02/02/2024 02/02/2024 Με την καταιγιστική παρουσία τόσο του λαού του 5-ου και του 6-ου Διαμερίσματος, όσο και άλλων Αθηναίων, από τις υπόλοιπες συνοικίες της πόλης, που έδωσαν δυναμικά το βροντερό παρών, έλαβε χώρα την Πέμπτη 1-2-24, στον παρεκκλήσιο της Υπαπαντής του Χριστού, στο ναό του Αγίου Ελευθερίου της Αχαρνών, ο πανηγυρικός εσπερινός για την δεσποτική εορτή της...
02 Φεβρουαρίου, 2024 - 10:28
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2024 - 10:24

Ευλαβικός αίνος για την Υπαπαντή του Κυρίου, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών

Διαδώστε:
Ευλαβικός αίνος για την Υπαπαντή του Κυρίου, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών

Με την καταιγιστική παρουσία τόσο του λαού του 5-ου και του 6-ου Διαμερίσματος, όσο και άλλων Αθηναίων, από τις υπόλοιπες συνοικίες της πόλης, που έδωσαν δυναμικά το βροντερό παρών, έλαβε χώρα την Πέμπτη 1-2-24, στον παρεκκλήσιο της Υπαπαντής του Χριστού, στο ναό του Αγίου Ελευθερίου της Αχαρνών, ο πανηγυρικός εσπερινός για την δεσποτική εορτή της Ορθοδοξίας, της Υπαπαντής του Κυρίου στον Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του, από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών.

  • Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Της μεγάλης εορτής της χριστιανοσύνης, που εορτά-ζεται στις 2 Φεβρουαρίου, παράλληλα με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία – σαραντισμός. Η Υπαπαντή του Χριστού συνιστά μια από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης εκκλησίας μας – «Δωδεκάορτον». Το χριστιανικό συμβάν της Υπαπαντής του Κυρίου, που μας εκθέτει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, έλαβε χώρα σαράντα ημέρες από τη γέννηση του Κυρίου. Δοθέντος ότι κατά το μωσαϊκό νόμο ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και μάλιστα αγόρι, επεβάλλετο να αφιερωθεί στο Θεό και παράλληλα οι γονείς να προσφέρουν σε αυτόν, μια μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δυο μικρά περιστέρια. Κατά το μωσαϊκό νόμο λοιπόν ο Ιωσήφ και η Μαρία προσήλθαν με τον μικρό Ιησού στο ναό των Ιεροσολύμων και τους υποδέχτηκε ο υπέργηρος ιερέας Συμεών, ο οποίος δέχτηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του, που αίφνης φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα. Μάλιστα ο Συμεών είχε λάβει την υπόσχεση από το Θεό, ότι δεν θα πεθάνει προτού να αντικρύσει το Χριστό. Και για τον λόγο αυτό τον ευχαρίστησε με τα γνωστά λόγια !

Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη,
ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου,
ό ητοίμασας κατά το πρόσωπον πάντων των λαών,
φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ

Στο παρεκκλήσι λοιπόν της Υπαπαντής, του Αγίου Ελευθερίου της Αχαρνών, που κομίζει με τους ευγενείς και ευλαβείς πιστούς της συνοικίας, πάντα τα πιο χαρμόσυνα και ευγενή αισθήματα. Σε μια ενορία, που η ευπροσήνεια των λαϊκών ανθρώπων και η λεβεντιά τους είναι διάστικτη παντού ! Στους επιμελημένους και ευρύχωρους δρόμους της, στα παστρικά σπίτια, που μυροβολούν νοικοκυριό και τάξη, αλλά πάνω από όλα στο ζεστό χαμόγελο των κατοίκων του Αγίου Ελευθερίου, που μαρτυρά, περίσσευμα καρδιάς και κοινωνική αρχο-ντιά. Διάστικτο το παρεκκλήσι από την ηθική φροντίδα και την αγάπη του αρχιερέα του Αγίου Ελευθερίου, Πατρός Θεμιστοκλή Χριστοδούλου και των άλλων αξίων συνιερέων του – αστρα-ποβολούσε από την βυζαντινή πορφύρα, αλλά και το ηθικό φέγγος της Ορθοδοξίας, η οποία καταυγάζει όλο τον κόσμο. Και σύσσωμος ο λαός των Αθηνών προσήλθε ευλαβικά, για να τιμήσει το σπουδαίο εκκλησιαστικά γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος, συνεπικουρούμενος από τους ευλαβείς ιερείς του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, πατέρες κ.κ. Θεμιστοκλή Χριστοδού-λου, Παναγιωτόπουλο Κωνσταντίνο και Καλπούζο Γεώργιο, αλλά και από άλλους πατέρες παρακείμενων εκκλησιών, που προσήλθαν για τον πανηγυρικό εορτασμό της Υπαπαντής. Προσδίδοντας με την ιεροπρέπειά τους, αλλά και την κατανυκτική λειτουργία τους, μια ασύγγνωστη μεγαλοπρέπεια στον εσπερινό. Με το πέρας της δοξολογιακής λειτουργίας ο Επίσκοπος κ.κ. Φιλόθεος – που λαμπρύνει με το ευγενές ήθος του την ελλαδική εκκλησία – αφού πρωτίστως διεβίβασε το κατάφορτο από αγάπη μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, επ΄αφορμή της πανηγυρικής εορτής της Υπαπαντής του Χριστού, ευχαρίστησε τον ευσεβή λαό των Αθηνών και ευχήθηκε, με τον μελίρρυτο και πολυδύναμο θεολογικά λόγο του, το μείζον και έμπλεο από μεγάλο ηθικό συμβολισμό γεγονός της Υπαπαντής του Χριστού, να αποτελεί σηματωρό στην ζωή τους, ιδία στους σκληρούς και αναθεωρητικούς καιρούς μας και να τους χαρίζει με την ηθική του σκέπη, υγεία και κάθε ευτυχία στην ενάρετη ζωή τους. Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο ευσεβής πατέρας και προϊστάμενος του ναού Πρωτοπρεσβύτερος κ-ος Θεμιστοκλής Χριστοδούλου και αφού ευχαρίστησε και αυτός το χριστεπώνυμο πλήθος για την συγκινητική, με ηθική ζέση παρου-σία του, τους εθελοντές του ναού και το ενοριακό συμβούλιο για την πολυσχιδή συμβολή τους, στην άρτια υλοποίηση της πανηγυρικής εορτής της Υπαπαντής, ευχήθηκε από καρδιάς σε όλους ψυχική και σωματική υγεία, πνευματική καρποφορία και ευόδωση όλων των ευγενών στόχων τους στη ζωή !

Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα. Και η Υπαπαντή του Κυρίου, να σας χαρίζει υγεία και να χαριτώνει εσάς και τις ενάρετες οικογένειές σας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Υπαπαντής του Κυρίου :

Χαῖρε κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, φωτίζων τοὺς ἐν σκότει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων