09/08/2020 09/08/2020 Με την ευλογία της Παναγίας έλαβε χώρα εχθές Σάββατο 8-8-20, το 6-ο ψηφιακό Αρχονταρίκι της Αγίας και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, όπου και μας μίλησε αναλύοντας ποικίλα, ηθικά, θεολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα, ο σεπτός καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης, Γέροντας κ.κ. Εφραίμ. Αντίπερα στους δύσκολους και αναθεωρητικούς καιρούς μας, την πνευματική κατάπτωση, την ηθική μόνωση των...
09 Αυγούστου, 2020 - 21:32
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2020 - 23:11

Ηθική ανάταση από το 6ο ψηφιακό αρχονταρίκι της Μονής Βατοπαιδίου

Διαδώστε:
Ηθική ανάταση από το 6ο ψηφιακό αρχονταρίκι της Μονής Βατοπαιδίου

Με την ευλογία της Παναγίας έλαβε χώρα εχθές Σάββατο 8-8-20, το 6-ο ψηφιακό Αρχονταρίκι της Αγίας και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, όπου και μας μίλησε αναλύοντας ποικίλα, ηθικά, θεολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα, ο σεπτός καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης, Γέροντας κ.κ. Εφραίμ. Αντίπερα στους δύσκολους και αναθεωρητικούς καιρούς μας, την πνευματική κατάπτωση, την ηθική μόνωση των ανθρώπων, αλλά και στα προβλήματα επικοινωνίας, που δημιουργεί ο COVID 19, ο εμπνευσμένος καθηγούμενος της Μονής εκμεταλλεύτηκε παραγωγικά τις δυνατότητες της τεχνολογίας, για να πραγματώσει ένα ακόμα ψηφιακό αρχονταρίκι και να μας παράσχει έτσι την δυνατότητα, να «επισκεφθούμε» την ευλογημένη αθωνική πολιτεία – Περιβόλι της Παναγίας και να ακούσουμε τις ατίμητες πνευματικές νουθεσίες του.

Πολύ ορθά έχουν επισημάνει οι διανοητές, η τεχνολογία όταν χρησιμοποιείται για ηθικούς σκοπούς είναι ευλογία, ενώ αντίθετα είναι κατάρα! Και με βάση αυτό το αξίωμα, ο σεπτός και εμπνευσμένος καθηγούμενος της Αγίας και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου κ.κ. Εφραίμ, εκμηδενίζοντας τις φυσικές αποστάσεις, αλλά και τις όποιες άλλες συγκαιρινές δυσχέρειες, με την ψηφιακή τεχνολογία, μας έδωσε την δυνατότητα να βρεθούμε κοντά του, στην ευλογημένη γωνιά του Άθω και να αρδεύσουμε τις πνευματικές του νουθεσίες, αλλά και την ατίμητη ευλογία του. Ήταν μια μετοχή χαράς αυτό το μοναδικό Αρχονταρίκι και ο σοφός Γέροντάς μας, μας μίλησε με τόσην αγάπη Θεού και φώτισε με την πνευματική του καθοδήγηση τον δρόμο μας, στους δύσκολους καιρούς μας. Μας μίλησε για την αξία της προσευχής, αλλά και την ευλογία της συγχώρησης, που ξεκουράζει τις καρδιές μας και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Συνάμα μας μίλησε για την εγκράτεια και τη σύνεση στη ζωή, που μας οδηγεί στην αληθινή ηθική ευτυχία του ανθρώπου και όχι στις εφήμερες καταναλωτικές απολαύσεις. Ακόμα ο σοφός Γέροντας μας, μας μίλησε για την σπουδαία σύζευξη της ορθοδοξίας με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, που διαμόρφωσε την ταυτότητα του ελληνικού λαού, αναφερόμενος και σε σπουδαίες φυσιογνωμίες του αρχαιοελληνικού κόσμου, που είχαν «ορθόδοξες» συγκλίσεις, όπως ο Ηράκλειτος, κάτι που τεκμηριώνεται και από εγνωσμένης αξίας σύγχρονους καθηγητές, της παγκόσμιας φιλοσοφίας.

Αλλά με τις σπουδαίες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, αισθανθήκαμε την άφατη ηθική χαρά, να συνευρισκόμαστε ψηφιακά στο Αρχονταρίκι, με αρκετούς νέους ανθρώπους από πολλές γωνιές της αγαπημένης μας Ελλάδας και του κόσμου. Από την Χίο, την Νάξο, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, την Κύπρο, βεβαίως την Αθήνα και άλλα μέρη της υφηλίου, με κοινή αναφορά, την θεία δίψα, να παρακολουθήσουμε την πνευματική καθοδήγηση του σεπτού Γέροντός μας κ.κ. Εφραίμ, που από το ευλογημένο και τιμημένο στην αχανή λεωφόρο του χρόνου Βατοπαίδι – στο οποίο βλάστησαν πνευματικά, ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός, ο Όσιος Πορφύριος κ.α. κορυφαίοι της Ορθοδοξίας και φέρει την δωρεά των λαμπρών αυτοκρατόρων του Βυζαντίου Μεγάλου Κωνσταντίνου και Θεοδοσίου – μας δρόσισε ηθικά με τα ιδεοφόρα ορθόδοξα διδάγματά του και μας ανέτεινε πνευματικά, σε μιαν δύσκολη καμπή της ζωής μας, όπου ο κορονοϊός τρομοκρατεί τις καρδιές των ανθρώπων.

Κατάφορτοι από την ευλογία της Παναγίας και την αγιότητα του Άθω, ευχαριστήσαμε τον σεπτό Γέροντά μας, για την ατίμητη πατρική αγάπη του, τις σπουδαίες πνευματικές νουθεσίες του, τις ευχές και την ευλογία του και εκφράσαμε την ευγενή προσδοκία, να δοθεί η δυνατότητα να ξαναέλθουμε κοντά του, έστω και μέσα από τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Τέλος μαζί με τις ολόθερμες ευχαριστίες μας, προς τον Γέροντά μας κ.κ. Εφραίμ, που με τόση εγκαρτέρηση και αγάπη, κάθισε καταπονημένος, να μας ακούσει και να μας ευχηθεί όλους, ευχαριστούμε και τον Γενικό Διευθυντή της «Πεμπτουσίας» κ-ο Νίκο Γκουράρο, Δ/ρα Μηχανικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, για την άρτια επιμέλεια της ψηφιακής οργάνωσης του 6-ου Αρχονταρικίου, της Αγίας και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
Αθήνα, 9-8-2020

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων