01/07/2021 01/07/2021 Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Ευλάβεια και ηθική ανάταση για την εορτή των Αγίων Αναργύρων, στους Αγίους Αναργύρους «Βρεφοκομείου» «Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν, δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν» Με ηθική λαμπρότητα, χάρη, αλλά και την άφατη κατάνυξη του χριστεπώνυμου πλήθους που έσπευσε κατά συρροήν για να τιμήσει τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και...
01 Ιουλίου, 2021 - 10:05
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2021 - 9:40

“Ευλάβεια και ηθική ανάταση για την εορτή των Αγίων Αναργύρων”

Διαδώστε:
“Ευλάβεια και ηθική ανάταση για την εορτή των Αγίων Αναργύρων”

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ευλάβεια και ηθική ανάταση για την εορτή των Αγίων Αναργύρων, στους Αγίους Αναργύρους «Βρεφοκομείου»

«Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν, δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν»

Με ηθική λαμπρότητα, χάρη, αλλά και την άφατη κατάνυξη του χριστεπώνυμου πλήθους που έσπευσε κατά συρροήν για να τιμήσει τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό, εορτάστηκε σήμερα Τετάρτη 30-6-21, η ιερή μνήμη των ιατρών της Ορθοδοξίας μας, Αγίων Αναργύρων. Στο ταπεινό αλλά και φορτωμένο με βαρυσήμαντες ιστορικές μνήμες εκκλησάκι τους στην Πλατεία Κουμουνδούρου, του ιστορικά αποκαλούμενου «Άγιοι Ανάργυροι του Βρεφοκομείου», συνέρρευσε πλήθος από τους κατοίκους ιδίως του κέντρου της Αθήνας, για να εορτάσουν την μνήμη των Αγίων μαρτύρων μας Κοσμά και Δαμιανού. Το εκκλησάκι επιμελημένο με την αγάπη και την ηθική φροντίδα των ενοριτών, αλλά και των κυριών του Βρεφοκομείου, έλαμπε μέσα στο γλυκό σούρουπο του Ιουνίου, σαν χρυσό στολίδι και δρόσιζε τις καρδιές των ενοριτών, ενώ ο αμφιτρύωνας του ναού πατέρας Ιγνάτιος διάστικτος από αγάπη και ηθική φιλότητα προς τους ενορίτες, συγκίνησε με τους καλούς του λόγους του, όλους τους παρισταμένους στην εορτή.

Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Αρχιμανδρίτης  Πατέρας Ιγνάτιος και άλλοι  ευλαβείς ιερείς, που είχαν έλθει για να τιμήσουν την εορτή. Με το πέρας του εσπερι-νού, ο Πατέρας Ιγνάτιος, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, έβγαλε έναν ζεστό λόγο, για την αδήριτη ανάγκη όλοι οι πολίτες να περιφρουρήσουμε την πίστη μας ως κόρην οφθαλμού, να αναβαπτισθούμε ηθικά μέσα στα ιερά νάματα της Ορθοδοξίας, να κάνουμε κάθε δυνατή θυσία και υπέρβαση από το μετερίζι του ο καθένας, για να στηρίξουμε την ανασυγκρότηση της ελληνικής πατρίδας και προπαντός να στηρίξουμε όσο μπορεί ο καθένας μέσα από τις δυνάμεις του, τους κοινωνικά ασθενεστέρους. Ενώ διαβίβασε επίσης την αγάπη, τις ευχές και τις ευλογίες του σεπτού αρχιεπισκόπου μας κ-ου Ιερωνύμου.

Οι Άγιοι Ανάργυροι- αδέλφια – Κοσμάς και Δαμιανός υπήρξαν στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρίνου, σπουδαίοι ιατροί, που πρόσφεραν τις ιατρικές υπηρεσίες τους δωρεάν σε όλο τον κόσμο της αυτοκρατορίας, που είχε ανάγκη της υπηρεσίες τους. Η φήμη τους, όμως και η αγάπη με την οποία τους περιέβαλλε ο κόσμο, θορύβησε τον αυτοκράτορα Καρίνο, δοθέντος ότι ψευδώς του είχαν πεί εν είδει διαβολής, ότι τις θεραπείες τις κάνουν με μαγικές τέχνες. Οι σεπτοί Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός για να μην φέρουν σε δύσκολη θέση άλλους χριστιανούς, παρουσιάστηκαν στον αυτοκράτορα για  να ακούσουν τις καταγγελίες και με παρέμβαση της θείας δυνάμεως, το πρόσωπο του Καρίνου ανεστράφη και γύρισε πίσω στην πλάτη του. Ο αυτοκράτορας έντρομος ζήτησε την βοήθειά τους και οι θαυματουργοί Άγιοι Ανάργυροι τον ίασαν αμέσως. Του ζήτησαν όμως να ασπαστεί τον Χριστιανισμό, κάτι που  Καρίνος απεδέχθη αμέσως. Έκτοτε η φήμη τους εξακτινώθηκε σε όλη την αυτοκρατορία και έγινε συνώνυμο της ηθικής ευποιίας και της καλοσύνης.

Όμως φθονώντας τους παράφορα, ο δάσκαλος που τους είχε διδάξει την ιατρική, τους κάλεσε να πάνε σε ένα βουνό για να μαζέψουν χρήσιμα για τις ασθένειες βότανα και εκεί με ύπουλο τρόπο τους χτύπησε με πέτρες και τους θανάτωσε. Παραδίδοντας την ψυχή και το αγνό ηθικά πνεύμα τους οι σεπτές αυτές φυσιογνωμίες της Ορθόδοξης πίστης μας, είχαν διδάξει τον Χριστιανισμό στην αυτοκρατορία και είχαν συνδράμει ζωτικά στην διάδοσή του. Η Ορθοδοξία μας, τιμά τους μάρτυρες Κοσμά και Δαμιανό κάθε χρόνο στις 1 Ιουλίου και στις 1 Νοεμβρίου.

Θερμά συγχαρητήρια και ηθικές ευχαριστίες, σε όλους τους συντελεστές για τον πανηγυρικό εσπερινό και την ιερά πανήγυρη, που τόσο ηθικά μας ανέτεινε. Με γεμάτες τις καρδιές και κατάφορτη από ηθική αγαλλίαση την ψυχή, από την εορτή της μνήμης των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, χαιρετήσαμε τον σεβάσμιο πατέρα Ιγνάτιο και ευχηθήκαμε σε όλους Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με υγεία.

 

*Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι συγγραφέας

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων