27/02/2023 27/02/2023 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Μέσα σε κλίμα ευλάβειας και άφατης κατάνυξης, εορτάστηκε στον περικαλλή ναό του Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, επι της οδού Ιθάκης, η Κυριακή της Τυρινής, αλλά και της εορτής της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στον επιβλητικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, που επισκοπεί για δεκαετίες τώρα, το ηθικό φέγγος και το...
27 Φεβρουαρίου, 2023 - 10:43
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2023 - 10:27

Από την εορτή της «Κυριακής της Τυρινής» και της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στον Άγιο Γεώργιο Κυψέλης!

Διαδώστε:
Από την εορτή της «Κυριακής της Τυρινής» και της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στον Άγιο Γεώργιο Κυψέλης!
  • Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε κλίμα ευλάβειας και άφατης κατάνυξης, εορτάστηκε στον περικαλλή ναό του Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, επι της οδού Ιθάκης, η Κυριακή της Τυρινής, αλλά και της εορτής της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στον επιβλητικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, που επισκοπεί για δεκαετίες τώρα, το ηθικό φέγγος και το πνευματικό θάμπος της Ορθοδοξίας. Συνιστώντας παράλληλα ένα σπουδαίο ορθόδοξο μνημείο, πέρα από την αρχιτεκτονική του ναού, με τις έξοχες αγιογραφίες, του κορυφαίου μας ζωγράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου, αλλά και του απαράμιλλου αγιογράφου Δημητρίου Πελεκάση.

Ένας ναός τέλος, που συνταυτίζει το υψηλό θεολογικό ήθος των κατοίκων της κυψέλης, με την ακόλουθη πολιτισμική της πρωτοπορία, που πάντοτε προβάδισε στην κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας μας. Εξάλλου ένεκα της ωραίας ηθικής και πνευματικής αύρας που αποπνέει ο ναός, η παρακείμενη Πλατεία Αγίου Γεωργίου, συνιστά σήμερα, ένα από τα πιο επίζηλα νεολεΐστικα τοπόσημα της Αθήνας μας. Ενώ αποτέλεσε στο παρελθόν και τον κεντρικό διάκοσμο σπουδαίων ταινιών του ασπρόμαυρου κινηματογράφου μας, με πρωταγωνιστές τους μεγάλους μας κωμικούς Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Λάμπρο Κωνστα-ντάρα, Μαρίκα Κρεβατά κ.α.

Διάστικτος από την καλλωσιά και την επιμέλεια ο ναός, με την αγάπη και τη φροντίδα των ευλαβών ιερέων του, Αρχιμανδρίτη κ.κ. Φιλοθέου Νικολάκη και των ευσεβών ιερέων του Παναγιώτη Χαβάτζα, Νικολάου Χομπιτάκη και Γεράσιμου Φακιολά. Σημειώνοντας ακόμα την ακατάβλητη προσπάθεια, στη φροντίδα του ναού του αγαπητού ενοριακού του συμβούλου κ-ου Αναστάσιου Παπανικολάου, αλλά και των ευγενών εθελοντών του, από το Φιλόπτωχο Ταμείο και το Ενοριακό Συμβούλιο.

Κυριακή της Τυρινής σήμερα λοιπόν 26 Φεβρουαρίου 2023, με τη συνακόλουθη εορτή της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, μιας άχραντης και ενάρετης Αγίας της Ορθοδοξίας μας. Κατά τον συναξαριστή, η Αγία Φωτεινή η μεγαλομάρτυς, καταγόταν από την σαμαρειτική πόλη Σιχάρ. Και τις βασικές πληροφορίες για τη ζωή της Αγίας, αντλούμε από το Δ΄ κεφάλαιο του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου. Η Αγία Φωτεινή κάθε μεσημέρι επισκέπτονταν έξω από την πόλη, το ιστορικό πηγάδι της περιοχής αποκαλούμενου του Ιακώβ και γέμιζε τη στάμνα της. Κατά τις επισκέψεις αυτές μία μέρα συνάντησε τον Ιησού Χριστό, ο οποίος της αποκάλυψε όλη της τη ζωή και έμεινε έκθαμβη. Ο Ιησούς είπε στην Αγία Φωτεινή ότι αυτός είναι το «ύδωρ το ζών», δηλαδή η ακένωτη πηγή του Αγίου Πνεύματος. Και αυτό το πνευματικό ύδωρ, ο Κύριος μετέδωσε στην Αγία, η οποία και βαπτίστηκε μεταξύ των πρώτων γυναικών της Σαμάρειας χριστιανή και ονομάστηκε Φωτεινή.

Έκτοτε αφιέρωσε όλη της τη ζωή στη μετάδοση του Ιερού Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη. Η εκκλησία μας τιμά την σεπτή της μνήμη κάθε χρόνο, την Κυριακή της τυρινής. Της Ιερής λειτουργίας χοροστά-τησαν στο ναό του Αγίου Γεωργίου της Ιθάκης στην Κυψέλη, οι ευλαβείς εφημέριοί του κ.κ. Παναγιώτης Χαβάτζας, που είναι και υπεύθυνος της Στέγης Γερόντων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Νικόλαος Χομπιτάκης. Και με ξεχωριστή ευλάβεια και κατάνυξη, ο φιλόχριστος λαός της κυψέλης, τίμησε τη μνήμη της Αγίας Φωτεινής, από τον περικαλλή ναό του Αγίου Γεωργίου.

Χρόνια πολλά, ευλογημένα και καλή Σαρακοστή. Η σεπτή μνήμη της Αγίας Φωτεινής να σκέπει και να ευλογεί όλο τον κόσμο !

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων