20/02/2022 20/02/2022 Γράφει η Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, Δήμαρχος κατεχόμενης κωμόπολης Λευκονοίκου Αν μας καθήλωσε η πρώτη προβολή της σειράς που προβάλλεται από το Μέγα Ελλάδας κάθε Πέμπτη, στις 10:30 μ.μ., και την Παρασκευή τη βλέπουμε όσοι θέλουμε διαδικτυακά, το δεύτερο επεισόδιο μας συγκλόνισε. Πάλι κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστά τηλεθέασης σύμφωνα με τις μετρήσεις. 31,7 % ! Σάρωσε ο...
20 Φεβρουαρίου, 2022 - 21:46

Η Δήμαρχος Λευκονοίκου για την σειρά “Άγιος Παΐσιος”

Διαδώστε:
Η Δήμαρχος Λευκονοίκου για την σειρά “Άγιος Παΐσιος”

Γράφει η Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη,
Δήμαρχος κατεχόμενης κωμόπολης Λευκονοίκου

Αν μας καθήλωσε η πρώτη προβολή της σειράς που προβάλλεται από το Μέγα Ελλάδας κάθε Πέμπτη, στις 10:30 μ.μ., και την Παρασκευή τη βλέπουμε όσοι θέλουμε διαδικτυακά, το δεύτερο επεισόδιο μας συγκλόνισε. Πάλι κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστά τηλεθέασης σύμφωνα με τις μετρήσεις. 31,7 % ! Σάρωσε ο Άγιος Παΐσιος και πάλι. Τώρα άρχισε η προβολή του και στην Κύπρο από τον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα Κύπρου.

Αναμφίβολα, ο κόσμος διψά. Όλοι μας διψούμε για ουρανό! Πόσο επίκαιρος ο στίχος του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη: «Ας μην το κρύβουμε, διψάμε για ουρανό». Όντως, γευόμαστε τον ουρανό, παρακολουθώντας αυτή τη σειρά. Γευόμαστε τον επουράνιο άρτον ημών τον επιούσιο. Μας πλημμυρίζει το άρωμα της αληθινής πίστης, της μαγείας που μας τυλίγει στα μαγνάδια της και ταράζει την ύπαρξή μας!

Ο καημός του ξεριζωμού από τη γη και τις εστίες μας. Μας θύμισε οικεία κακά. Εμείς επωχούμενοι. Αυτοί οι ευλογημένοι άνθρωποι του Θεού με τα πόδια περπάτησαν για να φτάσουν στη θάλασσα, κι από κει με το καράβι στον Πειραιά… Πόση ταλαιπωρία. Πόση χλεύη και εχθρότητες. Ήρθαν στη μάνα τους, την Ελλάδα των ονείρων τους, και γνώρισαν την απανθρωπιά. Πέρασαν απίστευτες ταλαιπωρίες. Και άντεξαν, γιατί είχαν πίστη στον Θεό. Είχαν για καθοδηγητή τους έναν χαρισματικό, προορατικό άγιο Γέροντα, τον μετέπειτα Άγιο Αρσένιο που τον υποδύεται ο καταπληκτικός ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου. Υποκλινόμαστε μπροστά στην ερμηνεία του.

Αυτοί οι άνθρωποι, μπορούσαν να αλλαξοπιστήσουν και να μείνουν στον τόπο τους και στα καλά τους. Εγκατέλειψαν τις εστίες τους, τους τάφους των προγόνων τους, τις εκκλησίες, τα περιβόλια, τα κτήματα, τα σχολεία τους, για να διαφυλάξουν την ορθόδοξη πίστη τους. Νοικοκυραίοι άνθρωποι ήταν και τους αντιμετώπισαν, όπως πάντα τους πρόσφυγες, σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, σαν εχθρούς που θα τους πάρουν τις δουλειές τους, τους άντρες τους, τα χωράφια τους…

Αν στο πρώτο επεισόδιο χαρήκαμε αρχές και αξίες μιας αυθεντικής ζωής που σπάνια προβάλλονται από την τηλεόραση, μάλλον λοιδωρούνται, με πρώτη την αγάπη, που την ακολουθούν η αλληλεγγύη, η κοινότητα, η πνευματικότητα, η συγγένεια, ο σεβασμός στους νεκρούς,
στους μεγαλύτερους και κυρίως στον ιερέα, η πίστη στον Θεό, η αγάπη για την πατρίδα, η συζυγική αγάπη, το δέσιμο της οικογένειας, η ενότητα, στο δεύτερο επεισόδιο πονέσαμε με τα πάθη τους, με τον ξεριζωμό και την προσφυγιά τους, αλλά χαρήκαμε λειτουργία, προσευχή, εγκαρτέρηση, υπομονή.

Ψηλαφήσαμε το θαύμα, την προόραση, το μεγαλείο της απλότητας του ανθρώπου του Θεού. Οπωσδήποτε, πήραμε ένα μάθημα που πολλές φορές το ξεχνάμε οι άνθρωποι: τη δύναμη της προσευχής, της καταφυγής στον Θεό και στην παραμυθία Του. Αυτός είναι ο βασικός πυλώνας της ζωής αυτών των ανθρώπων. Σε κάθε έκφανση της ζωής τους είναι παρούσα η προσευχή, το πνεύμα της θυσίας, ο διάλογος και η αγάπη μεταξύ των μελών της οικογένειας, το παράδειγμα «το οποίο μπορεί να δημιουργήσει υγιείς προσωπικότητες, αγάπη προς το γένος
μας, αλλά και σωστή τοποθέτηση περί παγκοσμιότητας και αγαθής συνύπαρξης μεταξύ των λαών. Γενικότερα ένα καλύτερο αύριο».

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι όλοι μας, αλλά κυρίως οι νεότερες γενιές επιζητούν «κάτι ανώτερο, κάτι που θα τους εμπνεύσει». Και πράγματι αυτή η επιστροφή στις αληθινές, στις αυθεντικές πηγές της ύπαρξής μας και της παράδοσης του γένους μας μας εμπνέει όλους και όλες, μικρούς και μεγάλους. Όπως ήταν αναμενόμενο, βυσσοδομούν οι δυνάμεις του σκότους και της οπισθοδρόμησης, που με τον μανδύα τον ψεύτικο, τον κίβδηλο, του μοντέρνου και του απελευθερωμένου, δεν μπορούν να ανεχτούν να ακούγεται ο λόγος του Θεού και οι αρετές των ανθρώπων του. Δεν μπορούν αν ανεχτούν το αληθινό, το γνήσιο, το ανόθευτο, το θεϊκό.

Άπειρες είναι οι ευχαριστίες μας στο Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, της Μονής Βατοπαιδίου, για την παραγωγή αυτής της σειράς, στην οποία το σενάριο υπογράφει ο ταλαντούχος Γιώργος Τσιάκκας και τον ρόλο της μητέρας του Αγίου Παϊσίου ενσαρκώνει η Χριστίνα Παυλίδου καταπληκτικά.

Καταληκτικά, αποδεικνύεται πασιφανώς πόσο μπροστά βρίσκεται ο Γέροντας Εφραίμ ο οποίος αντιλήφθηκε νωρίς ότι ο σύγχρονος άμβωνας είναι το διαδίκτυο, το σινεμά και η τηλεόραση. Αντί να αφήνουμε τους αμφίβολης ηθικής ποιότητας ανθρώπους να ταΐζουν συνεχώς με  κουτόχορτο και να αποχαυνώνουν και να εκμαυλίζουν τον κόσμο και να τον ωθούν στην αμαρτία και στην ακολασία, ας φροντίσουμε για τη σωτηρία της ψυχής του, ας ενσταλάξουμε στην ψυχή του αρχές και αξίες διαιώνιες, αυτές που κράτησαν ζωντανό και αλώβητο το έθνος μας για δύο χιλιετίες. Αγάπη για τον Χριστό και την Ελλάδα!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων