25/06/2024 25/06/2024 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Με την πάνδημη συμμετοχή του πολυπληθούς λαού, του μεγαλύτερου λιμένος της Ελλάδος του ναυλόχου Πειραιώς και άλλων κατοίκων που συνέρρευσαν από όλη την Αττική για την εορτή, αλλά και με άφατη συγκίνηση για τον ηθικό συμβολισμό της κορυφαίας εορτής της Ορθοδοξίας μας, εορτάστηκε σήμερα το πρωί Δευτέρα 24-6-24, το Άγιο...
25 Ιουνίου, 2024 - 10:45
Τελευταία ενημέρωση: 25/06/2024 - 10:52

Αρχιερατικό συλλείτουργο, για την εορτή του Αγίου Πνεύματος, στην Αγία Τριάδα του ναυλόχου Πειραιώς, χοροστατούντων των Μητροπολιτών Σεραφείμ και Συμεών

Διαδώστε:
Αρχιερατικό συλλείτουργο, για την εορτή του Αγίου Πνεύματος, στην Αγία Τριάδα του ναυλόχου Πειραιώς, χοροστατούντων των Μητροπολιτών Σεραφείμ και Συμεών
  • Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την πάνδημη συμμετοχή του πολυπληθούς λαού, του μεγαλύτερου λιμένος της Ελλάδος του ναυλόχου Πειραιώς και άλλων κατοίκων που συνέρρευσαν από όλη την Αττική για την εορτή, αλλά και με άφατη συγκίνηση για τον ηθικό συμβολισμό της κορυφαίας εορτής της Ορθοδοξίας μας, εορτάστηκε σήμερα το πρωί Δευτέρα 24-6-24, το Άγιο Πνεύμα, στον περικαλλή και μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Τριάδος του Πειραιώς. Σύσσωμος ο λαός του Πειραιώς και με την παρουσία τιμητικών αγημάτων του πολεμικού μας ναυτικού, εκπροσώ-πων της πολιτικής, πνευματικής και στρατιωτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και της φιλαρμονικής του πολεμικού μας ναυτικού, δόνησε στην κυριολεξία με την καταιγιστική παρουσία του τον Πειραιά και προσέδωσε ένα μοναδικό τόνο, στην ξεχωριστή αυτή ημέρα της εκκλησίας μας. Άλλωστε την μεγίστη ηθική συμβολή του Αγίου Πνεύματος, ως ξεχωριστού και αναπόσπαστου τμήματος της Αγίας Τριάδας, εμφατικά τονίζει το σύμβολο της πίστεώς μας, ήτοι : «Και εις το Πνεύμα το Άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών».

Του πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησαν οι σεπτοί Μητροπολίτες Πειραιώς κ.κ. Σερα-φείμ και Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, συνεπικουρούμενοι από τον ευλαβή αρχιμανδρίτη κ.κ. Δανιήλ Ψωίνο, ιερομονάχους, τους υπολοίπους ευσεβείς ιερείς της Αγίας Τριάδος Πειραι-ώς, αλλά και άλλους ιερείς που ευλαβικά προσήλθαν από παρακείμενες εκκλησίες, για να τιμήσουν την κορυφαία εορτή της χριστιανοσύνης. Με την αποπεράτωση της θείας λειτουργίας επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Πνεύματος, στους περιμετρικούς δρόμους του ναού και με την συνοδεία των χαρμόσυνων παιάνων της φιλαρμονικής του πολεμικού μας ναυτικού, που χρωμάτισε αισθητικά την λαμπρή εορτή, με το πανέμορφο ηχόχρωμά της. Και κατάφορτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι της περιοχής, έραιναν με άνθη και μύρα, την πάνσεπτη εικόνα του Αγίου Πνεύματος, προσευχόμενοι να τους φωτίζει πνευματικά και να κατευοδώνει ηθικά τη ζωή τους.

Με την επάνοδο της πομπής στην εκκλησία, τον λόγο έλαβαν οι ευλαβείς Μητροπολίτες Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών και αφού ευχαρίστησαν από καρδιάς τον φιλόχριστο λαό του Πειραιώς και της Αττικής, για την συγκινητικά καταιγιστική παρουσία του, τον κάλεσαν με την αρωγή και την ευλογία του εορτάζοντος Αγίου Πνεύμα-τος, να κραταιώσει την πίστη του και να σφυρηλατήσει την ηθική του ενότητα μέσα στους άχραντους κόλπους της εκκλησίας μας. Παράλληλα ευχήθηκαν σε όλους Χρόνια Πολλά και η ευλογία του Αγίου Πνεύματος, να τους χαρίζει υγεία, να φωτοδοτεί το δρόμο τους και να αποτελεί ηθικό σηματωρό, πνευματικής προόδου και ευημερίας στη ζωή τους ! Οι ευλα-βείς μας ιεράρχες κ.κ. Σεραφείμ και Συμεών, στην κυριολεξία δόνησαν τις καρδιές μας, με την πολυμερή θεολογική τους παιδεία, αλλά και την πηγαία και εκχυλίζουσα θρησκευτική τους ευλάβεια και πατρική τους αγάπη προς όλους μας. Σημειώνοντας την άψογη κατά την θρησκευτική τάξη, πραγματοποίηση της ιεράς πανηγύρεως στην Αγία Τριάδα Πειραιώς, με την ανύσταγη φροντίδα και επιμέλεια του ευλαβούς ιεράρχη Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και του ιερατικού προϊσταμένου του ναού Αρχιμανδρίτου κ.κ. Δανιήλ. Συνακό-λουθα και το πολυσχιδές κοινωνικό και πολιτισμικό έργο του κ.κ. Σεραφείμ, με τις χιλιάδες μερίδες φαγητού που διανέμει καθημερινά δωρεάν στους κοινωνικά αδύναμους συναν-θρώπους μας, την πολυδύναμη υποστήριξη που παράσχει με τα κοινωνικά φροντιστήρια σε αδύναμους μαθητές όπως και την οικονομική αρωγή σε φοιτητές, καθώς επίσης και για την πολιτισμική πανδαισία που λαμβάνει χώρα στους εύκρατους πνευματικά κόλπους της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, με τα «μουσικό αναλόγιο», το υψηλού ήθους ραδιόφωνο της Πειραϊκής εκκλησίας και άλλες αντίστοιχες πολιτισμικές δράσεις, που προσφέρουν στον πειραϊκό λαό, πολύτιμη αρωγή και ευδοκίμηση. Για τούτο και περιβάλλει τον ευλαβή ποιμενάρχη του, με την ακένωτη αγάπη του και τον ανένδοτο σεβασμό του.

Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι και το Άγιο Πνεύμα, να σκέπει τις οικογένειές σας και να σας χαρίζει υγεία και ηθική ευημερία. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Πνεύματος :

Ευλογητός εί, Χριστέ ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον, και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας• φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων