24/07/2019 24/07/2019 Γράφει ο Πάνος Αβραμόπουλος Έλαμψε όλη η Αττική την Τετάρτη 17-7-19 το βράδυ, από το πνευματικό θάμπος και το ηθικό φέγγος της καλλιπαρθένου μάρτυρος Αγίας Μαρίνας, στην ευλαβική εορτή που έγινε στην μνήμη της, στον ομώνυμο ναό, της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Στην πανέμορφη περιοχή της Ηλιούπολης, με τις πολυφρόντιστες πλατείες της, τον ανοικτό της ορίζοντα...
24 Ιουλίου, 2019 - 12:01
Τελευταία ενημέρωση: 24/07/2019 - 12:03

Ευλαβική προσευχή για την πανέφημη Αγία Μαρίνα

Διαδώστε:
Ευλαβική προσευχή για την πανέφημη Αγία Μαρίνα

Γράφει ο Πάνος Αβραμόπουλος

Έλαμψε όλη η Αττική την Τετάρτη 17-7-19 το βράδυ, από το πνευματικό θάμπος και το ηθικό φέγγος της καλλιπαρθένου μάρτυρος Αγίας Μαρίνας, στην ευλαβική εορτή που έγινε στην μνήμη της, στον ομώνυμο ναό, της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Στην πανέμορφη περιοχή της Ηλιούπολης, με τις πολυφρόντιστες πλατείες της, τον ανοικτό της ορίζοντα στον αττικό ουρανό – που δεν τον σκέπασε ο συντελεστής δόμησης – και προπαντός με τους ευγενείς και καλοσυνάτους ανθρώπους της, που μυροβολούν ευγένεια, αξιοπρέπεια και καλοσύνη. Με το άχραντο θρησκευτικό τους συναίσθημα και την αδιάρρηκτη ηθική σχέση τους, με τις παραδόσεις και τις κλασικές αξίες και αρετές, του μαρτυρικού λαού και προοδευμένου – στους δαιδάλους της ιστορίας – λαού μας.

Στην αρχοντική Ηλιούπολη, έδωσε το καταιγιστικό παρόν ο αθηναϊκός λαός, από όλα τα διαμερίσματα της Αττικής, για να τιμήσει την έξοχη ηθικά αγιομάρτυρα της Ορθοδοξίας μας. Την καλλιπαρθένο Μαρίνα, που αντιπαρήλθε όλες τις τιμές, τα προνόμια και τα πλούτη του Έπαρχου της Αντιόχειας Ολύμβριου, για να διατρανώσει την πίστη της στο Χριστό μας και να παραδώσει την τίμια κεφαλή της στην μάχαιρα του ρωμαίου διοικητή. Όταν απελπισμένος ο έπαρχος, είδε ότι η ευλαβική Μαρίνα απέκρουε σθεναρά, όλες τις τιμές και τις προνομίες που τις προσέφερε για να αποποιηθεί το ορθόδοξο ήθος της, τότε στην υστάτη προσπάθειά του, της πρότεινε να την κάνει και γυναίκα του ! Και η ευλαβική Μαρίνα, με απαρασάλευτη πίστη, στην θεία δύναμη του απήντησε : «Έπαρχε, ο Χριστός είναι ο νυμφίος της καρδιάς μου» ! και τότε εξοργισμένος ο Ρωμαίος διοικητής διέταξε τον ειδεχθή αποκεφαλισμό της, που της χάρισε ωστόσο, τον ιερό κότινο της ηθικής αθανασίας, στο πάνθεον της ορθοδοξίας.

Δόνησε στην κυριολεξία την Ηλιούπολη, η συγκλονιστική παρουσία του λαού της Αττικής, για να τιμήσει την σπουδαία αυτή πρέσβειρα της χριστιανοσύνης μας, που αισθάνθηκε ξεχωριστή ηθικήν ανάταση, από την κατανυκτική προσευχή στην καλλοπαρθένο Μαρίνα, ψάλλοντας το «Φως ιλαρόν αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, ουρανίου, αγίου, μάκαρος, Ιησού Χριστέ. Ελθόντες επί την ηλίου δύσιν, ιδόντες φως εσπερινόν, υμνούμεν Πατέρα, …» !!! Του εόρτιου πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ισπανίας και Πορτογαλίας κ.κ. Πολύκαρπος, που με περισσήν αγάπη προσήλθε για τιμήσει την πανεύφημο κόρη της ορθοδοξίας μας, Μαρίνα, συνεπικουρούμενος από τους σεπτούς Αρχιμανδρίτες κ.κ. Σεραφείμ Δημητρίου – που είναι και Αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού – Δαμασκηνό Φυλακτό – που συνέδραμε την εποπτεία της εορτής, με τον πατέρα Σεραφείμ – Ευσέβιο Μεάντζια και τους ευλαβείς ιερείς της Αγίας Μαρίνας, αλλά κα πολλούς ακόμα ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που με ευσέβεια προσήλθαν για να τιμήσουν την σεπτή μνήμη της Αγίας Μαρίνας. Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, επακλούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας της Αγίας Μαρίνης και τιμίων λειψάνων, στους περιμετρικούς δρόμους του ναού, υπο τους γλυκείς παιάνες των Φιλαρμονικών του Πυροσβεστικού Σώματος και του Στρατού, που χρωμάτισαν ξεχωριστά με το ωραίο τους ηχόχρωμα, την πομπή. Στην εκλιτάνευση συμμετείχαν ακόμα τιμητικό άγημα του στρατού, ιεροπαίδες και κατηχητικά σχολεία με πανέμορφους σχηματισμούς, αλλά και Σύλλογοι με εντυπωσιακές παραδοσιακές σχολές Κρητών και Ηπειρωτών Ηλιουπόλεως. Και διάστικτοι από συγκίνηση, οι κάτοικοι της Ηλιούπολης, μέσα σε αυτό το χαρμόσυνο και πανηγυρικό κλίμα και με την υποβλητική ατμόσφαιρα της λαοθάλασσας που ευλαβικά ακλουθούσε την ιερή εικόνα της Αγίας Μαρίνας, την έραιναν με ρόδα και μύρα και προσεύχονταν κατανυκτικά για να τους προστρέξει στους δύσκολους και τρικυμισμένους καιρούς μας και και να τους χαρίσει ψυχική και σωματική υγεία. Κατά την διάρκεια της εκλιτάνευης, έλαβε χώρα επιμνημόσυνη δέηση, για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, στο Μνημείο της Ανεξαρτησίας, αφού ειδικά εφέτος η εορτή ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια, από την δολοφονική εισβολή των Νεοτούρκων, στον μαρτυρικό Πόντο.

Με το πέρας της λιτανείας και την επιστροφή στο ναόν, τον λόγο έλαβε ο ευσεβής Αρχιμανδρίτης και αρχιερατικός προϊστάμενος του Ναού, κ.κ. Σεραφείμ Δημητρίου και αφού διεβίβασε το ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου και αναφέρθηκε για τον σεμνό και αυστηρά προσηλωμένο στην Ορθοδοξία βίο της Αγίας Μαρίνας και την υψηλή συνδρομή της, στην εδραίωση του χριστιανικού φρονήματος, στην περιοχή της Πισιδίας, ευχαρίστησε θερμά τον σεπτό Αρχιεπίσκοπο Ισπανίας και Πορτογαλίας κ.κ. Πολύκαρπο, που με περισσήν αγάπη και ευλάβεια προσήλθε για να ευλογήσει την πανηγυρική εορτή, την πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία, που τίμησε την λιτανεία, τις φιλαρμονικές Πεζικού και Πυροσβεστικής που λάμπρυναν με τους ήχους τους την τελετή, το ενοριακό συμβούλιο, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, τους ευγενείς εθελοντές – που άοκνα από το μετερίζι τους ο καθείς συνέδραμαν τις πανηγυρικές εορτές – και την Ελληνική Αστυνομία για τα άψογα μέτρα τάξης, ευχήθηκε από καρδιάς, στην παριστάμενη λαοθάλασσα των ευσεβών χριστιανών, Χρόνια Πολλά και η καλλιπαρθένος μάρτυρας της Ορθοδοξίας μας, να σκέπει και να ευλογεί την έντιμή ζωή τους. Τέλος επακολούθησε λαϊκή συναυλία, με συγκινητικούς παραδοσιακούς χορούς, από τις χαμένες, λατρεμένες πατρίδες της Μικρασίας, από τον Χορευτικό, Λαογραφικό Όμιλο Ηλιούπολης. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα, από τον λαμπυρίζοντα την έξοχη βυζαντινή πορφύρα και την κατανυκτική αύρα της ορθοδοξίας μας, καλλιεπή ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων