11/01/2022 11/01/2022 Του Καθηγητή Χρήστου Κ. Οικονόμου Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τέως Προέδρου και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Είναι πολύ μεγάλη η τιμή που κάνω ως καθηγητής του Πανεπιστημίου να απαντήσω σε ένα φοιτητή, αλλά θεωρώ το γεγονός της μάθησής του για θεολογικά θέματα, τα οποία αγνοεί ή ενδεχομένως...
11 Ιανουαρίου, 2022 - 22:16
Τελευταία ενημέρωση: 11/01/2022 - 22:17

Φανατισμός και μισαλλοδοξία

Διαδώστε:
Φανατισμός και μισαλλοδοξία

Του Καθηγητή Χρήστου Κ. Οικονόμου

Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και

τέως Προέδρου και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Είναι πολύ μεγάλη η τιμή που κάνω ως καθηγητής του Πανεπιστημίου να απαντήσω σε ένα φοιτητή, αλλά θεωρώ το γεγονός της μάθησής του για θεολογικά θέματα, τα οποία αγνοεί ή ενδεχομένως διαστρέφει, επιβεβλημένο καθήκον μου ως δασκάλου και επιστήμονα της Θεολογίας.

Με έκπληξή μου διάβασα στην εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» και σε συνοδοιπορούσες ιστοσελίδες, Κύπρου και Ελλάδας, μια πλήρη διαστροφή και σκόπιμη παραποίηση των όσων ανέλυσα, κατά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και σε άλλα κανάλια του νησιού, ενημερώνοντας, καταχρέος, ως ειδικός καθηγητής Θεολογίας, από κάποιο κ. Πέτρο Κούλενδρο, Κύπριο Μεταπτυχιακό φοιτητή της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Ο συγκεκριμένος φοιτητής με άκρως φανατικές, εθνικιστικές απόψεις, που καταδικάστηκαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως αιρετικές δοξασίες, διαστρέβλωσε τα λεγόμενά μου,κάνοντας προσωπική επίδειξη ότι βρήκε λάθη σε έναν ειδικό καθηγητή, Πρόεδρο και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο οποίος διακονεί και διδάσκει την Ορθόδοξη Θεολογία ως Καθηγητής της Καινής Διαθήκης τώρα και μισό αιώνα, σε κείμενό του, με τον παραπλανητικό βαρύγδουπο τίτλο: «Καμιά υποχώρηση στην πίστη για κανένα λόγο κ. Οικονόμου».

Ο εν λόγω προσπαθεί, ως φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής και χωρίς καμιά ουσιαστική θεολογική παιδεία και γνώση της Ορθόδοξης Θεολογίας, να κάνει τον δάσκαλο σε Καθηγητή και να εκφράσει τις φανατικές  εθνικιστικές μισαλλόδοξες και αθεολόγητες συνθηματικές φανφάρες του για θέματα θεολογικά, τα οποία αγνοεί. Αντιπαρέρχομαι τους ανιστόρητους και μειωτικούς χαρακτηρισμούς για ένα Καθηγητή Πανεπιστημίου με την αναφορά του ως «ενός θεολόγου», διότι στις αθεολόγητες και άσχετες με τη Θεολογία τυφλές εμμονικές εκφράσεις του φαίνονται επουσιώδη πράγματα.

Έμεινε εμβρόντητος ο εν λόγω κύριος Φοιτητής, διότι είναι άσχετος με την Ορθόδοξη Θεολογία και αυτά που ξέρει τα έμαθε στις εθνικιστικές του συναναστροφές με πρόσωπα που ζουν όχι για να τιμούν τους ήρωες της πατρίδας και τους Αγίους της Ορθοδοξίας, αλλά για να προβάλλουν τους εαυτούς τους, και αντί να ανοίξουν κανένα βιβλίο τριγυρνούν στα στενά και στα σοκάκια της Θεσσαλονίκης κάνοντας πληρωμένες προπαγάνδες.

Ευτυχώς που ο κ. Πέτρος Κούλενδρος, Κύπριος στην καταγωγή, φοιτητής, άκουσε από τον «Θεολόγο» Οικονόμου, ότι έγινε εισβολή στην Κύπρο καισυνεχίζεται η κατοχή του νησιού μας, παραβιάζοντας η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο. Ευτυχώς που έμαθε ο φοιτητής τα στατιστικά δεδομένα των Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών, για να γνωρίζει μια ιστορική πραγματικότητα. Χαίρομαι ως εδώ που ο σχολιαστής μου δεν βρήκε κάτι το «αισχρό», γιατί φαίνεται δεν συνειδητοποιούσε, ότι αισχρά είναι αυτά τα αθεολόγητα, ανιστόρητα και αντορθόδοξα που ανέφερε ο ίδιος.

Ο άσχετος με τη Θεολογική Επιστήμη φοιτητής δεν κατάλαβε, ότι η αντικειμενική επιστημονική παρουσίαση των ιστορικών δεδομένων είναι επιβεβλημένο καθήκον κάθε επιστήμονα και όχι η φανατική ιδεολογική και ασθενής περί την πίστη άποψή του. Αμφιβάλλει κανείς ότι οι Ρωμαιοκαθολικοί είναι 1.500.000.000, οι Προτεστάντες 820.000.000 και οιΟρθόδοξοι 250.000.000, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα; Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτή η παγκόσμια αριθμητική δύναμη των Χριστιανών Ορθοδόξων και ετεροδόξων μπορούν να συνεργαστούν στο κοινωνικόκαι πολιτιστικό επίπεδο, ώστε να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τους λαούς παγκοσμίως στην πείνα, στο φαινόμενο της δουλείας και την δικαιοσύνη των λαών, για «ψωμί, παιδεία και ελευθερία»;

Αυτά ασφαλώς δεν σημαίνουν συγκρητισμό, δηλαδή ότι όλες οι θρησκείες έχουν μέρος της αλήθειας, αλλά συνεργασία στο καθαρά ανθρωπιστικό επίπεδο. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί τογεγονός, ότι η Ορθόδοξη Θεολογία είναι ο φορέας της αλήθειας και η Ορθόδοξη Εκκλησία ο θεματοφύλακαςτων αληθειών της πίστεως. Προς τί λοιπόν οι ανασφάλειες του φοιτητή για την Ορθόδοξη πίστη; Μήπως το γεγονός, ότι δεν κατέχει την Ορθόδοξη Θεολογία τον κάνει να μεταβάλλει την Ορθόδοξη πίστη σε ιδεολογία και νομίζει ότι, όταν χάσει την ιδεολογία του, χάνεται και η πίστη του; Αυτό ακριβώς τον κάνει να έχει και αρρωστημένη πίστη και άνευ περιεχομένου φωνασκίες. Έτσι καταντά, κ. Πέτρο Κούλενδρε, κάποιος που αγνοεί την Ορθόδοξη Θεολογία και την εκκλησιαστική παράδοση, όπως εσείς, γίνεται φανατικός συκοφάντης, μισαλλόδοξος και διαστροφέας της αλήθειας, την οποία αγνοεί, γιατί ούτε τις σπούδασες, ούτε τις βίωσες, γιατί δεν θα είχες τέτοια υστερόβουλη διαστροφή των λεγομένων ενός Καθηγητή Πανεπιστημίου, τον οποίο αποκαλείς απλά «θεολόγο», ο οποίος δαπάνησε ολόκληρη ζωή να διδάσκει την Ορθόδοξη Θεολογία και να έχει βοηθήσει τις Θεολογικές Σχολές της Ελλάδος, την Εκκλησία της ιδιαίτερης πατρίδας του από σοβαρές εκκλησιαστικές κρίσεις τα τελευταία πενήντα χρόνια. Το θράσος σας, κ. Π. Κούλενδρε, δεν έχει όρια, να κάνετε τον δάσκαλο σε έναν καταξιωμένο Καθηγητή με τις ανύπαρκτες θεολογικές σας γνώσεις και τις εμμονικές ιδεοληψίες σας, τις οποίες αντισταθμίζετε με τις αλήθειες της Ορθοδόξου πίστεως. Θα πρέπει να μάθετε, επίσης, ότι στον πολυετή Διαχριστιανικό Διάλογο χρησιμοποιείται ο όρος «Διάλογος της αλήθειας», όπου, σύμφωνα με αυτή τη μεθοδολογία, η Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί ανόθευτη την πίστη της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, απαρέγκλιτα, όπως διατυπώθηκε στην Αγία Γραφή, στην Ορθόδοξη Θεολογική ερμηνεία των Πατέρων της Εκκλησίας και στα Δόγματα των Οικουμενικών Συνόδων. Ο δε «Διάλογος της Αγάπης», όπως διατυπώθηκε για τη πορεία των Διαχριστιανικων Διαλόγων, δεν αναιρεί η αγάπη την αλήθεια, αλλά η αλήθεια επιβεβαιώνει την αγάπη και η αγάπη την αλήθεια. Γι’ αυτό και στο σημείο αυτό, δυστυχώς ο φιλόπονος αλλά αθεολόγητος, φανατικός και μισαλλόδοξος φοιτητής δεν κατανοεί τα στοιχειώδη θέματα της Θεολογικής Επιστήμης και την προσωπική του σύγχυση την ιδεολογικοποιεί με τη θεολογική του αμάθεια. Συνεπώς, ιδού στάδιο λαμπρό, κ. Π. Κούλενδρε, πρόσκληση και πρόκληση μαζί, να έρθεις στην Κύπρο να εγγραφείς στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεολογίας, του οποίου είμαι Πρόεδρος, για να διδαχθείς όντως Ορθόδοξη Θεολογία, απαλλαγμένη από ιδεοληψίες, φανατισμούς και δαιμονοληψίες. Γι’ αυτό πρόσεχε την κατάκριση και την άστοχη κριτική, προπάντων, όταν είσαι άσχετος με το γνωστικό αντικείμενο που κρίνετε. Καλή σύνεση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων