15/08/2023 15/08/2023 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Σε μια ατμόσφαιρα άφατης κατάνυξης και ηθικής έξαρσης και με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Νέας Φιλαδελφείας, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων από παρακεί-μενες περιοχές, που συνέρρευσαν στον ιστορικό ναό της Παναγίας Βουρλιώτισσας, η οποία υποστασιοποιεί το μεγαλείο, αλλά και την τραγική μοίρα του Μικρασιατικού ελληνισμού, εορτάσθηκε πανηγυρικά σήμερα...
15 Αυγούστου, 2023 - 7:28
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2023 - 7:50

Άφατη κατάνυξη για την κεχαριτωμένη Μαρία, στην Παναγία Βουρλιώτισσα Νέας Φιλαδελφείας

Διαδώστε:
Άφατη κατάνυξη για την κεχαριτωμένη Μαρία, στην Παναγία Βουρλιώτισσα Νέας Φιλαδελφείας

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε μια ατμόσφαιρα άφατης κατάνυξης και ηθικής έξαρσης και με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Νέας Φιλαδελφείας, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων από παρακεί-μενες περιοχές, που συνέρρευσαν στον ιστορικό ναό της Παναγίας Βουρλιώτισσας, η οποία υποστασιοποιεί το μεγαλείο, αλλά και την τραγική μοίρα του Μικρασιατικού ελληνισμού, εορτάσθηκε πανηγυρικά σήμερα Δευτέρα 14-8-23, η κοίμηση της Θεοτόκου Παναγίας.

Της κεχαριτωμένης Μαρίας, που συνιστά την μητέρα του τραγικού στην ιστορία, γένους των Ελλήνων και επισκοπεί με την παρουσία της στην αχανή λεωφόρο του χρόνου, την τιμαλφή πολιτισμική μήτρα του ελληνισμού. Βρέθηκε πολλές φορές ο ελληνισμός στα σταυροδρόμια της ιστορίας και στην δίνη της επιβουλής αμέτρητων εχθρών, αλλά ήταν η πάντοτε παρούσα η γλυκοματούσα Παναγιά, που σαν στοργική μητέρα άπλωνε τις προστατευτικές της φτερούγες και διέσωζε το γένος. «Εκ παντίων με κινδύνων ελευθέροσον» !

Στον καλλιεπή ναό λοιπόν της Παναγίας Βουρλιώτισσας στη Νέα Φιλαδέλφεια, που κατηύγαζε το πνευματικό θάμπος του σταυραετού του βυζαντίου, αλλά και την ηθική μεγαλουργία της Ορθοδοξίας, με την καταιγιστική παρουσία του, ο φιλάγιος λαός της Νέας Φιλαδέλφειας και των παρακείμενων περιοχών, διατράνωσε την ακατάλυτη στο χρόνο, σχέση ελληνισμού και ορθοδοξίας. Με την διάστικτη κατάνυξή του, αλλά και την ηθική του έξαρση, για την προστάτιδα του γένους κεχαριτωμένη Μαρία. Κατασυγκινη-μένος και ένδακρυς για την κοίμηση της Πλατυτέρας των Ουρανών, που μεταλαμπαδεύει διαχρονικά στα πέρατα της οικουμένης, την πνευματική ταυτότητα και το ήθος των Ελλήνων. Αλλά και ο περικαλλής ναός της Παναγίας Βουρλιώτισσας, με έκδηλη την φροντίδα και την αγάπη σε κάθε του σημείο, των ευλαβών ιερέων του, είχε στην κυριολεξία τα γιορτινά του και λαμποκοπούσε από ομορφιά και παστρικότητα, για να τιμήσει την κοίμηση της κορυφαίας της Ορθοδοξίας μας, παναχράντου Παναγίας. Της κεχαριτωμένης Μαρίας, που είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της κτίσης όλης. Η «και των προ αυτής αιτία και των μετ αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος»!

Του πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης και ιερατικός προϊστάμενος του ναού κ.κ. Παντελεήμονας Παπασυννεφάκης, συνεπικουρούμενος, από τον πανοσιολογιότατο Αρχιμαν-δρίτη και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Θεόκλητο Μέντη, από τους ιερείς επίσης του ναού, ευσεβείς πατέρες, Πρωτοπρ. Νεκτάριο Στασινόπουλο και Πρωτοπρ. Χρήστο Αμπαζόγλου, αλλά και από άλλους ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που προσήλθαν ευλαβικά για να τιμήσουν την Παναγία. Ενώ η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου, που στην κυριολεξία γέμισε τον ναό, δημιούργησε μια ανεκλάλητη ατμόσφαιρα ηθικής κατάνυξης και έξαρσης, με τους πιστούς να δέονται ταπεινά στην Παναγία, να τους προστρέξει να υπερκεράσουν τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της άστατης ηθικά εποχής μας και να έχουν μια προοδευμένη πορεία στην ζωή. Με το πέρας του εσπερινού τόσον ο προϊστάμε-νος του ναού ευσεβής Αρχιμανδρίτης Πατέρας κ.κ. Παντελεήμονας Παπασυννεφάκης, όσο και ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης κ.κ Θεόκλητος Μέντης, ευχήθηκαν από καρδιάς, σε όλους Χρόνια Πολλά, με την ηθική προτροπή να θέσουμε την Παναγία ως κεντρική κατευθυντήρια δύναμη και ηθικό σηματωρό στη ζωή μας. Επακολούθησε αρτοκλασία.

Και του χρόνου και η κεχαριτωμένη Μαρία, να προστατεύει τις αξιοπρεπέστατες οικογένειές σας, από κάθε κίνδυνο και να σας χαρίζει υγεία και ηθική ευημερία, στην ενάρετη ζωή σας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Παναχράντου Παναγίας:

Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτό-κε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων