30/10/2023 06/01/2024 Ανείπωτη η συγκίνηση και η κατάνυξη όλων των κατοίκων της Αττικής και ειδικά του Πειραιώς, για τον ερχομό – με την ευλογία και ευγενή πρόσκληση του ποιμενάρχη του Πειραιώς μας σεπτού Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ – του κορυφαίου μνημείου της ορθοδοξίας της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, από την Μητρόπολη Δράμας στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς. Γράφει ο Πάνος...
30 Οκτωβρίου, 2023 - 14:55
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2024 - 19:46

Ανεκλάλητη συγκίνηση για τον ερχομό του κορυφαίου ορθόδοξου κειμηλίου της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς

Διαδώστε:
Ανεκλάλητη συγκίνηση για τον ερχομό του κορυφαίου ορθόδοξου κειμηλίου της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς

Ανείπωτη η συγκίνηση και η κατάνυξη όλων των κατοίκων της Αττικής και ειδικά του Πειραιώς, για τον ερχομό – με την ευλογία και ευγενή πρόσκληση του ποιμενάρχη του Πειραιώς μας σεπτού Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ – του κορυφαίου μνημείου της ορθοδοξίας της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, από την Μητρόπολη Δράμας στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς.

  • Γράφει ο Πάνος Αβραμόπουλος

Της σεπτής αχειροποποίητης εικόνας της Παναγίας από το ομώνυμο Μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας, που συνιστά το αρχαιότερο λειτουργούν Μοναστήρι της Ελλάδας και καταυγάζει για αιώνες από το πανέμορφο όρος Παγγαίο, το πνευματικό και ηθικό θάμπος της χριστιανοσύνης. Στολισμένος λοιπόν με την ανύσταγη φροντίδα και αγάπη των ευλαβών ιερέων του ο καλλιεπής ναό του Αγίου Δημητρίου, που πρόσφατα εόρτασε με την προσήκουσα ιεροπρέπεια και την μεγάλη εορτή του Αγίου Δημητρίου – «Δημήτρια», ανέδυε ένα μοναδικό λυρικό άρωμα κατάνυξης και συγκίνησης, όλων των πιστών που μαζικά προσήλθαν για να τιμήσουν την άχραντο Παναγία μας, μητέρα και αέναο προστάτη του ελληνισμού – «εκ παντίων εκ κιδνύνον ελευθέροσον» στα αξεπέραστα λόγια του ακάθιστου ύμνου μας.

Στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς στα ιστορικά «Μανιάτικα», μια ξεχωριστή περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της πατρίδας μας, που κομίζει το ιστορικό βάρος και την μοναδική κοινωνική και πολιτισμική ιδιοπροσωπεία των Μανιατών μας. Της αξεπέραστης και αδούλωτης Μάνης, που είχε ξεχωριστή συμβολή σε όλους τους αγώνες της εθνεγερσίας και πότισε ατέλευστα στην αχανή λεωφόρο του χρόνου, το δένδρο της ελληνικής ελευθερίας με τους αθάνατους ήρωές της. Το σπουδαίο κειμήλιο της ορθοδοξίας από την ιερά Μητρόπολη Δράμας συνόδευσε με αγάπη και ξεχωριστή μέριμνα ο ευλαβής Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Δωρόθεος – που ανταποκρίθηκε με αγάπη και φιλότητα στο αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς – και μας μίλησε κατά την λειτουργία με την πολυμερή θεολογική του παιδεία, για την ιστορία του μοναστηριού, αλλά και της λαοφιλούς πόλης της Δράμας, που το όνομά της συναρτάται με τα πολλά νερά που διατρέχον την πόλη και όχι με κάποιο δραματικό στοιχείο.

Σε ότι αφορά την μακραίωνη ιστορική πορεία της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, βρίσκεται από τον 5-ο μ.Χ. αιώνα στον ομώνυμο μοναστήρι, στο σπανίας ομορφιάς όρος Παγγαίο, ανάμεσα στους νομούς Σερρών και Καβάλας, αλλά ανήκει ιερατικά στη Μητρόπολη Δράμας. Τη μονή ίδρυσε ο Άγιος Γερμανός που ασκήτευε στην Ιερά Μονή Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό, ο οποίος εγκατέλειψε την Παλαιστίνη και αφίχθη στη Βίγλα του Παγγαίου το 518 μ.Χ. Ενωρίτερα είχε ιδρύσει στην περιοχή μοναστικό οικισμό, ο Επίσκοπος Φιλίππων Σώζων, η οποία εγκαταλείφθηκε. Αφότου αποπεράτωσε το πρώτο εκκλησάκι ο Άγιος Γερμανός, αναζήτησε στο δάσος ένα ξύλο για να σκαλίσει σε αυτό την εικόνα της Παναγίας ευχαριστώντας την. Πάραυτα το ράγισε γεμίζοντάς τον με λύπη. Τότε ένα φοινικούν υπέρλαμπρο κοκκινωπό χρώμα έλουσε το σκισμένο ξύλο και φανερώθηκε η Παναγία με το Χριστό, ενώ μια φωνή έλεγε στον Άγιο Γερμανό, «Παιδί μου ήλπισε εγώ είμαι εδώ» και αίφνης εντυπώθηκε στο ξύλο, η Παναγία με τον Ιησού. Εξ΄ αυτού του λόγου δόθηκε στην αχειροποίητο εικόνα το όνομα (εικών -φοίνισσα).

Δεύτερος κτήτορας του μοναστηριού θεωρείται ο Άγιος Διονύσιος ο Α΄-15-ος αιώνας- που παραιτήθηκε από τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη, έγινε ηγούμενος της μονής και της έδωσε μεγάλο ηθικό κύρος και λάμψη. Στα χρόνια της οθωμανικής δουλείας η προσφορά στο γένος της μονής υπήρξε μεγίστη, στην αφύπνιση του γένους και στην προβολή και διατήρηση της ελληνικής παιδείας. Και ένεκα της προσφοράς της οι Τούρκοι με εκδικητικότητα θανάτωσαν το 1507 και τους 172 μοναχούς της, το μνημείο των οποίων ευρίσκεται προ της μονής.

Σημειώνοντας ακόμα πως το 1798 έμεινε ως εξόριστος στη μονή μετά την πρώτη του Πατριαρχία, ο μετέπειτα εθνομάρτυρας Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄. Στα 1917 οι Βούλγαροι άρπαξαν από τη μονή τα περισσότερα κειμήλια της, τα οποία και μετέφεραν στη Βουλγαρία, όπου φυλάσσονται σήμερα, στο εθνικό ιστορικό μουσείο Σόφιας. Κείνη την περίοδο των επιδρομών των Βουλγάρων ένας αξιωματικός τους επιχείρησε να συλήσει την εικόνα της Παναγίας, ωστόσο τινάχθηκε προς τα πίσω και εξέπνευσε, ενώ η μπότα του και το πιστόλι του, αποτυπώθηκαν στις μαρμάρινες πλάκες του δαπέδου, για να υπομνίζουν πάντα το θαύμα της Παναγίας. Σημεία που και σήμερα φαίνονται στο δάπεδο της μονής, ως αψευδής μάρτυρας του θαύματος της Παναγίας.

Σύσσωμος λοιπόν ο λαός της Αττικής παρέστη στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς την Κυριακή 29-10-23, για να προσευχηθεί στην άχραντο Παναγία την Εικοσιφοίνισσα. Της θείας λειτουργίας χοροστάτησε ο ευλαβής Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Δωρόθεος, συλλειτουργούντων του ευσεβούς Πρωτοσυγκέλου της Μητροπόλεως Πειραιώς κ.κ. Νύμφωνος Καπογιάννη και των ευσεβών ιερέων του Αγίου Δημητρίου κ.κ. Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπου Μπόγρη, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεώργιου Καραβαγγέλη, Πρωτοπρεσβυτέρου Χαρίτωνος Παππά και Πρωτοπρεσβυτέρου Δημήτριου Αρώνη.

Με το πέρας της λειτουργίας ο Επίσκοπος κ.κ. Δωρόθεος μας μίλησε με πατρικήν αγάπη για το μείζονα ρόλο που διαδραματίζει η Παναγία στη ζωή μας, ως κεντρικός πυρήνας της ηθικής υπόστασης του ελληνισμού και μας παραίνεσε να κραταιώσουμε την πίστη μας, αποτελώντας τον πνευματικό και ηθικό οδοδείκτη σε κάθε μας βήμα. Συνακόλουθα με αγάπη και φιλότητα μας προσκάλεσε στο ιερό Μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, για να αρδεύσουμε την ηθική της προστασία και πνευματική καθοδήγηση. Στην αντιφώνησή του ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πειραιώς κ.κ. Νύμφων Καπογιάννης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Δωρόθεο, για τη μεγάλη του ηθική προσφορά προς το λαό της Αττικής και ειδικότερα του Πειραιώς, εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και του φιλάγιου συνάμα λαού του Πειραιώς και του ευχήθηκε ηθική ευημερία στα τίμια βήματά του.

Χρόνια Πολλά και η άχραντος Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, να σκέπει και να λαμπρύνει την ενάρετη ζωή σας.

                

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων