06/09/2020 07/09/2020 Παρακολουθήσατε από την κάμερα του Διεθνούς Πρακτορείου «Ορθοδοξία» τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, που τελέστηκε (σήμερα, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020) στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μεγάλης Παναγιάς Θηβών για τον πρώτο επίσημο εορτασμό του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου μετά την επίσημη Αγιοκατάταξή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί...
06 Σεπτεμβρίου, 2020 - 19:12
Τελευταία ενημέρωση: 07/09/2020 - 0:07

Πρώτος επίσημος εορτασμός του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου – Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Πρώτος επίσημος εορτασμός του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου – Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)

Παρακολουθήσατε από την κάμερα του Διεθνούς Πρακτορείου «Ορθοδοξία» τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, που τελέστηκε (σήμερα, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020) στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μεγάλης Παναγιάς Θηβών για τον πρώτο επίσημο εορτασμό του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου μετά την επίσημη Αγιοκατάταξή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί έγινε η πρώτη Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη γενέτειρά του, το Αμπελοχώρι Θηβών, που καλύφθηκε επίσης από το Πρακτορείο «Ορθοδοξία».

Της ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος και συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του Εσπερινού αναγνώσθηκε η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον π. Διονύσιο Μικραγιανναννίτη.

Όπως το πρωί στο Αμπελοχώρι Θηβών, έτσι και στον Εσπερινό παρέστη, συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Μάλιστα, κατά την άφιξή του στον Ιερό Ναό, πιστοί προσήλθαν για να λάβουν την ευχή του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος ανέφερε μεταξύ άλλων για τον πρώτο επίσημο εορτασμό: «Το πρωί στο όμορφο Αμπελοχώρι δοξάσαμε τον Θεό και τιμήσαμε τον νέο Όσιο Εφραίμ. Νιώθω πραγματικά χαρούμενος κι ευλογημένος για τη γη της Βοιωτίας. Και εδώ στην Μεγάλη Παναγιά, αυτή την ώρα, στον Εσπερινό, τιμούμε έναν άνθρωπο του Θεού, τον Όσιο πατέρα μας, που πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια εδώ κοντά, έζησε αργότερα στο Περιβόλι της Παναγίας και από εκεί κατέληξε στους ουρανούς! Να ευχόμαστε να είναι βοηθός, μεσίτης και πρεσβευτής για μας. Ήταν ένας γνήσιος εκφραστής της ζωής!».

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, που παρέστη συμπροσευχόμενος, τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες που συγχοροστάτησαν, τους ιερείς, τους συγγενείς του Οσίου Εφραίμ, που παραβρέθηκαν στον εορτασμό, αλλά και το πρακτορείο «Ορθοδοξία» για την κάλυψη.

Μετά την προσφώνηση του Μητροπολίτη Θηβών, ομίλησε για τον βίο του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου εκτενώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πνευματική σχέση και τη μαθητεία του Οσίου Εφραίμ με τον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Έπειτα, μετέφερε βιώματα του Οσίου ως παραδείγματα προς μίμηση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ο πιστός να βιώνει τη ζωή της εκκλησίας (εξομολόγηση, θεία λειτουργία κ.λπ).

Ακολούθως, ο διάδοχος του οσίου Εφραίμ στο κελλίο του στα Κατουνάκια, γέροντας Ιωσήφ, έδωσε ένα σύντομο, αλλά πολύ ουσιαστικό μήνυμα, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι ο Όσιος Εφραίμ είναι πάντα κοντά και βοηθά όποιον του το ζητά.

Τις ομιλίες για τον Όσιο Εφραίμ συνέχισε ο προϊστάμενος του ναού και γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Θηβών, π. Γεώργιος Τουλουμάκος, που εξέφρασε το αίτημα προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας το ένα από τα τρία κλίτη του ναού να αφιερωθεί στον Όσιο Εφραίμ Κατουνακιώτη, ενώ έπειτα ανέγνωσε επιστολή του καθηγητού Γεωργίου Κρουσταλλάκη.

Τέλος, το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος επί των εορτίων λατρευτικών εκδηλώσεων για την αγιοκατάταξη, που έγιναν από την τοπική Μητρόπολη, ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Την απόλυση έκανε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους να έχουν τις πρεσβείες του Αγίου!

Σημειώνεται ότι τόσο κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία όσο και κατά τον Εσπερινό, παραβρέθηκαν κατά σάρκα συγγενείς του Οσίου.

Ρεπορτάζ – Νίκος Ζαΐμης

Κάμερα – Μανώλης Δημελλάς

Δείτε μέσω του καναλιού του Πρακτορείου “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” στο YouTube:

 

Δείτε μέσω της σελίδας του Πρακτορείου “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” στο Facebook:

 

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων