20/03/2021 20/03/2021 Του Αρχιμ. Αλεξίου Εγκλειστριώτη Αισθάνθηκα σήμερα την ανάγκη να απευθυνθώ, για ακόμα μια φορά, αδελφοί μου, σε όλους τους πονεμένους και θλιβομένους συνανθρώπους μας, που βιώνουν στη ζωή τους ξαφνικές και αναπάντεχες δοκιμασίες, θλίψεις μεγάλες και συμφορές, βλέποντας να ανατρέπεται ολόκληρη η ζωή τους, όχι μόνο των ιδίων των αρρώστων, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας...
20 Μαρτίου, 2021 - 19:16
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2021 - 18:36

Αρχιμ. Αλεξίου Εγκλειστριώτη: Ορθοδοξία και Ορθοπραξία

Διαδώστε:
Αρχιμ. Αλεξίου Εγκλειστριώτη: Ορθοδοξία και Ορθοπραξία

Του Αρχιμ. Αλεξίου Εγκλειστριώτη

Αισθάνθηκα σήμερα την ανάγκη να απευθυνθώ, για ακόμα μια φορά, αδελφοί μου, σε όλους τους πονεμένους και θλιβομένους συνανθρώπους μας, που βιώνουν στη ζωή τους ξαφνικές και αναπάντεχες δοκιμασίες, θλίψεις μεγάλες και συμφορές, βλέποντας να ανατρέπεται ολόκληρη η ζωή τους, όχι μόνο των ιδίων των αρρώστων, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας και του ευρύτερου συγγενικού και φιλικού τους περιβάλλοντος.

Με αυτή την ευκαιρία εκφράζω προς όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται, την αγάπη, τη συμπάθεια και την συμπαράσταση μου!!! Να γνωρίζουν ότι τα εκατοντάδες ονόματα που μου αποστέλλουν, θα συνεχίσω να κάνω καθημερινά τις δεήσεις και παρακλήσεις, υπέρ υγείας και ταχείας αναρρώσεώς τους.

Εύχομαι και προσεύχομαι να συντμήσει ο Θεός τον χρόνο της δοκιμασίας τους, δείχνοντας το έλεος και την αγάπη Του σε κάθε πονεμένη ψυχή!!!

Με αφορμή τα θαύματα που έγιναν από τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Εφραίμ, Όρους Αμώμων, Ν. Μάκρης, στο εκλεκτό του πνευματικό τέκνον, τον αγαπητό μας Ραφαήλ Δημητρίου, ξαφνικά βρεθήκαμε όλοι μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα, το πρόβλημα της επάρατης νόσου του καρκίνου.

Γνωρίζαμε βέβαια όλοι το πρόβλημα, αλλά δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το τεράστιο μέγεθός του. Τόσον εγώ όσον και ο Ραφαήλ και ασφαλώς και πολλοί άλλοι γινόμαστε δέκτες της έκφρασης του πόνου και των θλίψεων, που ζει ένα τεράστιο ποσοστό συνανθρώπων μας, που βιώνουν στο πετσί τους τον πόνο και την απόγνωση.

Που να στραφούν για να εναποθέσουν τις ελπίδες τους;

Που αλλού, παρά μόνο στο Θεό της αγάπης, στην Παναγία μας, που είναι η προστάτιδά μας και που σ’ Αυτήν καταφεύγουμε με πίστη, για να μεσιτεύσει στον Υιό και Θεό Της, στον Κύριον ημών Ιησού Χριστό και Θεό μας, για τις δοκιμασίες που έρχονται στη ζωή μας.

Αλλά ακόμη και στους αγίους μας καταφεύγουμε όλοι, όσοι δοκιμαζόμαστε, που και αυτοί ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας, γιατί έχουν την παρρησία από τον Θεό και τη δύναμη να τελούν θαύματα, προς δόξαν Θεού και ωφέλειαν των ανθρώπων.

Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε ότι, όσες φορές τα θαύματα γίνονται, εν τη σοφία και βουλή Του ο Θεός επιτρέπει να γίνονται.

Μέσα από τα θαύματα βοηθούμαστε όλοι, όσοι βυθισμένοι στη ματαιότητα της παρούσας υλιστικής και ευδαιμονιστικής ζωής, αποξενωθήκαμε από τη σωστική και αγιαστική Θεία Χάρι Του Θεού. Έτσι οδηγηθήκαμε στον εγωκεντρισμό μας και στον ατομιστικό τρόπο ζωής μας, δηλαδή στον πνευματικό μας θάνατο.

Να λοιπόν η αιτία, γιατί γινόμαστε ευάλωτοι στο κακό και την αμαρτία.

Οι θλίψεις, οι δοκιμασίες και οι συμφορές, που έρχονται στη ζωή μας, μάς βοηθούν να ξαναβρούμε το δρόμο του αληθινού προορισμού μας, που μας οδηγεί στο να κερδίσουμε απ’ αυτή τη ζωή, την αληθινή και αιώνια ζωή!!!

“Ο Θεός αγάπη εστί και ο μένων εν τη αγάπη, εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ” (Α’ Ιωαν. 4,8), τονίζει εμφαντικά ο Ευαγγελιστής της αγάπης, Ιωάννης ο Θεολόγος. Όχι μόνο αγάπη είναι ο Θεός, αλλά γι’ αυτή την αγάπη έστειλε τον μονογενή Υιό Του, που θυσιάστηκε, για να μας ελευθερώσει από το κακό και τις αμαρτίες μας, για να συντρίψει το θάνατο, δωρίζοντάς μας την ελπίδα και την βεβαιότητα της δικής μας Ανάστασης!!!

Ο Θεός μας λοιπόν είναι αγάπη και όποιος ζει μέσα στην αγάπη, ζει μέσα στον Θεό και ο Θεός μέσα σ’ αυτόν. Γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να αγαπάμε τον Θεό, αλλά ταυτόχρονα να αγαπάμε και τον συνάνθρωπο μας.

Όταν αγαπάμε τον Θεό να γνωρίζουμε ότι όσα έρχονται στη ζωή μας, θλίψεις, αρρώστιες, δοκιμασίες, συνεργούν πάντα για το καλό μας.

Αυτό δεν μας λέει και ο Απ. Παύλος; “Τοις αγαπώσι τον Θεόν πάντα συνεργεί εις αγαθόν” (Ρωμ. 8,28). Δηλ. σ’ εκείνους που αγαπούν τον Θεό, όλα, ακόμα και οι δοκιμασίες, που επιτρέπεται από τον Θεό να έρχονται στην ζωή μας, συντελούν για το καλό και το συμφέρον μας, δηλ. τη σωτηρία της ψυχής μας .

Αυτό είναι το καλό, το αιώνιο καλό, που το ονομάζει “Αγαθόν” ο Απ. Παύλος.

Σε μας λοιπόν εναπόκειται να ανοίξουμε τις αμαρτωλές καρδιές μας και με αγάπη αλλά και ζωντανή και ακλόνητη πίστη, να κλείσουμε μέσα μας τον Θεό. Έτσι θα μας αγκαλιάσει και ο Κύριος και Θεός μας, ο Ιησούς Χριστός, στην Αιώνια Ζωή και Βασιλεία Του!!!

Τρανό παράδειγμα;
Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, που δοξάζονται και μακαρίζονται αιώνια, όπως ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος και θαυματουργός, αλλά και ο Άγιος Μεγαλομάρτης Εφραίμ Όρους Αμώμων, Νέας Μάκρης, ο οποίος καθημερινά θαυματουργεί και μόνο με την χρήση του θαυματουργικού λαδιού Του, που ο ίδιος φροντίζει και το προμηθεύει στο εκλεκτό Του τέκνον, τον Ραφαήλ Δημητρίου!!!

Είναι γι’ αυτό που με οδηγίες και ευλογίες του ιδίου του Αγίου Εφραίμ, κτίζουμε την Εκκλησία του, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου. «Όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα, ο ίδιος ο Άγιος θα εμφανιστεί για να ευλογήσει, τόσο την λάρνακα Του, όσο και τον ίδιο το Ναό Του. Να σημειωθεί ότι μέσα στην λάρνακα Του θα τοποθετηθεί το ιερόν Πετραχήλιον, που ο ίδιος ο Άγιος προσκόμισε στο εκλεκτό τέκνον Του. Τότε, αρκετοί που πίστεψαν στον ίδιο και στα θαύματά Του, θα αξιωθούν να τον δουν ολοζώντανο, μέσα στον Ιερό Ναό Του», όπως ο ίδιος ο Άγιος απεκάλυψε στον Ραφαήλ!!!

Στις προσεχείς μέρες θα δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα θαύματά Του, μόλις θα έχουμε την γραπτή συγκατάθεση των ιδίων των αρρώστων, που ευεργετήθηκαν από τον Άγιο μας.

Ας έχουμε υπ’ όψη αδελφοί μου, ότι τόσο ο Θεός, όσο και οι άγιοι Του, που τον ευαρέστησαν με την ίδια τη ζωή τους, αλλά και με το μαρτύριο τους, όπως ο Άγιος Εφραίμ, επιβραβεύουν και σ’ αυτήν, αλλά κυρίως στην άλλη την αιώνια ζωή, μόνο εκείνους που έχουν πραγματική και ζωντανή πίστη!!!

Δεν αρκεί να είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και να πιστεύουμε στον Θεό, χρειάζεται να ζούμε στην πράξη, στην καθημερινή μας ζωή, αυτά που πιστεύουμε. Να πιστεύουμε, αλλά και να έχουμε ήθος. Χρειάζεται να έχουμε Ορθοδοξία, αλλά και Ορθοπραξία, τα έργα μας δηλαδή να αντιστοιχούν με τη πίστη μας, για να αξιωθούμε να γίνουμε πολίτες της Ουρανίου Βασιλείας!!!

Η πίστη μας χωρίς τα έργα της αγάπης μας “νεκρά εστί καθ’ εαυτήν” (Ιακ. 2,17 ). Η σώζουσα πίστις, μας λέει και ο Απ. Παύλος, είναι η “δι’ αγάπης ενεργουμένη” (Γαλ. 5,6). Ούτε η πίστη από μόνη της μας σώζει, ούτε και η αγάπη, αλλά η σύζευξη και η συνύπαρξη και των δύο. Αυτές μόνο μας δικαιώνουν!!! Όταν συνυπάρχουν αυτά τα δύο, τότε είμαστε στη σωστή πορεία πλεύσης κι έχουμε ελπίδα σωτηρίας!!!

Μόνο έτσι αγαπούμε πραγματικά τον Χριστό και Θεό μας!!! Μόνο έτσι επιβεβαιώνουμε ότι η Πίστη μας είναι Αληθινή!!!

20 Μαρτίου 2021
Σάββατο Α’ Εβδομάδος των Νηστειών

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων