρωπο, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, εκείνα που μας λέγουν. Δυστυχώς η πανδημία υπάρχει και αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Όμως η πανδημία θα πρέπει να μας διδάξει, γιατί φτάσαμε στα όρια του εωσφορισμού, της υπερηφάνειας, ότι κατακτήσαμε τον κόσμο, ότι είμαστε πανίσχυροι. Να, λοιπόν, που ένας αόρατος εχθρός έχει αποδείξει την αδυναμία μας και είναι καιρός να ταπεινωθούμε απέναντι του Θεού και να τον ξαναβάλουμε στον πλανήτη μας, είναι καιρός να Τον ξαναβάλουμε στη ζωή μας. Γιατί όταν κανείς διώχνει τον Θεό, η συμφορά έρχεται στον κόσμο. Επίσης, θα πρέπει να εκτιμούμε αυτά καθημερινά πράγματα που μας χαρίζει ο Θεός. Ένα παράδειγμα θα σας πω: Προσεβλήθη από τον κορωνοϊό ένας γέροντας, 80 χρονών. Έμεινε τρεις μήνες στην εντατική. Το ξεπέρασε. Όταν βγήκε, του έδωσαν το λογαριασμό των νοσηλείων και έκανε τον σταυρό του. Τον ρώτησαν εάν του φαίνονται πολλά τα νοσήλεια κι έκανε τον σταυρό του, αλλά εκείνος απάντησε πως έκανε τον σταυρό του επειδή έπρεπε να ευχαριστήσει τον Θεό για τα 80 χρόνια που ανέπνεε ελεύθερα κι όμως δεν είχε σκεφθεί ποτέ να δείξει την ευγνωμοσύνη του γι’ αυτό»… Ο Σεβασμιώτατος, τέλος, ευχήθηκε Χριστοφόρητα και παναγιοσκέπαστα έτη σε όλους! 

Δείτε ακόμα το ρεπορτάζ και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον χθεσινό Πανηγυρικό Εσπερινό – «Η λέξη Παντάνασσα σημαίνει Παντοβασίλισσα»

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων