18/10/2023 18/10/2023 Δυο λόγια για τον Επίσκοπο της Εκκλησίας της Αργολίδος κ. Νεκτάριο που βρίσκεται στο πηδάλιό της 10 ολόκληρα χρόνια. ΑΠΛΟΤΗΤΑ-ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ-ΣΥΓΓΡΑΦΗ. Του Ευάγγελου Μπουγιώτη Τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν τον Μητροπολίτη Αργολίδος που σήμερα συμπληρώνει 10 ολόκληρα χρόνια από την εκλογή του σε Επίσκοπο. Δεν είναι τα παρακάτω αποτύπωση και καταγραφή του ποιμαντικού του έργου, δεν είναι δουλειά...
18 Οκτωβρίου, 2023 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2023 - 18:16

Δέκα χρόνια από την εκλογή του Μητροπολίτη Αργολίδoς Νεκτάριο

Διαδώστε:
Δέκα χρόνια από την εκλογή του Μητροπολίτη Αργολίδoς Νεκτάριο

Δυο λόγια για τον Επίσκοπο της Εκκλησίας της Αργολίδος κ. Νεκτάριο που βρίσκεται στο πηδάλιό της 10 ολόκληρα χρόνια. ΑΠΛΟΤΗΤΑ-ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ-ΣΥΓΓΡΑΦΗ.

  • Του Ευάγγελου Μπουγιώτη

Τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν τον Μητροπολίτη Αργολίδος που σήμερα συμπληρώνει 10 ολόκληρα χρόνια από την εκλογή του σε Επίσκοπο. Δεν είναι τα παρακάτω αποτύπωση και καταγραφή του ποιμαντικού του έργου, δεν είναι δουλειά δική μας άλλωστε, αλλά μια παρουσία, μια αποτύπωση της έμπονης και θυσιαστικής αγάπης του, όπως την αντιλαμβανόμαστε και την βιώνουμε, έτσι όπως ο ίδιος κινείται με λεπτότητα και αθόρυβα επιτελεί το ποιμαντικό του έργο.

Απλότητα σε κάθε βήμα της ζωής του!

Απλός στους τρόπους του, απλός στην αμφίεσή του, απλός στις συναναστροφές του , απλός με τα παιδιά, απλός με τους έφηβους και νέους, απλός και με τους μεγάλους. Στην καθημερινότητα και ιδιαίτερα στη συναναστροφή με τα παιδιά και τους εφήβους έχει αναπτυχθεί μία διαφορετική σχέση. Τα συναντά όλα αυτά τα 10 χρόνια, ξεκινάει το φθινόπωρο και τελειώνει την άνοιξη στους τόπους που εκείνος γνωρίζει…. με απλότητα και αγάπη, με ελευθερία και διακριτικότητα και πάντα μ’ ένα δώρο για όλους!

Τί δώρο; Τι άλλο εκτός από ένα βιβλίο που δεν είναι απλώς μία κίνηση αβροφροσύνης, αλλά μια κίνηση αγάπης ειλικρινούς και έμπονης, θυσιαστικής θα λέγαμε, αφού το καλοκαίρι που έχει προηγηθεί ανταποκρινόμενος με ζήλο στο τάλαντο που τον έχει προικίσει πλούσια ο Θεός, στο «καταφύγιό» του, συγγράφει για να είναι έτοιμο το φθινόπωρο το δώρο του, να το διανείμει δωρεάν σ’ όλα τα παιδιά στη συνάντησή τους.

Βιβλίο με κόπο, εμπειρίες πολλές φορές δικές του, με γνώση των πραγμάτων, των καταστάσεων που αναφέρει, ακόμη ακόμη και οι φωτογραφίες τις περισσότερες φορές είναι δικές του λήψεις και έχουν τη δική του επιμέλεια. Το κάθε του βιβλίο είναι ένα προϊόν κειμένων, μετά από αμέτρητες ώρες εργασίας, πειθαρχίας, εξάσκησης γνώσεων και συνειδητής δουλειάς που περιλαμβάνει αρκετό «κόψιμο και ράψιμο» – επιμέλεια με μια λέξη!

Ποιός δεν θα μαρτυρήσει τις ευχές που θα λάβει Χριστούγεννα και Πάσχα από τον Επίσκοπο με προσωπική αναφορά, με ένα βιβλίο ή ένα τευχίδιο ωφελιμότατο των εκδόσεων «Επιστροφή», δικό του έργο κι αυτό, που αφορά ποιμαντικά θέματα; Ιερείς, Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, απόφοιτοι Λυκείου, φοιτητές, εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες και πολλοί άλλοι εντός και εκτός Ελλάδας. Ώρες, ώρες αμέτρητες με πολύ κούραση και ελάχιστο ύπνο για να φθάσουν οι ευχές αυτές, που είναι ουσιαστικά η αγωνία και το ενδιαφέρον του Επισκόπου για τα πνευματικά παιδιά του. Μία ευχή μ’ ένα δώρο για τις γιορτινές ημέρες!

Τι όμορφο συναίσθημα τα παιδιά που έχει γνωρίσει από μικρά να τα βλέπει να προοδεύουν, να μεγαλώνουν, από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο να τα καμαρώνει έφηβους πλέον στο δείπνο των αποφοίτων του Λυκείου, που πραγματοποιείται με δική του μέριμνα όλα αυτά τα χρόνια, και κει να τα «ξεπροβοδίζει», όταν ανοίγουν τα φτερά τους σε νέους ορίζοντες ευχόμενος να μη πτοούνται σε κάθε αντιξοότητα της ζωής, αλλά να ελπίζουν, και να γνωρίζουν και το σημαντικότερο(!!!), ότι εκτός από τις προσευχές των γονέων τους, τα συνοδεύουν οι προσευχές του Επισκόπου τους σε κάθε Θεία Λειτουργία!!!

Πολλές φορές έχει παρεξηγηθεί για την απλότητά του, για τη σιωπή του και την ταπεινή παρουσία του… ενώ ταυτόχρονα άλλοι χαίρονται όταν τον συναντούν στο δρόμο, στην πόλη, στην Ενορία, στη βόλτα …χωρίς «φτιασιδώματα ηγεσίας» , απλά και ταπεινά, όταν τους χαιρετά, ή κάθεται μαζί τους να συνομιλήσει, ή να τους ακούσει!

Αναφέραμε ότι οι αυθόρμητες σκέψεις αυτές δεν είναι καταγραφή του έργου του, της διακονίας του, θα ήταν αποτυχία να το κάνουμε εμείς! Είναι μία μαρτυρία όμως, ή καλύτερα, η διακριτική του παρουσία στη ζωή μας.

Αυθεντικός, απλός, ταπεινός και προικισμένος πλούσια με το συγγραφικό τάλαντο.

Εμείς θα ευχόμαστε από καρδιάς ο Θεός να τον ενισχύει, να τον δυναμώνει και να τον χαρίσει στην Εκκλησία για πολλά χρόνια ακόμη!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων