14/11/2018 14/11/2018 Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, επί της συζητήσεως για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε τις θέσεις της παρούσης Ελληνικής Κυβερνήσεως περί θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους: «Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους,...
14 Νοεμβρίου, 2018 - 16:31
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2018 - 16:38

Α. Τσίπρας: Επανέλαβε στη Βουλή τα περί θρησκευτικής ουδετερότητας

Διαδώστε:
Α. Τσίπρας: Επανέλαβε στη Βουλή τα περί θρησκευτικής ουδετερότητας

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, επί της συζητήσεως για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε τις θέσεις της παρούσης Ελληνικής Κυβερνήσεως περί θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους:

«Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη».

«Αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος, ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία. Αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που καταθέσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα. Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές και προωθητικές».

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την επίκαιρη ομιλία του:

«Πρέπει να διαμορφώσουμε όρους και προϋποθέσεις για να διακριθούν οι ρόλοι κράτους και Εκκλησίας. Ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία επιθυμούν τον εναγκαλισμό τους εντος ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί συγχύσεις. Το κράτος δεν θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικών ελευθερίας των πολιτών του».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων