ORTHODOXIA REAL TIME NEWS FEED:
Select Language
MENU
PERSONAL NEWS ALARM ΕΓΓΡΑΦΗ
26.01.2019 | 17:56
Manastiri i Shën Gjon Vladimirit u “prezantohet” gjimnazistëve

Në kuadër të programit “Edukimi përmes kulturës”, gjimnazistët e shkollës jo-publike “Protagonistët” morën pjesë në veprimtarinë “Një ditë me kuratorin” me temë: “Manastiri i Shën Gjon Vladimirit dhe të dhënat epigrafike të tij”. Takimi i sotëm kishte si qëllim prezantimin e Portalit të Manastirit të Shën Gjon Vladimirit dhe të dhënat epigrafike të tij. Manastiri…

24.01.2019 | 18:40
Kishat e Voskopojës, asnjë dëmtim nga moti i keq

Kishat e Voskopojës janë asete të rëndësishme të trashëgimisë kulturore dhe po vizitohen përherë e më shumë nga turistët vendas dhe të huaj si destinacione të turizimit religjioz. Specialistët e mirëmbajtjes së tyre po kujdesen për to duke i mirëmbajtur por gjithashtu ata kanë inspektuar nga afër këto kisha dhe gjatë këtyre ditëve ku moti…

23.01.2019 | 18:55
Momente nga kremtimi i ditës së emrit të Kryepiskopit Anastas

Sot, më 22 janar, kremtohet Shën Anastas Persiani, emrin e të cilit mban Fortlumturia e Tij Anastasi. Me këtë rast, në Katedralen «Ngjallja e Krishtit», në Tiranë, Liturgjia Hyjnore panegjirike u krye nga Kryepiskopi Anastas, bashkë me anëtarët e sinodit, Mitropolitin e Korçës, Hirësinë e Tij Joanin, Mitropolitin e Apollonisë dhe Fierit, Hirësinë e Tij…

23.01.2019 | 18:46
Libri "Në Shqipëri – Kryq dhe Ngjallje"

Ky libër është ndërtuar në bazë të intervistave të Kryepiskopit Anastas, dhënë mediave prestigjioze brenda dhe jashtë vendit. Ato u referohen kryesisht ngjarjeve të ndodhura në Shqipëri gjatë periudhës 1991 – 2010. Në pjesën më të madhe të tyre, flitet për ringritjen nga germadhat të Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë

20.01.2019 | 16:36
Rrënojat e Kishës së Shën Gjergjit mes antikitetit dhe natyrës

Rrënojat e Kishës së Shën Gjergjit ndodhen në bregun e djathtë të lumit Shushicë, në fshatin Brataj, Selenicë. Kisha ruhet në gjendje rrënojë me mure që arrijnë deri 2-3 m lartësi në pjesën e naosit, ndërsa për narteksin kemi gjurmë fare të pakta në nivelin e tokës. Në brendësi të kishës ndodhen katër pilastra me…

20.01.2019 | 16:25
Restaurimet dhe mirëmbajtja e ikonave fetare si itinerar i turizmit religjioz

Restaurimet dhe mirëmbajtja e ikonave fetare, si pjesë e trashëgimisë kulturore e cila tregon dhe njëherë në sytë e turistëve se fetë në Shqipëri jetojnë në harmoni, po merr vëmendje çdo ditë e më shumë. Institucionet përkatëse dhe specialistët për mirëmbajtjen e këtyre ikonave po bëjnë restaurimin e tyre për t’i bërë ato të denja…

20.01.2019 | 16:03
U zhvillua dita e Ujit të Bekuar me kalendarin e vjetër në fshatin Shelcan në Kishën e Shën Nikollës.

U zhvillua dita e Ujit të Bekuar me kalendarin e vjetër në fshatin Shelcan në Kishën e Shën Nikollës. Kisha e Shën Nikollës edhe pse mesatare në pëmasa mbart vlera të larta shpirtërore dhe kulturore. Ajo është ndërtuar në shek. XVI dhe është pikturuar nga mjeshtri i madh i pikturës bizantine, agjiografi Onufri. Shërbesa e…

19.01.2019 | 14:31
E kremtja e Shën Andonit dhe dita e emrit të Mitropolitit Andon!

U festua me gëzim të veçantë e Kremtja e Shën Andonit të Madh, Oshenar si dhe dita e emrit e Imzot Andonit, Mitropolitit tonë në kishën e Shën Athanasit në Elbasan. Me këtë rast besimtarë të shumtë nga qyteti por dhe nga Tirana kishin ardhur për të festuar së bashku. Në fund ishte përgatitur dhe…

19.01.2019 | 14:28
551 vjet nga fjetja e Gjergj Kastriotit (Skënderbeut)

Sot përkujtojmë 551-vjetorin e fjetjes së Heroit tonë kombëtar, Gjergj Kastriotit (Skënderbeut), i cili ndërroi jetë në Lezhë, më 17 janar 1468. U varros në kishën bizantine të Shën Nikollës, aty ku sot ngrihet memoriali. Ai lindi në vitin 1405, në një familje fisnike që zotëronte kështjellën e Krujës, që u bë qendra e rezistencës…

Τα σημαντικότερα νέα