20/06/2019 20/06/2019 Κωνσταντίνος Μπαραμπούτης, Θεολόγος – Καθηγητής Εκπαιδευτηρίων Ι. Μ. Πειραιώς   Η κλασσική παιδεία, η γνώση των υλικών πραγμάτων μαζί με την άνωθεν Παιδεία μας οδηγούν σε ασφαλούς δρόμους, ο μακαριστός Γέροντας Πορφύριος, που ανάλωσε έλεγε: «Να βλέπωμε τον Θεό στο πρόσωπο των παιδιών και να δώσωμε την αγάπη του Θεού στα παιδιά. Η αγιότητα των...
20 Ιουνίου, 2019 - 14:38

“Από την παιδεία στην Παιδεία,την Παιδεία της αγιότητος”

Διαδώστε:
“Από την παιδεία στην Παιδεία,την Παιδεία της αγιότητος”

Κωνσταντίνος Μπαραμπούτης, Θεολόγος – Καθηγητής Εκπαιδευτηρίων Ι. Μ. Πειραιώς

 

Η κλασσική παιδεία, η γνώση των υλικών πραγμάτων μαζί με την άνωθεν Παιδεία μας οδηγούν σε ασφαλούς δρόμους, ο μακαριστός Γέροντας Πορφύριος, που ανάλωσε έλεγε: «Να βλέπωμε τον Θεό στο πρόσωπο των παιδιών και να δώσωμε την αγάπη του Θεού στα παιδιά. Η αγιότητα των γονέων είναι η καλύτερη εν Κυρίω αγωγή. Με την προσευχή και την αγιωσύνη των γονέων και των εκπαιδευτικών μπορούν να βοηθηθούν τα παιδιά στο σχολείο. Με ανθρώπινους τρόπους δεν διορθώνονται οι κακές καταστάσεις. Μόνο με την προσευχή φέρνετε αποτέλεσμα. Να μπη η χάρις του Θεού στην ψυχή τους και να τα αλλοιώση».

Ο Γρηγόριος ο Νανζιανζηνός που από την παιδεία έφθασε στην Παιδεία, από την γνώση στην Γνώση μας λέει χαρακτηριστικά: «Την ανθρώπινη σοφία, τους ανθρώπινους λόγους τους εγκατέλειψα, γιατί ακολούθησα το λόγο του μεγάλου Θεού, που υπερκαλύπτει κάθε ευμετάβλητο, πολύπλοκο λόγο του ανθρώπινου νου».

Ο Ιερός Χρυσοστόμος προτρέπει προς πάντας και ιδιαίτερα προς τα νιάτα: «Η παιδεία μετάληψις αγιότητος εστί». Αυτή είναι και η πρόταση παιδείας( με την ευρύτερη έννοια της λέξης και όχι μόνο της εκπαίδευσης) των Τριών Ιεραρχών που η γραφίδα ενός καθηγητού Πανεπιστημίου εμφατικώς μας τονίζει «η παιδεία του κόσμου θεωρείται αντικειμενικώς μόνο μέσα από την παιδεία του Κυρίου» .

Και αυτή τη παιδεία σημαντικό ρόλο παίζει ο παιδαγωγός κ όπως μας λέγει χαρακτηριστικά ο Μέγας Βασίλειος Ο παιδαγωγός είναι δυνατόν «ευδοκών και την εαυτού ψυχήν μεταδούναι εκάστω»

Αυτής της παιδείας μέτοχοι και κλητοί γίναμε οι απόγονοι των Τριών Ιεραρχών. Της ανθρώπινης παιδείας που με τον προσωπικό μας αγώνα, με την συνεργία του Θεού και την αναφορά προς Αυτόν καταλήγει στην όντως αληθινή Παιδεία, στην όντως αληθινή Αλήθεια.

 

πηγή:https://www.pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων