11/04/2023 11/04/2023 Σύσσωμος ο φιλόχριστος λαός του 5ου διαμερίσματος στον Κολωνό, αλλά και από άλλες περιοχές της Αθήνας, παρευρέθηκε χτες Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023 ευλαβικά στον περικαλλή ναό της Παναγίας της Κολοκυνθούς στη Λένορμαν,  για να παρακολουθήσει την Ιερά ακολουθία του Νυμφίου και να συμμετέχει ενεργά στην κατάνυξη και στον πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Εβδομάδας,  που μετά...
11 Απριλίου, 2023 - 11:41
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2023 - 11:24

Ευλαβικός αίνος για τη Μ. Δευτέρα στον Ι.Ν. της Παναγίας Κολοκυνθούς στη Λένορμαν

Διαδώστε:
Ευλαβικός αίνος για τη Μ. Δευτέρα στον Ι.Ν. της Παναγίας Κολοκυνθούς στη Λένορμαν

Σύσσωμος ο φιλόχριστος λαός του 5ου διαμερίσματος στον Κολωνό, αλλά και από άλλες περιοχές της Αθήνας, παρευρέθηκε χτες Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023 ευλαβικά στον περικαλλή ναό της Παναγίας της Κολοκυνθούς στη Λένορμαν,  για να παρακολουθήσει την Ιερά ακολουθία του Νυμφίου και να συμμετέχει ενεργά στην κατάνυξη και στον πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Εβδομάδας,  που μετά την κορύφωση του θείου δράματος της Σταυρώσεως,  επέρχεται η λυτρωτική ανάσταση του Χριστού για όλο το ανθρώπινο γένος.

  • του Πάνου Αβραμόπουλου

Στον λαοφιλή Κολωνό λοιπόν,  που πάντα κομίζει την ευγένεια και την αυθεντικότητα της γνήσιας λαϊκής ψυχής, με τα πολυφρόντιστα και νοικοκυρεμένα σπίτια του – τα γεμάτα πάστρα και αγάπη για τις κλασικές αρετές της ελληνικής ζωής, των ανθρώπων του μόχθου– και στον λαμπροστόλιστο ναό της Παναγίας της Κολοκυνθούς, που ξεχείλιζε από την αγάπη και την ηθική φροντίδα του ευλαβούς Πατρός – προϊσταμένου του ναού Πατρός κ.κ. Φιλαρέτου Χριστιά.

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στις σεπτή μνήμη του Ιωσήφ  του γιου του Ιακώβ όπως είναι καταγεγραμμένο στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά και στην άκαρπη συκιά την οποία καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με ένα του λόγο.  Κατά την παράδοση ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος γιος του Ιακώβ, ο οποίος όμως αντιμετώπισε τον απηνή διωγμό από τα αδέρφια του λόγω της ηθικής και αξιοπρεπούς ζωής του,  τα οποία αρχικά τον πέταξαν σε ένα λάκκο χτυπώντας τον και φορώντας του ένα ματωμένο ρούχο για να ξεγελάσουν τον πατέρα τους, ότι τον κατασπάραξε ένα θηρίο. 

Πάραυτα αφού δεν κατόρθωσαν να ξεγελάσουν τον πατέ-ρα τους πούλησαν τον αδερφό τους ως σκλάβο στους εμπόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους τον μεταπωλούσαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου Φαραώ, Πετεφρή.  Και εκεί όμως ο ταπεινός Ιωσήφ είχε να αντιμετωπίσει έναν άλλο απηνή διωγμό και ένα ακόμα μαρτύριο.  Δοθέντος ότι δεν ενέδιδε στις ερωτικές ορέξεις της συζύγου του Πετεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια στο Φαραώ, ο οποίος και τον φυλάκισε. 

Κάποια στιγμή όμως ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και αποζήτησε κάποιον ικανό και φωτισμένα άνθρωπο κατά τα ήθη της εποχής,  να του το ερμηνεύσει. Ο Ιωσήφ με τη διορα-τικότητα και τη σύνεση που τον διακατείχε, ερμηνεύοντας το όνειρο είπε στο Φαραώ, ότι θα έρθουν 7 χρόνια ευημερίας και ευδοκίμησης για την Αίγυπτο, αλλά και 8 χρόνια λιμού, πείνας και δυστυχίας. 

Ο Φαραώ ικανοποιήθηκε από την εξήγηση και τους λόγους του Ιωσήφ και τον αποφυλάκισε, τιμώντας τον συνάμα με πολλά αξιώματα και τιμές.  Αξιώματα και τιμές όμως, που δεν παρέσυραν ποτέ τον ταπεινό Ιωσήφ στην αλαζονεία στη φιλαυτία και στον εγωκεντρισμό.  Με τη φρόνηση και την αρετή που τον διακατείχε έτσι, διαχειρίστηκε με υποδειγματικό τρόπο τα δύσκολα χρόνια του λιμού και βοήθησέ το λαό να μην πεινάσει. 

Αλλά  ηθική του μεγαλοσύνη ήταν πως όταν τα αδέρφια του που τόσο άδικα και κακότροπα του είχαν συμπεριφερθεί και βρισκόταν πια αδύναμοι φτωχοί και πεινασμένοι,  καθώς ζήτησαν βοήθεια και στήριξη από τον αδερφό τους,  ο ενάρετος Ιωσήφ ξέχασε τα ανηλεή κυνηγητά που του είχαν κάνει και με αγάπη ανείπωτη τους αγκάλιασε, τους τάισε και τους στήριξε στη ζωή τους.

 

Κορυφαίο ηθικό μήνυμα μέσα από την ενάρετη συμπεριφορά του ευλαβούς και συνετού Ιωσήφ,  για την ανεξικακία και την αγάπη που πρέπει να επιδεικνύουμε ακόμα και στους διώκτες μας.  Και σε αυτό το μεγάλο ηθικό μήνυμα της αγάπης και της  ανεξικακίας,  πορεύεται προς το σταυρικό του μαρτύριο και ο Ιησούς,  για να έρθει όμως το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου και η πολυπόθητη Ανάσταση και λύτρωση, για το ανθρώπινο γένος. 

Σε ότι αφορά το λειτουργικό της Μεγάλης Δευτέρας το βράδυ, ψάλλετε ο Όρθρος του πρωινού της Μεγάλης Τρίτης,  δηλαδή,  η «Ακολουθία του Νυμφίου». Της λειτουργίας της Μεγάλης Δευτέρας,  όπως προαναφέραμε- Ακολουθίας του Νυμφίου, χοροστάτησε ο ευλαβής Προϊστάμενος του ναού, Πατέρας κ-ος Φιλάρετος Χριστιάς, όπου με ανείπωτη κατάνυξη, μας μετέδωσε το μοναδικό ηθικό χρώμα της ξεχωρι-στής αυτής ημέρας, για την ορθοδοξία.

Χρόνια Πολλά Φίλες και φίλοι  η ενάρετη ζωή του ευλαβούς Ιωσήφ,  να σηματοδοτεί την πνευματική μας πορεία και την  ηθική μας εκπόρευση στην κοινωνία.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων