ORTHODOXIA REAL TIME NEWS FEED:
Select Language
MENU
PERSONAL NEWS ALARM ΕΓΓΡΑΦΗ
14.04.2019 | 13:20
SHËRBESA E PËRSHËNDOSHJEVE TE HYJLINDËSES

Si është bërë traditë, shërbesa e plotë e përshëndoshjeve të Shën Marisë u celebrua nga Mitropoliti i Korçë Imzot Joani dhe të gjithë klerikët në katedralen historike “Burimi Jetëdhënës” të qytetit të Korçës. Shërbesa e Përshëndoshjeve të Shën Marisë në pesë të premtet e Kreshmës së Madhe celebrohet në pesë kisha të ndryshme të qytetit….

13.04.2019 | 15:28
12 prill 1937-2019 – 82 VJET NGA DHËNIA E AUTOQEFALISË

12 prill 1937 është ditë historike për Komunitetin Orthodhoks të vendit tonë, është dita e nënshkrimit të Tomosit të shpalljes dhe dhënies së Autoqefalisë nga Patriarkana e Konstandinopojës. Nga ajo ditë e deri më sot Kisha Orthodhokse e Shqipërisë vazhdon jetën dhe veprimtarinë e saj shenjtëruese përkrah Kishave Orthodhokse Autoqefale. “Më 12 prill 1937, në…

13.04.2019 | 15:21
KRESHMA E MADHE, UDHETIM DREJT PASHKES

Atë Alexander Schmemann Mbi Kreshmën e Madhe Ky interpretim i shkurtër i Kreshmës së Madhe, u shkrua për ata, të cilët dëshirojnë një kuptim më të thellë të traditës liturgjike të Kishës dhe një pjesëmarrje të ndërgjegjshme në jetën e saj. Pendimi, siç e dimë të gjithë është fillimi, por edhe atmosfera brenda së cilës…

11.04.2019 | 18:37
Vetmia një epidemi e kohës dhe si mund ta shërojmë

Vetmia është mbyllje në vetvetë e cila në realitet nuk është thjesht një pamundësi komunikimi, por një gjendje psikologjike e trishtueshme, që edhe pse gjendemi të rrethuar nga njerëz të afërm, përsëri ndihemi të vetmuar duke thënë:“ jam i vetmuar, s’kam njeri që të më kuptojë dhe të më bëjë shoqëri.” Vetmia, si fenomen social,…

09.04.2019 | 14:01
Shën Joan Theologut, në Suroti, Selanik

Kamera «Pa koment» e Radios Ngjallja ka udhetuar kësaj here në Selanik, në Manastirin e Hirshëm të Shën Joan Theologut, në Suroti, atje ku pelegrinë të shumtë nga e gjithë bota e krishtere kërkojnë ndërmjetimet e oshënarit të shenjtë Pais Agjioritit, lipsani i të cilit është në këtë manastir të hirshëm.

09.04.2019 | 13:36
Aktivitet Rinor në Manastirin e Shën Joan Vladimirit

Gëzohu o tendë e Perëndisë dhe e Fjalës; gëzohu, o e Shenjtë, më e madhe se shenjtorët. Gëzohu o nuse e panusëruar! Grupet Rinore të Mitropolisë së Elbasanit, sot ishin në Manastirin e shën Joan Vladimirit ku ndoqën Stancën e katërt të Himnit Akathist të drejtuar nga Mitropoliti ynë, Imzot Andoni. Të rinjtë gjithashtu u…

08.04.2019 | 15:46
Kisha eremite e Shën Mërisë, mes ujërave të kristalta të Prespës (FOTO)

Bukuritë natyrore nuk janë e vetmja pasuri e Liqenit të Prespës. Kishat eremite janë asetet e vyera të trashëgimisë shpirtërore të cilat i shtojnë hijeshinë. Kisha e Engjëjve dhe kisha e Shën Mërisë janë dy nga objektet e kultit të cilat tërheqin vëmendjen e turistëve vendas dhe të huaj, jo vetëm për shkak se janë…

08.04.2019 | 15:35
Restaurohen 10 ikona në laboratorin e Muzeut Mesjetar Korçë

Në muzeun e Artit Mesjetar në Korçë janë restauruar së fundmi 10 ikona, një punë e vyer e specialistëve të fushës, e cila shmang degradimin e mëtejshëm të ikonave si dhe rikthimin e imazhit ikonografik në bukurinë fillestare. Disa nga ikonat e restauruara janë, ”Ngjallja e Llazarit”, ”Shën Gjergji i Janinës”, ”Shën Maria” etj. “10…

08.04.2019 | 12:59
Kreshmimi – hyrja dhe pjesëmarrja jonë në përjetimin e Vetë Krishtit

Kur dikush niset për një udhëtim duhet ta dijë më parë se ku po shkon. Kështu ndodh edhe me Kreshmën. Mbi të gjitha, Kreshma është një udhëtim shpirtëror me destinacion Pashkën “Festën e Festave”. Ajo është përgatitja për “plotësinë e Pashkës, zbulesës së vërtetë.” Prandaj ne duhet të fillojmë duke u përpjekur të kuptojmë këtë…

Τα σημαντικότερα νέα