27/07/2022 27/07/2022 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Με την πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων του 5-ου Διαμερίσματος των Αθηνών (Πατήσια), του 6-ου Διαμερίσματος (Κυψέλη), αλλά και άλλων κατοίκων από τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πόλης που προσήλθαν ευλαβικά, έλαβε χώρα την Τρίτη 26-7-22 στην πανηγυρίζουσα λαμπροστόλιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής της οδού Γρ. Κυδωνιών στα Πατήσια, ο πανηγυρικός μεθεόρτιος...
27 Ιουλίου, 2022 - 9:57
Τελευταία ενημέρωση: 27/07/2022 - 10:17

Ευλαβικός αίνος για την Αγιομάρτυρα της ορθοδοξίας μας Αγία Παρασκευή, στον ομώνυμο ναό της στα Πατήσια!

Διαδώστε:
Ευλαβικός αίνος για την Αγιομάρτυρα της ορθοδοξίας μας Αγία Παρασκευή, στον ομώνυμο ναό της στα Πατήσια!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων του 5-ου Διαμερίσματος των Αθηνών (Πατήσια), του 6-ου Διαμερίσματος (Κυψέλη), αλλά και άλλων κατοίκων από τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πόλης που προσήλθαν ευλαβικά, έλαβε χώρα την Τρίτη 26-7-22 στην πανηγυρίζουσα λαμπροστόλιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής της οδού Γρ. Κυδωνιών στα Πατήσια, ο πανηγυρικός μεθεόρτιος εσπερινός, στην μνήμη της άχραντης αγιομαρτύρου της εκκλησίας μας Αγίας Παρασκευής.

Που ως στύλος της ορθοδοξίας, προβάλλει στην χωρία τον κορυφαίων προσωπικοτήτων της. Της Αγίας Παρασκευής, που διακόνησε με ηθική ζέση και απαρασάλευτη πίστη τα ιδεώδη της χριστιανικής θρησκείας, ανέπτυξε πολυμερή ιεραποστολική και ανθρωπιστική δράση, για να παραδώσει την τιμία κεφαλή της στον Θεό, ύστερα από φρικτά μαρτύρια και τον αποκεφαλισμό της. Η Αγία Παρασκευή είδε το φως της ζωής, στα ηθικά σπλάγχνα μιας ευλαβικής οικογένειας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138-160 μ.Χ.). Οι γονείς της Αγάθωνας και Πολιτεία, της έδωσαν ευάγωγη παιδεία και την ανέθρεψαν με χριστιανικές αρχές. Ήταν εξάλλου και η δέσμευσή τους στην θεια δύναμη, για να τους χαρίσει το παιδί που τόσο ποθούσαν. Δοθέντος μάλιστα ότι το αγαπημένο τους παιδί, γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, του έδωσαν και το όνομα Παρασκευή.

Αφότου πέθαναν οι γονείς της σεμνής κόρης, η νεαρή Παρασκευή, διεμοίρασε με υψηλή ευαισθησία την περιουσία της στους οικονομικά αδυνάτους και επεδόθη σε ένα πολυμερές ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο στην Ρώμη και στα γύρω χωριά της. Η επιτυχημένη της όμως διακονία του λόγου του Χριστού, που σώρευε πολλούς νέους χριστιανούς στην εκκλησία, εν παραλλήλω με την υψηλή της κοινωνική αποδοχή, ενόχλησε σφόδρα τον αυτοκράτορα Αντωνίνο, που την κάλεσε – προσφέροντας άπειρα υλικά αγαθά και τιμές – να θυσιάσει στα είδωλα και να αποποιηθεί τον Χριστιανισμό. Αλλά ακλόνητη η ενάρετη Παρασκευή, έμεινε προσηλωμένη στο λόγο του Θεού, κάτι που ενόχλησε αφόρητα τον Αντωνίνο. Έδωσε τότε εντολή να την υποβάλλουν στο μαρτύριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας. Αλλά επι ματαίω , αφού η ευλαβής κόρη του Χριστού δεν ενέδιδε. Κατόπιν ο Αντωνίνος έδωσε εντολή να την βάλουν, σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι και πίσσα. Αλλά με την παρέμβαση της θείας δύναμης, το άχραντο σώμα της Αγίας Παρασκευής, έμεινε αλώβητο. Εκστασιασμένος ο Αντωνίνος πλησίασε το καζάνι, για να δεί ίδιος το θαύμα και τυφλώθηκε. Η Αγία Παρασκευή όμως προσευχήθηκε στο Θεό και αποκατέστησε την όραση του αυτοκράτορα, που πλέον ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και σταμάτησε αμέσως, κάθε διωγμό προς τους χριστιανούς της αυτοκρατορίας. Με την απελευθέρωσή της, η Αγία Παρασκευή συνέχισε απτόητη την διδασκαλία του Χριστού και σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε και στην Ελλάδα.

Στα Τέμπη ωστόσο ένας τοπικός ειδωλολάτρης άρχοντας, ενοχλούμενος από την διδασκαλία της, κατέφυγε στον απηνή της διωγμό. Διέταξε να την βασανίσουν ανελέητα και εν τέλει, όταν διαπίστωσε προσβεβλημένος, την ακλόνητη εμμονή της Αγίας, στις αξίες και τις ιδέες της ορθοδοξίας, διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Η εκκλησία όμως εορτάζει την άχραντη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου και συνιστά σταθερή εορτή. Πολιούχοι πόλεις που γιορτάζουν ευλαβικά το όνομά της, είναι η Κομοτηνή, η Χαλκίδα και το Λαύριο.

Στον περικαλλή ναό της λοιπόν σήμερα στα Πατήσια, που κατήυγαζε σημαιοστολισμένος με τις χρυσοπόρφυρες βυζαντινές σημαίες, το ηθικό φέγγος και το θάμπος της Ορθοδοξίας, σύσσωμος ο αθηναϊκός λαός, προσήλθε για να τιμήσει την ιερή μνήμη της σεμνής κόρης της εκκλησίας μας Αγίας Παρασκευής. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης Πατέρας κ.κ. Μάξιμος Ματθαίος, συνεπικουρούμενος από τους ευσεβείς ιερείς, Πατέρες κ.κ. Χρήστο Βλάχο και Κατσαρή Ηλία.

Με το πέρας του εσπερινού, ο σεπτός χοροστατούν Αρχιμανδρίτης κ.κ. Μάξιμος Ματθαίος, αφού διεμήνυσε το ευλαβές και διάστικτο από χριστιανική αγάπη μήνυμα του Αρχιεπισκό-που μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ευχαρίστησε τους ενοριακούς συντελεστές και τους ευγενείς εθελοντές του ναού, για την σημαντική συμβολή τους στο εορταστικό διήμερό του, ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά, να ενωτιστούμε ηθικά στη ζωή μας, τον ενάρετο βίο και την θυσιαστική μαρτυρία της Αγίας Παρασκευής, που λάμπρυνε με την πολυεπίπεδη πνευματική προσφορά και τη θυσία της ζωής της την ορθοδοξία και η χάρις και η ευλογία της, να κατευοδώνει παντοτινά τα βήματά μας.

Χρόνια Πολλά και η άχραντος κόρη της Ορθοδοξίας μας Αγία Παρασκευή, να σκέπει και να χαριτώνει τη ζωή σας !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Αγίας Παρασκευής :

Τὴν σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε, τὴν ομώνυμόν σου πίστιν εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ αθλοφόρε· όθεν προχέεις ιάματα, καὶ πρεσβεύεις υπὲρ των ψυχών ημών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων