20/06/2023 20/06/2023 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καθολική συμμετοχή του φιλόχριστου λαού, του 4-ου Διαμερίσματος (Κολωνός) αλλά και πολλών άλλων πιστών από παρακείμενες περιοχές, εορτάστηκε εχθές Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, η ιερή μνήμη αφενός του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου, αφετέρου του Οσίου Παΐσιου του Μεγίστου στον περικαλλή ναό της Παναγίας...
20 Ιουνίου, 2023 - 11:43
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2023 - 11:48

Ευλαβικός αίνος, για τον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο και τον Όσιο Παΐσιο το Μέγα, στην Παναγίας Κολοκυνθούς – Λένορμαν

Διαδώστε:
Ευλαβικός αίνος, για τον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο και τον Όσιο Παΐσιο το Μέγα, στην Παναγίας Κολοκυνθούς – Λένορμαν

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καθολική συμμετοχή του φιλόχριστου λαού, του 4-ου Διαμερίσματος (Κολωνός) αλλά και πολλών άλλων πιστών από παρακείμενες περιοχές, εορτάστηκε εχθές Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, η ιερή μνήμη αφενός του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου, αφετέρου του Οσίου Παΐσιου του Μεγίστου στον περικαλλή ναό της Παναγίας Κολοκυνθούς στην Λένορμαν. Στον αγαπημένο μας Κολωνό του λαϊκού παλμού και της κοινωνικής δημιουργίας, όπου οι κάτοικοί του με την ευγένειά, την ηθική τους φιλοξενία και τη λεβεντιά τους, γητεύουν τις καρδιές μας. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε έτσι με υψηλή ευλάβεια έτσι στην λαμπροστόλιστη εκκλησία της Παναγίας της Κολοκυνθούς – που φέρει σε κάθε σημείο της άφθιτη την φροντίδα, την επιμέλεια, τον καλλωπισμό και την αγάπη του Ιερατικού προϊσταμένου της πατρός Φιλαρέτου Χριστιά, αλλά και όλων των άλλων ευγενών εθελοντών και νέων ανθρώπων, που με περίσσεια καρδιάς αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο από την ξεκούραση τους, για να καλωπίσουν και να επιμεληθούν τον πανέμορφο και επιβλητικό ναό της Παναγίας της Κολοκυνθούς – για να εορτάσουν την σεπτή μνήμη των δυο αυτών κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ορθοδοξίας.

Παράλληλα με τον εορτασμό το δύο κορυφαίων αυτόν Αγίων της Χριστιανοσύνης μας, του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου και του Οσίου Παϊσίου του Μεγίστου, που λάμπρυναν με τον ενάρετο βίο τους και την ορθόδοξη βιωτή τους την εκκλησία μας, κηρύσσοντας το ευαγγέλιο του Χριστού και μεταλαμπαδεύοντας τις αξίες και τις ιδέες της ορθοδοξίας όλο τον κόσμο, έλαβε χώρα και ιερό ευχέλαιο, κάτι που συντελείται με τη συντριπτική παρουσία των πιστών πολύ συχνά, με επιτυχία στην Παναγία της Κολοκυνθούς και αποτελεί σημείο αναφοράς, για πολλούς ορθόδοξους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Κατά την Ιερά παράδοση, ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος, φαίνεται πως είναι ένας από τους Αδελφόθεους, δηλ. τους λεγόμενους “αδελφούς του Κυρίου”, τα παιδιά του αγίου Ιωσήφ του Μνήστορα (του αρραβωνιαστικού της Παναγίας) και της πρώτης του γυναίκας, της Σαλώμης . Ο πιο γνωστός από τους αγίους αυτούς είναι ο άγ. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, αδελφός του αγίου Ιούδα. Ο άγιος Ιούδας λοιπόν, κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία, επισκέφθηκε την Έδεσσα και στην πόλη Αραράτ συνελήφθη από τους άπιστους, οι οποίοι τον εκτέλεσαν δια τοξευμού με βέλη. Ο Απόστολος Ιούδας έφερε και την προσωνυμία Θαδδαίος ή Λεββαίος. Η ζωή του κοντά στο Χριστό ήταν παρόμοια με των άλλων Αποστόλων. Μετά την Πεντηκοστή, αφού εργάστηκε για λίγο στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία ανάμεσα σε πολλούς κινδύνους. Αλλά ο Ιούδας, άξιος Απόστολος του Χριστού, γεμάτος αυταπάρνηση, μαρτύρησε τελικά στην Έδεσσα της Συρίας.

Στην Καινή Διαθήκη, έχουμε και μια Καθολική Επιστολή του Ιούδα, που είναι σύντομη, αλλά γεμάτη μηνύματα αληθινής ζωής: «Υμείς δε, αγαπητοί, τη άγιωτάτη υμών πίστει έποικοδομούντες εαυτούς, εν Πνεύματι Αγίω, προσευχόμενοι, εαυτούς εν αγάπη Θεού τηρήσατε, προσδεχόμενοι το έλεος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εις ζωήν αιώνιον» (Επιστολή Ιούδα στίχοι 20-21). Δηλαδή, σεις όμως, αγαπητοί, αντίθετα με το διεφθαρμένο κόσμο, να οικοδομείτε τους εαυτούς σας πάνω στο θεμέλιο της αγιωτάτης πίστης σας με την προσευχή, που θα κάνετε με την έμπνευση του αγίου Πνεύματος, φυλάξτε και διατηρείστε τους εαυτούς σας στην αγάπη του Θεού, περιμένοντας με εμπιστοσύνη το έλεος του Χριστού, για να πετύχουμε την αιώνια ζωή.

Ενώ ο Όσιος Παΐσιος ο Μέγας, υπήρξε χριστιανός ασκητής, μοναδικού ορθόδοξου ήθους, που λάμπρυνε με την λιτό και ενάρετο ασκητικό βίο του, την Ορθοδοξία, μεταλαμπαδεύο-ντας με την θεία χάρη που είχε λάβει, το μήνυμα του Χριστού σε όλη την περιοχή, στην οποία ανέπτυξε την ασκητική του δράση και αναγορεύτηκε για την πολυεδρική προσφορά του, από την εκκλησία μας Μέγας. Ο Παΐσιος γεννήθηκε το 300 στην Αίγυπτο και καταγόταν από πλούσιους και ευσεβείς γονείς. Ήταν δε ο μικρότερος από τα επτά αδέλφια του. Σε μικρή ηλικία, έμεινε ορφανός από πατέρα, αλλά η ενάρετη και στοργική μητέρα του τον ανέθρεψε με τα διδάγματα του Ευαγγελίου. Όταν ενηλικιώθηκε, ο Παΐσιος πήγε στην έρημο κοντά στον περίφημο για την αρετή, την άσκηση και τη σοφία του αββά Παμβώ, μετά τον θάνατο του οποίου απομακρύνθηκε στα ενδότερα της ερήμου, όπου έζησε με αυστηρή νηστεία και προσευχή. Αναφέρεται ότι επί εβδομήντα έτη δεν γεύτηκε καμία τροφή, παρά μόνο κάθε Κυριακή τη Θεία Κοινωνία. Η φήμη του άρχισε να διαδίδεται ταχέως και πολλοί προσέτρεχαν προς αυτόν για να ζητήσουν την ευλογία του και να ακούσουν τους παρηγορητικούς λόγους του. Γι’ αυτό το λόγο ονομάσθηκε Μέγας από την Εκκλησία. Γέροντας πλέον, μετά από παρακλήσεις πολλών αδελφών, εγκατέλειψε την έρημο και εγκαταστάθηκε κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπου δίδασκε και νουθετούσε τους πιστούς. Κοιμήθηκε ειρηνικά και τον έθαψαν στην έρημο, όπου ασκήτευσε.

Της πανηγυρικής λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος – όπου η Παναγία η Κολοκυνθούς, υπήρξε η εκκλησία της προηγούμενης ιερατικής του διακονίας και με την αγάπη και την θέρμη της καρδιάς του, στην κυριολεξία μεγάλυνε την ενορία της ηθικά και την λάμπρυνε με το έξοχο ορθόδοξο ήθος του και το πολυμερές θεολογικό, πνευματικό και κοινωνικό του έργο, αποτελώντας στην κυριολεξία το σπίτι του – μετά του προϊσταμένου του ναού ευλαβούς Πατρός Φιλάρετου Χριστιά – που αποδείχτηκε άξιος ανάδοχος της ηθικής κληρονομιάς του Επισκόπου κ.κ. Φιλοθέου, στην Παναγία της Κολοκυνθούς – και άλλων ιερέων που προσήλθαν για να τιμήσουν τις κορυφαίες αυτές προσωπικότητες της χριστιανοσύνης.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα και οι κορυφαίες αυτές προσωπικότητες της Ορθοδοξίας, ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος και ο Άγιος Παΐσιος ο Μέγας, να σκέπουν και να κατευοδώνουν ηθικά, την ενάρετη ζωής σας, χαρίζοντας σας υγεία και πνευματική ευημερία.

Παραθέτουμε τα απολυτίκια του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου και του Οσίου Παϊσίου του του Μεγίστου.

Απολυτίκιο Αγίου Ιούδα του Θαδαίου:

Χριστοῦ σὲ συγγενῆ, ὢ Ἰούδα εἰδότες, καὶ μάρτυρα στερρόν, ἱερῶς εὐφημοῦμεν, τὴν πλάνην πατήσαντα, καὶ τὴν πίστιν τηρήσαντα, ὅθεν σήμερον, τὴν παναγίαν σου μνήμην, ἑορτάζοντες, ἁμαρτημάτων τὴν λύσιν, εὐχαίς σου λαμβάνομεν.

Απολυτίκιο Οσίου Παισίου του Μεγίστου:

Ὁ ἔνσαρκος ἄγγελος, τῶν Μοναστῶν κορωνίς, ὁ ἄσαρκος ἄνθρωπος, τῶν οὐρανῶν οἰκιστής, ὁ θεῖος Παΐσιος, χαίρει τὴ αὐτοῦ μνήμη, σὺν ἠμὶν ἑορτάζων, νέμει τοὶς κοπιώσι, δι’ αὐτὸν θεῖον χάριν διὸ ἐν προθυμίᾳ πολλὴ τοῦτον τιμήσωμεν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων