09/01/2019 09/01/2019 Ο π. Ιγνάτιος είναι η ψυχή της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Κονγκό ,δίνει τη δική του μαρτυρία για τα σχολεία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής «Φως Εθνών». «Τα σχολεία έχουν την ονομασία “Φως Εθνών” (Lumière des Nations). Άρχισαν το 1980. Πρώτα πήγα εγώ και διαδέχθηκα τον π. Χαρίτωνα (ο οποίος εγήρασε) και στη διεύθυνση και στην όλη δραστηριότητα. Όταν...
09 Ιανουαρίου, 2019 - 11:58
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2019 - 11:59

Π. Ιγνάτιος: Δεν κάνουμε προσηλυτισμό διδάσκουμε το «Τάδε λέγει Κύριος»

Διαδώστε:
Π. Ιγνάτιος: Δεν κάνουμε προσηλυτισμό διδάσκουμε το «Τάδε λέγει Κύριος»

Ο π. Ιγνάτιος είναι η ψυχή της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Κονγκό ,δίνει τη δική του μαρτυρία για τα σχολεία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής «Φως Εθνών».

«Τα σχολεία έχουν την ονομασία “Φως Εθνών” (Lumière des Nations). Άρχισαν το 1980. Πρώτα πήγα εγώ και διαδέχθηκα τον π. Χαρίτωνα (ο οποίος εγήρασε) και στη διεύθυνση και στην όλη δραστηριότητα. Όταν πήγα το 1981 είχε θεμελιωθεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρρένων και το κτήριο είχε φθάσει περίπου στο ύψος του ενός μέτρου. Από κει και πέρα τα πήρα όλα σβάρνα.

»Σήμερα η αυλή της ιεραποστολής έχει ένα Δημοτικό Αρρένων, ένα Δημοτικό Θηλέων με τριακόσια παιδιά, ένα Γυμνάσιο Αρρένων και Λύκειο μαζί, και ένα Γυμνάσιο Θηλέων, με περίπου 1.500 παιδιά. Εχτίστηκαν και άλλα δύο σχολεία, στο Μικαλάι και στην Τσιλούμπα· λίγο απέχουν από την Κανάγκα αυτά. Και άλλα σχολεία, εξατάξια, έγιναν στην Τσικάπα και στο Μπουζιμάι. Είναι περιοχή όπου έχω μια ιδιαίτερη ευθύνη.

»Στα δύο σχολεία οι διευθύντριες είναι Ελληνίδες. Ανέκαθεν είχαν την ευθύνη Ελληνίδες καθηγήτριες. Το έμψυχο εκπαιδευτικό υλικό είναι πολύ αξιόλογο, υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγηταί που έχουν δύο πτυχία. Έχουμε στείλει αρκετά παιδιά να σπουδάσουν έξω από το Κονγκό, στην Ελλάδα. Γίνεται πολύ συστηματική εκπαίδευσις και η απόδοσις είναι πολύς υψηλής τάξεως, υψηλού επιπέδου.

Στα σχολεία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής δεκτά γίνονται όλα τα παιδιά, μας λέει ο π. Ιγνάτιος. Με μία μόνο εξαίρεση. «Έρχεται κάποιος να γράψει το παιδί του στο σχολείο και δεν ρωτάμε τι θρήσκευμα έχει. Μόνον αν μάθουμε ότι είναι μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν δεχόμαστε».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και άλλοι εμπιστεύονται τα σχολεία και στέλνουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν εκεί από πολύ μακριά. Ευεργετούνται όμως κυρίως αναξιοπαθούντες, καθώς τα δίδακτρα είναι ελάχιστα αλλά υπάρχουν, «για να βελτιώνονται οι μισθοί των εκπαιδευτικών». Το γυμνάσιο είναι το πιο ακριβό με δέκα δολάρια το μήνα, έναντι δύο και τεσσάρων στο δημοτικό.

Και έπειτα… ήρθε το Πανεπιστήμιο, με γη που παραχώρησε ένας Έλληνας, και με τη μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους να αναλαμβάνει τις δαπάνες για την ανέγερση του ναού στη μέση των εγκαταστάσεων. «Αυτό όλο μας εκόστισε περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια», λέει στο pontos-news.gr ο π. Ιγνάτιος. «Ούτε που ξέρω πώς βρέθηκαν, πώς δαπανήθηκαν, εγώ ήμουν εκεί πέρα ολημερίς, να συναγωνίζομαι τους κτίστες και λοιπούς».

Το εκπαιδευτικό κτήριο έγινε, τόσο σπουδαίο μάλιστα που ο υπουργός Παιδείας της χώρας προτρέπει «όσοι θα κάνουν Πανεπιστήμιο, να περάσουν να δουν το Πανεπιστήμιο των Ορθοδόξων».

 

πηγη:pontosnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων