22/04/2022 22/04/2022 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Μέσα σε κλίμα άφατης κατάνυξης και ευλάβειας και με την καταιγιστική παρουσία του λαού των Αθηνών, τόσο από το 6ο Διαμέρισμα (Κυψέλη), όσο και από άλλα διαμερίσματα της πόλης, έλαβε χώρα εχθές Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, η ιερή λειτουργία των 12 Ευαγγελίων, σε ανάμνηση των κορυφαίων γεγονότων του σταυρικού μαρτυρίου...
22 Απριλίου, 2022 - 10:51
Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2022 - 10:52

Ευλαβική προσευχή για τα 12 ευαγγέλια και το σταυρικό μαρτύριο, στον Άγιο Αθανάσιο, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη!

Διαδώστε:
Ευλαβική προσευχή για τα 12 ευαγγέλια και το σταυρικό μαρτύριο, στον Άγιο Αθανάσιο, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε κλίμα άφατης κατάνυξης και ευλάβειας και με την καταιγιστική παρουσία του λαού των Αθηνών, τόσο από το 6ο Διαμέρισμα (Κυψέλη), όσο και από άλλα διαμερίσματα της πόλης, έλαβε χώρα εχθές Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, η ιερή λειτουργία των 12 Ευαγγελίων, σε ανάμνηση των κορυφαίων γεγονότων του σταυρικού μαρτυρίου του Ιησού, στο Άγιο Μετόχιο του Αγίου Αθανασίου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη.

Δηλαδή του μυστικού δείπνου, του Ιερού δείπνου του Ιησού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου του Μάρκου και του Λουκά. Του Ιερού νιπτήρα, δηλαδή του πλυσίματος των ποδιών των
δώδεκα Αποστόλων από το Χριστό, όπως αποτυπώνεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Λουκά και του Ιωάννη.

Της υπερφυούς προσευχής, ήτοι της προσευχής του Χριστού προς τον Πατέρα του, μετά το μυστικό δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του, όπως αναφέρεται στο ευαγγέλιο του Ιωάννου. Αλλά και της προδοσίας του Ιούδα, ένεκα της οποίας συνελήφθη ο Ιησούς, όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στα ευαγγέλια του Μάρκου, του Λουκά, του Ματθαίου και του Ιωάννη.

Πρωθύστερα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, είχε τελεστεί ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής, παράλληλα με τη θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Και το βράδυ τελέσθηκε ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαρίστατο το θείο Δράμα της Σταύρωσης, με την ακόλουθη ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων, που περιγράφουν τα γεγονότα, από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού. Μεταξύ του 5ου και του 6ου Ευαγγελίου,
εψάλθη το αντίφωνο: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» και έλαβε χώρα, λιτανεία του Εσταυρωμένου μέσα στο ιερό μετόχιο από τους ιερείς.

Στην αρχοντική Κυψέλη λοιπόν που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μεταπολεμικά σκιρτήμα-τα του αστικού εκσυγχρονισμού της Αθήνας μας και μας αναρριπίζει τόσες και τόσες έξοχες μνήμες της πολιτισμικής μας δημιουργίας, με την παρουσία σε αυτήν κορυφαίων του ελληνικού πολιτισμού, όπως οι Νίκος Γκάτσος, Κική Δημουλά, Έλλη Λαμπέτη κ.α. συνέρρευσε ο αθηναϊκός λαός, στο λαμπροστόλιστο με την βυζαντινή
πορφύρα Μετόχι του Αγίου Αθανασίου, επι της οδού Κρίσης, για να τιμήσει τα θεία γεγονότα του σταυρικού μαρτυρίου του Ιησού.

Τα φοβερά γεγονότα της Σταυρώσεως και της Αναστάσεως, που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα – «Ανάστα ο Κύριος» – και εξέτρεψαν ηθικά και πνευματικά, την πορεία του ανθρώπινου γένους.

Των ιερής λειτουργίας χοροστάτησε ο ευλαβής Μητροπολίτης Γουϊνέας και Έξαρχος του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα κ.κ. Γεώργιος, συνεπικουρούμενος από τους ευσεβείς ιερείς του ναού, Πατέρες κ.κ. Νικόλαο Κουλιανόπουλο, Μακάριο Δουζενάκη, Σαμουήλ, καθώς και άλλους ιερείς του Αγίου Μετοχίου.

Συγκινητική η στιγμή όταν ο Μητροπολίτης – Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, άρτι αφιχθείς από το Ιερό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, έφερε από το Φανάρι, το Άγιο Μύρο, το οποίο θα διανεμηθεί εν συνεχεία στην Ελλάδα και την Αφρική.

Περαίνοντας την σεπτή λειτουργία ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Γεώργιος και οι ιερείς του Μετοχίου του Αγίου Αθανασίου, που με τόσην ευλάβεια και αγάπη, μας μετέφεραν παραστατικά με την κατανυκτική λειτουργία των 12 ευαγγελίων, το μοναδικό κλίμα της οδύνης του σταυρικού μαρτυρίου, αλλά και την πνευματική αύρα του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που λαμπρύνει ηθικά την Αθήνα μας και την Κυψέλη μας, ευχήθηκαν ολόθερμα σε όλους Καλή Ανάσταση και ο Αναστάς Ιησούς, να σκέπει, να καθοδηγεί πνευματικά τις οικογένειές τους.

Σήμερον κρεμάτι επι ξύλου, Ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται Χρόνια Πολλά και καλή Ανάσταση, για εσάς και τις ευλαβείς οικογένειές σας!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων