06/06/2023 06/06/2023 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Με την πάνδημη συμμετοχή του πολυπληθούς λαού, του μεγαλύτερου λιμένος της Ελλάδος του ναυλόχου Πειραιώς και άλλων κατοίκων που συνέρρευσαν από όλη την Αττική για την εορτή, αλλά και με άφατη συγκίνηση για τον ηθικό συμβολισμό της κορυφαίας εορτής της Ορθοδοξίας μας, εορτάστηκε σήμερα το πρωί Δευτέρα 5-6-23, το Άγιο...
06 Ιουνίου, 2023 - 9:27
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2023 - 9:34

Άφατη συγκίνηση, για την εορτή του Αγίου Πνεύματος, στην Αγία Τριάδα του ναυλόχου Πειραιώς

Διαδώστε:
Άφατη συγκίνηση, για την εορτή του Αγίου Πνεύματος,  στην Αγία Τριάδα του ναυλόχου Πειραιώς

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την πάνδημη συμμετοχή του πολυπληθούς λαού, του μεγαλύτερου λιμένος της Ελλάδος του ναυλόχου Πειραιώς και άλλων κατοίκων που συνέρρευσαν από όλη την Αττική για την εορτή, αλλά και με άφατη συγκίνηση για τον ηθικό συμβολισμό της κορυφαίας εορτής της Ορθοδοξίας μας, εορτάστηκε σήμερα το πρωί Δευτέρα 5-6-23, το Άγιο Πνεύμα, στον περικαλλή και μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Τριάδος του Πειραιώς.

Σύσσωμος ο λαός του Πειραιώς και με την παρουσία τιμητικών αγημάτων του πολεμικού μας ναυτικού, εκπροσώπων της πολιτικής, πνευματικής και στρατιωτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και της φιλαρμονικής του πολεμικού μας ναυτικού, δόνησε στην κυριολεξία με την καταιγιστική παρουσία του τον Πειραιά και προσέδωσε ένα μοναδικό τόνο, στην ξεχωριστή αυτή ημέρα της εκκλησίας μας. Άλλωστε την μεγίστη ηθική συμβολή του Αγίου Πνεύματος, ως ξεχωριστού και αναπόσπαστου τμήματος της Αγίας Τριάδας, εμφατικά τονίζει το σύμβολο της πίστεώς μας, ήτοι : «Και εις το Πνεύμα το Άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπρο-σκυούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών».

Του πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο σεπτός Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, συνεπικουρούμενος από τον ευλαβή αρχιμανδρίτη κ.κ. Δανιήλ Ψωίνο, ιερομονάχους, τους υπολοίπους ευσεβείς ιερείς της Αγίας Τριάδος Πειραιώς, αλλά και άλλους ιερείς που ευλαβικά προσήλθαν από παρακείμενες εκκλησίες, για να τιμήσουν την κορυφαία εορτή της χριστιανοσύνης. Με την αποπεράτωση της θείας λειτουργίας επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Πνεύματος, στους περιμετρικούς δρόμους του ναού και με την συνοδεία των χαρμόσυνων παιάνων της φιλαρμονικής του πολεμικού μας ναυτικού, που χρωμάτισε αισθητικά την λαμπρή εορτή, με το πανέμορφο ηχόχρωμά της. Και κατάφορτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι της περιοχής, έραιναν με άνθη και μύρα, την πάνσεπτη εικόνα του Αγίου Πνεύματος, προσευχόμενοι να τους φωτίζει πνευματικά και να κατευοδώνει ηθικά τη ζωή τους.

Με την επάνοδο της πομπής στην εκκλησία, τον λόγο έλαβε ο ευλαβής Μητροπολίτης του Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τον φιλόχριστο λαό του Πειραιώς και της Αττικής, για την συγκινητικά καταιγιστική παρουσία του, τον κάλεσε με την αρωγή και την ευλογία του εορτάζοντος Αγίου Πνεύματος, να κραταιώσει την πίστη του και να σφυρηλατήσει την ηθική του ενότητα μέσα στους άχραντους κόλπους της εκκλησίας μας. Παράλληλα ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και η ευλογία του Αγίου Πνεύματος, να τους χαρίζει υγεία, να φωτοδοτεί το δρόμο τους και να αποτελεί ηθικό σηματωρό, πνευματικής προόδου και ευημερίας στη ζωή τους ! Ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ στην κυριολεξία δόνησε τις καρδιές μας, με την πολυμερή θεολογική του παιδεία, αλλά και την πηγαία και εκχυλίζουσα θρησκευτική του ευλάβεια και πατρική του αγάπη προς όλους μας. Σημειώνοντας την άψογη κατά την θρησκευτική τάξη, πραγματοποίηση της ιεράς πανηγύρεως στην Αγία Τριάδα Πειραιώς, με την ανύσταγη φροντίδα και επιμέλεια του ευλαβούς ιεράρχη Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ. Συνακόλουθα και το πολυσχιδές κοινωνικό και πολιτισμικό έργο του κ.κ. Σεραφείμ, με τις χιλιάδες μερίδες φαγητού που διανέμει καθημερινά δωρεάν στους κοινωνικά αδύναμους συνανθρώπους μας, την πολυδύναμη υποστήριξη που παράσχει με τα κοινωνικά φροντιστήρια σε αδύναμους μαθητές όπως και την οικονομική αρωγή σε φοιτητές, καθώς επίσης και για την πολιτισμική πανδαισία που λαμβάνει χώρα στους εύκρατους πνευματικά κόλπους της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, με τα «μουσικό αναλόγιο», το υψηλού ήθους ραδιόφωνο της Πειραϊκής εκκλησίας και άλλες αντίστοιχες πολιτισμικές δράσεις, που προσφέρουν στον πειραϊκό λαό, πολύτιμη αρωγή και ευδοκίμηση. Για τούτο και περιβάλλει τον ευλαβή ποιμενάρχη του, με την ακένωτη αγάπη του και τον ανένδοτο σεβασμό του.

Χρόνια Πολλά και το Άγιο Πνεύμα, να σκέπει τις οικογένειές σας και να σας χαρίζει υγεία και ηθική ευημερία. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Πνεύματος :

Ευλογητός εί, Χριστέ ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον, και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας· φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων