04/12/2023 05/12/2023 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και συγκίνησης, έλαβε χώρα με την καταιγιστική παρουσία του λαού του Πειραιώς, η πολυαρχιερατική πανηγυρική λειτουργία, για την σεπτή μνήμη του Αγιομάρτυρα Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, στον περικαλλή ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς και με την ευκαιρία παράλληλα της ονομαστικής εορτής του ευσεβούς Επισκόπου Πειραιώς...
04 Δεκεμβρίου, 2023 - 8:33
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2023 - 12:42

Ευλαβική πολυαρχιερατική προσευχή για τον Αγιομάρτυρα Σεραφείμ, Επίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιώς

Διαδώστε:
Ευλαβική  πολυαρχιερατική προσευχή για τον Αγιομάρτυρα Σεραφείμ, Επίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιώς

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και συγκίνησης, έλαβε χώρα με την καταιγιστική παρουσία του λαού του Πειραιώς, η πολυαρχιερατική πανηγυρική λειτουργία, για την σεπτή μνήμη του Αγιομάρτυρα Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, στον περικαλλή ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς και με την ευκαιρία παράλληλα της ονομαστικής εορτής του ευσεβούς Επισκόπου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ. Κατέλαμπε έτσι στη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα της εορτής ο λαμπροστόλιστος ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά, από τη βυζαντινή πορφύρα και την γαλανόλευκη, δημιουργώντας μία μοναδική ατμόσφαι-ρα ηθικής έξαρσης και κατάνυξης. Της πανηγυρικής πολυαρχιερατικης λειτουργίας, χορο-στάτησε ο ευσεβής Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, συγχοροστατούντων των σεπτών Μητροπολιτών Βύρωνος Καισαριανής και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου, Βρεσθένης κ.κ. Θεοκλήτου, Πτολεμαΐδος κ.κ. Εμμανουήλ, αλλά και των ευλαβών επίσης Επισκόπων Κορωνείας κ.κ. Παντελεήμονος και Ρογών κ.κ. Φιλοθέου, του πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κ.κ Νήφωνος και τη συμμετοχή επίσης πλήθους ιερέων από παρακείμενες ενορίες του Αγίου Κωνσταντί-νου, που προσήλθαν ευλαβικά για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγιομάρτυρα Σεραφείμ, αλλά και να ευχηθούν στον εκλεκτό ιεράρχη της εκκλησίας της Ελλάδος, που διακρίνεται για την πολυμερή θεολογική, νομική του παιδεία, το εμπνευσμένο θεολογικό συγγραφικό του έργο, αλλά και το ευγενές ήθος του κ.κ. Σεραφείμ.

Κατά την ιερά μας παράδοση ο Αγιομάρτυρας Σεραφείμ Επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρί-ου είδε το φως της ζωής στο χωριό Μπεζούλια της επαρχίας Αγράφων. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον πνευματικής και ηθικής ευκρασίας, με προτεραία επιλογή την αγάπη και την πίστη στο Χριστό, από τους ευσεβείς γονείς του Σωφρόνιο και Μαρία. Απο την παιδική του ηλικία ο Άγιος Σεραφείμ, εξεδήλωσε ξεχωριστή αγάπη και έφεση για την ορθοδοξία αλλά και το μοναστικό ήθος. Έτσι μετά τις εγκύκλιες βασικές του σπουδές ακολούθησε τη μονα-στική ζωή και πήγε για να μονάσει στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου την επονομαζό-μενη Κορώνα ή Κρύα Βρύση, όπου με ιδιαίτερο ζήλο και προσήλωση στα ιδεώδη του μοναχι-σμού, ασκήθηκε στην ηθική κατάκτηση τους. Προϊόντος του χρόνου για το άτεγκτο μοναστι-κό του ήθος και την απαρέγκλιτη πειθαρχία του στις αρχές και τις αξίες του χριστιανισμού, χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου. Μοίρα τραγική εκείνη την περίοδο είχαν εκσπάσει στην περιοχή του, τα οδυνηρά γεγονότα με την επανάσταση του Επισκόπου Λαρίσης του Διονυσίου του φιλοσόφου, επονομαζόμενου και «Σκυλόσοφου» και ο Άγιος Σεραφείμ, κατηγορήθηκε από τους Τούρκους που τον επιβουλεύονταν την λαοφιλία του και το υψηλό ορθόδοξο φρόνημα του, ως συμμετέχων και αυτός στην επανά-σταση του Διονυσίου κατά των Τούρκων. Αρχικώς προσπάθησαν να τον εξισλαμίσουν προσφέροντας του τιμές, δόξα και χρήμα οπότε και αντιμετώπισαν την σθεναρή αντίδρασή του. Αφότου μετ΄ επιτάσεως ο Άγιος Σεραφείμ αρνείτο τις επαναλαμβανόμενες προτάσεις των Τούρκων για να αλλαξοπιστήσει, τον βασάνισαν αλύπητα, του έκοψαν τη μύτη και εντέλει τον δολοφόνησαν στις 4 Δεκεμβρίου του 1601, με τον φρικτό ανασκολοπισμό.

Η τίμια κεφαλή του Αγίου Σεραφείμ που αποτέθηκε στη Μονή της Κρύας Βρύσης στην οποία και ο άγιος υπήρξε μοναχός, παρά τις κακοποιήσεις που υπέστη συνιστά στην κυριο-λεξία ένα θαύμα. Δοθέντος ότι περιβάλλεται από το δέρμα του Αγίου, το οποίο σε μερικά μέρη έχει αποσπαστεί από τους πιστούς για φυλαχτό και φέρει τα σημάδια του μαρτυρίου, το αριστερό μάτι του Αγίου είναι γαλήνια κλεισμένο, ενώ το δεξί φέρει εμφανή τα ίχνη των κακοποιήσεων, καθώς επίσης εμφαίνεται και η αποκοπή της μύτης του Αγίου. Η ιερά μνήμη του Αγίου Σεραφείμ, τιμάται από την εκκλησία μας, στις 4 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Στο μεγαλοπρεπή και πανέμορφο λοιπόν ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά, με τη συμμετοχή των προαναφερομένων μας Μητροπολιτών και Επισκόπων, την καταιγιστική παρουσία του φιλάγιου λαού του Πειραιώς και πλήθους εκπροσώπων από το φάσμα των γραμμάτων της πολιτικής και του πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε με την προ-σήκουσα ιεροπρέπεια, η πολυαρχιερατική πανηγυρική λειτουργία για τον Αγιομάρτυρα Σεραφείμ, μέσα σε μία ατμόσφαιρα ευλάβειας και κατάνυξης. Με την αποπεράτωση της λειτουργίας ο σεπτός και εορτάζων Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ευχαρίστησε τους ευσεβείς ιεράρχες που τίμησαν με την παρουσία τους τον Αγιομάρτυρα Σεραφείμ, αλλά και για τις ευγενείς ευχές τους και ευχήθηκε σε όλους τους παριστάμενους, ο ιερομάρτυρας της Ορθοδοξίας μας Σεραφείμ, που με το φρικτό του θάνατο, κέρδισε τη βασιλεία των ουρανών, να χαρίζει υγεία, πνευματική ευημερία και να συνιστά ηθικό οδοδείκτη στη ζωή μας σε κάθε μας βήμα. Στην αντιφώνησή του ο ευλαβής Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, ευχαρίστησε τον κ-ο Σεραφείμ για την ευγενή του πρόσκληση, και αναφέρθηκε διεξοδικά την ηθική αρετή του Αγιομάρτυρα της εκκλησίας μας Σεραφείμ, αλλά και στο διαρκές και επίκαιρο ηθικά μήνυμα του, για την απαραίτητη προσήλωση μας στην ορθόδοξη πίστη και στην κοινωνική μας εκπόρευση, με ηθική σταθερά, τους πνευματικούς αγώνες, το αίμα και τη θυσία του Αγίου της εκκλησίας μας.

Χρόνια Πολλά ευλαβείς χριστιανοί και ο μάρτυρας της εκκλησίας μας Σεραφείμ, να σας χαρίζει υγεία, ηθική ευμάρεια και κάθε επιτυχία στην άξια ζωή σας.

Παραθέτουμε το απολυτίκιο του Αγίου Σεραφείμ :

Τῶν Ἀγράφων τὸν γόνον, Φαναριοῦ τὸν πρόεδρον, καὶ Μονῆς Κορώνῃς τὸ κλέος Σεραφεὶμ εὐφημήσωμεν ἀθλήσας γὰρ λαμπρῶς ὑπὲρ Χριστοῦ, θαυμάτων ἐπομβρίζει δωρεᾶς καὶ λυτρούται νοσημάτων φθοροποιῶν, τοὺς πίστει ἀνακράζοντας· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πάσιν ἰάματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων