22/05/2019 22/05/2019 Του Γιώργου Μπάρλα   Μου δόθηκε η ευκαιρία πρόσφατα να διαβάσω ένα Κυριακοδρόμιο, ένα βιβλίο δηλαδή με τα κηρύγματα πάνω στα ευαγγέλια του εκκλησιαστικού έτους. Με ένα τέτοιο βιβλίο, σκέφτομαι, μας δίνεται καταρχάς η ευκαιρία να μελετήσουμε τα ευαγγέλια του έτους. Πρέπει να ξέρουμε ότι οι περισσότεροι διαβάζουμε βίους αγίων, πατέρες της εκκλησίας, άλλα θρησκευτικά...
22 Μαΐου, 2019 - 16:07
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2019 - 16:08

Γιώργος Μπάρλας: Πόσο ακούμε το κήρυγμα στην Εκκλησία

Διαδώστε:
Γιώργος Μπάρλας: Πόσο ακούμε το κήρυγμα στην Εκκλησία

Του Γιώργου Μπάρλα

 

Μου δόθηκε η ευκαιρία πρόσφατα να διαβάσω ένα Κυριακοδρόμιο, ένα βιβλίο δηλαδή με τα κηρύγματα πάνω στα ευαγγέλια του εκκλησιαστικού έτους. Με ένα τέτοιο βιβλίο, σκέφτομαι, μας δίνεται καταρχάς η ευκαιρία να μελετήσουμε τα ευαγγέλια του έτους. Πρέπει να ξέρουμε ότι οι περισσότεροι διαβάζουμε βίους αγίων, πατέρες της εκκλησίας, άλλα θρησκευτικά βιβλία, όχι όμως την Αγία Γραφή. Σχεδόν ποτέ την Παλαιά Διαθήκη και μόνο πού και πού την Καινή Διαθήκη.

Πρόκειται για μια τεράστια έλλειψη, εξαιτίας της οποίας αγνοούμε βασικά στοιχεία του βιβλίου των βιβλίων, όπως λέμε την Αγία Γραφή, και επίσης κατανοούμε λιγότερο τα άλλα θεολογικά έργα που διαβάζουμε, αφού όλα -και μάλιστα τα πατερικά έργα- βασίζονται πάνω στη Βίβλο. Το κυριακοδρόμιο έχει όλα τα ευαγγέλια, πριν από το κήρυγμα που ακολουθεί καθένα από αυτά, κι έτσι δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να τα διαβάσει και να τα ξαναδιαβάσει. Η μελέτη της Βίβλου είναι το δίχως άλλο η τροφή της ψυχής.

Τα κηρύγματα ενός τέτοιου βιβλίου είναι συνήθως ευσύνοπτα και δεν κουράζουν τον αναγνώστη, όπως και δεν θα κούρασαν τον ακροατή τους όταν αυτά εκφωνούνταν στην εκκλησία. Μέσα σε δυο-τρεις σελίδες ο συγγραφέας τονίζει την ουσία του ευαγγελικού κειμένου και δεν χρονοτριβεί με θέματα δευτερεύοντα ή ωραιολογίες. Ξέρει ότι το μακροσκελές κήρυγμα συχνά είναι ανοργάνωτο, ο ιεροκήρυκας πετάγεται από το ένα θέμα στο άλλο, και συχνά δεν καταλήγει πουθενά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί πιστοί δυσανασχετούν κατά την ώρα του κηρύγματος, το οποίο θεωρούν και περιττό. Δεν είναι όμως το κήρυγμα περιττό αλλά συστατικό μέρος της θείας λειτουργίας και γι΄ αυτό χρειάζεται προσοχή και προετοιμασία. Λίγοι ιερείς έχουν το χάρισμα να μιλούν χωρίς προετοιμασία αλλά και αυτοί θα απέδιδαν καλύτερα αν προετοιμάζονταν κάπως.

Ένα καλό Κυριακοδρόμιο μένει στην ουσία των ευαγγελικών κειμένων και κηρύττει Χριστόν εσταυρωμένον και αναστάντα. Ο χριστιανισμός που έχει ως κέντρο του το ευαγγέλιο δεν μπορεί παρά να είναι ένας απαιτητικός χριστιανισμός, όπου οι λόγοι του Χριστού παίρνονται τοις μετρητοίς, ένας χριστιανισμός που απευθύνεται σε όσους πραγματικά πιστεύουν και γι΄ αυτό βρίσκονται στην εκκλησία ακούγοντας και το κήρυγμα. Ο χριστιανός πιστός δεν είναι αυτός που απλά αποδέχεται την ύπαρξη ενός Θεού που δημιούργησε το σύμπαν, αλλά -κάτι πολύ πιο δύσκολο- καλείται να πιστέψει ότι αυτός ο Θεός έγινε άνθρωπος, σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Αναστήθηκε και είναι παρών κατεξοχήν στην ευχαριστιακή σύναξη. Αυτόν τον ζωντανό Χριστό μάς δείχνει μέσα από τα κηρύγματά του ο κηρύττων και μας καλεί να Τον ακολουθήσουμε, να Τον αναζητήσουμε ως κάτι πολύτιμο, που χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε. Αλλά είναι αλήθεια ότι η χάρη του Θεού που ζητάμε δεν είναι φτηνή, απαιτεί κόπο και απάρνηση του αμαρτωλού εαυτού. Σε αυτό μάς καλεί το κήρυγμα.

Ο κηρύττων πρέπει να έχει πάρει λοιπόν στα σοβαρά το κήρυγμα, να το αγαπά και να εργάζεται γι΄ αυτό. Το κήρυγμα δεν είναι κάτι δευτερεύον, κάτι που αν έχουμε όρεξη το κάνουμε κι αν παραλειφθεί δε χάλασε κι ό κόσμος. Όχι. Το κηρύττειν βασίζεται στην εντολή του Χριστού να διαδοθεί το ευαγγέλιο έως εσχάτου της γης. Και επειδή εμείς είμαστε ήδη χριστιανοί, το κήρυγμα έχει σκοπό να ιδρύει και να οικοδομεί την χριστιανική κοινότητα. Να μας λέει γιατί είμαστε χριστιανοί, γιατί μαζευόμαστε στην εκκλησία, πώς ζούμε στον κόσμο όταν τελειώνει η λειτουργία και επιστρέφουμε στο σπίτι μας. Κι αν το κήρυγμα μάς εμπνεύσει και αρχίσουμε να αλλάζουμε σιγά σιγά τη ζωή μας, δηλαδή να μετανοούμε, τότε μπορούν να συναντηθούμε με τους εκτός της χριστιανικής κοινότητας, όσους προσώρας αδιαφορούν και έτσι να πειστούν κι εκείνοι ότι το ευαγγέλιο αφορά τα ουσιώδη της ζωής τους. Το κήρυγμα εν ολίγοις δεν έχει σκοπό να βελτιώσει την ηθική μας και να μας κάνει απλά καλύτερους ανθρώπους, αλλά να μας κάνει μέλη της βασιλείας του Θεού.

Αν μπορείτε λοιπόν, ας αναζητήσετε ανάμεσα στα τόσο θρησκευτικά βιβλία, και ένα καλό Κυριακοδρόμιο!

 

ΠΗΓΗ: ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2FM

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων