05/06/2023 05/06/2023 Πολλές ενέδρες έστησε ο Σύρος βασιλιάς για να παγιδεύσει τον ισραηλιτικό στρατό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ένας «κατάσκοπος» ματαίωνε συνεχώς τα σχέδιά του. Τί συνέβαινε; Ο προφήτης Ελισαίος, έχοντας θεία πληροφορία, έστελνε αγγελιαφόρο στον βασιλιά του Ισραήλ και του φανέρωνε τις μυστικές ενέδρες των Σύρων. Ο Σύρος βασιλιάς, αφού κατ’ επανάληψιν απέτυχαν οι ενέδρες του, συγκάλεσε...
05 Ιουνίου, 2023 - 11:57
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2023 - 11:45

Η δεύτερη όραση – Του π. Δημητρίου Μπόκου

Διαδώστε:
Η δεύτερη όραση – Του π. Δημητρίου Μπόκου

Πολλές ενέδρες έστησε ο Σύρος βασιλιάς για να παγιδεύσει τον ισραηλιτικό στρατό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ένας «κατάσκοπος» ματαίωνε συνεχώς τα σχέδιά του. Τί συνέβαινε; Ο προφήτης Ελισαίος, έχοντας θεία πληροφορία, έστελνε αγγελιαφόρο στον βασιλιά του Ισραήλ και του φανέρωνε τις μυστικές ενέδρες των Σύρων. Ο Σύρος βασιλιάς, αφού κατ’ επανάληψιν απέτυχαν οι ενέδρες του, συγκάλεσε το συμβούλιο των επιτελών του.

– Θα μου πείτε τί γίνεται; ρώτησε. Ποιος με προδίδει στον αντίπαλό μου;

– Κανένας, βασιλιά μου, απάντησαν εκείνοι. Κανένας από μας. Αλλά ο προφήτης Ελισαίος μεταφέρει στον βασιλιά του τα πάντα, ακόμα και όσα λέγεις στο κρυφότερο δωμάτιό σου, εκεί που κοιμάσαι.

– Και πού βρίσκεται αυτός;

– Στη Δωθαΐμ.

Αμέσως ένα ισχυρό απόσπασμα με ιππικό, άρματα πολεμικά και βαριά οπλισμένο πεζικό περικυκλώνει εν μέσω νυκτός τη Δωθαΐμ. Ένα παιδάριο που υπηρετούσε τον προφήτη, καθώς ξύπνησε το πρωί και βγήκε έξω, βλέπει την πόλη περικυκλωμένη από παντού. Τρομοκρατήθηκε. Με κομμένα τα πόδια ξαναμπαίνει μέσα και λέγει στον Ελισαίο:

– Κύριέ μου, τί θα κάνουμε τώρα;

– Μη φοβάσαι! απάντησε ο προφήτης. Εκείνοι που είναι μαζί μας είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς εδώ.

Ύψωσε τα μάτια του και προσευχήθηκε:

– Άνοιξε, Κύριε, τα μάτια του παιδαρίου για να δει.

Και πράγματι ο Θεός άνοιξε τα μάτια του παιδιού και τί βλέπει; Το βουνό απέναντί τους ήταν γεμάτο ιππικό, ενώ ένα πύρινο άρμα κύκλωνε προστατευτικά τον Ελισαίο. Στρατεύματα αγγελικά είχαν κατακλύσει τον χώρο.

Ο Ελισαίος βγήκε έξω. Προχώρησε προς τους Σύρους στρατιώτες και, όταν τους πλησίασε, προσευχήθηκε:

– Κύριε, πάταξέ τους με αορασία.

Έτσι και έγινε. Οι στρατιώτες είχαν ανοιχτά τα μάτια, έβλεπαν, μα δεν καταλάβαιναν πού βρίσκονται. Τους είπε τότε ο Ελισαίος:

– Δεν είναι αυτή η πόλη και ο άνθρωπος που ζητάτε. Ακολουθείστε με και θα σας οδηγήσω σ’ αυτόν.

Και έτσι τους οδήγησε στην τότε πρωτεύουσα του Ισραήλ, τη Σαμάρεια. Όταν μπήκαν στην πόλη, ο προφήτης παρακάλεσε ξανά τον Θεό.

– «Άνοιξε» τώρα, Κύριε, τα μάτια τους.

Ο Κύριος «άνοιξε» τα μάτια τους και με τρόμο είδαν πως βρί-σκονταν μέσα στη Σαμάρεια, παγιδευμένοι στο κέντρο του στρατο-πέδου του ισραηλιτικού στρατού. Ο βασιλιάς τότε ρώτησε:

– Να τους χτυπήσω, πάτερ;

– Όχι, απάντησε ο Ελισαίος. Δεν έχεις δικαίωμα σε όσους δεν συλλαμβάνεις με το σπαθί σου και το τόξο σου. Σ’ αυτούς εδώ βάλε να φάνε και να πιουν και στείλε τους πάλι πίσω, να πουν τα νέα στον βασιλιά τους.

Πράγματι ο Ισραηλίτης βασιλιάς τούς παρέθεσε πλούσιο τραπέζι και μετά τους άφησε ελεύθερους. Εκείνοι γύρισαν στον τόπο τους, έδωσαν λεπτομερή αναφορά στον βασιλιά τους για όλα και δεν ξα-ναδοκίμασαν να εισβάλουν στη γη του Ισραήλ.

(Ελεύθερη απόδοση από την Αγία Γραφή [Δ΄ Βασ. 6,8-23]).

Πολλές φορές οι δυσκολίες όμως κυκλώνουν και σένα. Όπως τώρα οι εξετάσεις σου. Που είναι σίγουρα μια δυσκολία. Όχι βέβαια απ’ τις μεγαλύτερες της ζωής σου. Αλλά μπορεί να φαντάζει πελώρια μέσα σου. Και να σε γεμίζει άγχος.

Τί κάνεις λοιπόν τώρα; Πώς αντιμετωπίζεις τα πράγματα; Τί βλέπεις γύρω σου; Μόνο τις δυσκολίες; Και τρομοκρατείσαι σαν το παι-δάριο που υπηρετούσε τον Ελισαίο;

Χρειάζεσαι τότε άλλα μάτια. Μια δεύτερη όραση. Που, πέρα απ’ τις δυσκολίες, βλέπει και τα «στρατεύματα» που καταφθάνουν για βοήθεια. Έχεις αυτή την όραση;

Σήκωσε λοιπόν ψηλότερα τα μάτια σου. Ζήτα τη θεϊκή βοήθεια. Ο Θεός έχει τη δύναμη να υπερκεράσει την κάθε δυσκολία σου. Και όχι μόνο μπορεί, μα και το θέλει να σε βοηθήσει. Γιατί σε αγαπάει όσο δεν φαντάζεσαι. Με τρόπο μοναδικό. Το νιώθεις αυτό; Αν όχι, ψάξε να βρεις τί φταίει. Πάσχεις μήπως κι εσύ από κάποια αορασία; Μήπως κάτι δεν πάει καλά σε σένα και στη σχέση που χτίζεις μαζί Του;

Σε σένα λοιπόν έγκειται λίγο-πολύ το παν. Απόκτησε την όραση που σε φέρνει σ’ αυτό το άλλο ενεργειακό πεδίο, όπου δρα ο Θεός. Διείσδυσε με κοφτερή την πνευματική σου ματιά στον χώρο Του και μη φοβάσαι τίποτε.

Όταν βάζεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια προοπτική, θα ’χεις οπωσδήποτε κάτι θετικό ν’ αποκομίσεις, αν και όχι πάντοτε αυτό που εσύ άμεσα προσδοκάς. Σίγουρα όμως, όταν σε περιβάλλουν σαν άλλο πύρινο άρμα οι θεϊκές ενέργειες, το «ιππικό» του Θεού, στη ζωή σου όλη θα γεύεσαι μια άλλη χαρά, θα έχεις πάντα μια άκρως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων