01/04/2024 01/04/2024 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Μέσα σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την μεγάλη συμμετοχή του φιλόχριστου λαού του 6-ου και του 5-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, εορτάστηκε εχθές Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, η ηθική μνήμη του κορυφαίου της Ορθοδοξίας μας Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, παράλληλα με την Β΄ Κυριακή των Νηστειών,...
01 Απριλίου, 2024 - 11:11

Ηθική έξαρση για την Β΄ Κυριακή των Νηστειών και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών

Διαδώστε:
Ηθική έξαρση για την Β΄ Κυριακή των Νηστειών και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών
  • Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την μεγάλη συμμετοχή του φιλόχριστου λαού του 6-ου και του 5-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, εορτάστηκε εχθές Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, η ηθική μνήμη του κορυφαίου της Ορθοδοξίας μας Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, παράλληλα με την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, σημαντικής χριστια-νικής ημέρας του 40-ημέρου, στην μακρά πορεία προς το Άγιο Πάσχα. Του κορυφαίου λογίου της εκκλησίας μας Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, μοναχού της αθωνικής πολιτείας, φιλοσό-φου και Επισκόπου Θεσσαλονίκης, που εισηγήθηκε και προάσπισε θεολογικά τον ησυχασμό στην αγιορείτικη πολιτεία, απέναντι στις ενστάσεις και αμφισβητήσεις του επισκόπου Βαρλαάμ, ενώ κραταίωσε την χριστιανική διδασκαλία με τον βαθύβλυστο θεολογικό του στοχασμό και την εν γένει πολυμερή του παιδεία. Σημειώνοντας παράλληλα ότι η κορυφαία αυτή φυσιογνωμία της ορθοδόξου εκκλησίας μας, αποτέλεσε γόνο αριστοκρατικής οικογε-νείας, ο πατέρας του ήταν συγκλητικός, σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, ρητορική, θεολογία, φυσική και φιλοσοφία, δίπλα στον επιφανή δάσκαλο Θεόδωρο Μετοχίτη και αφιερώθηκε από νεαρή ηλικία στον Χριστό, για να διαλάμψει και να αναγορευτεί στην εποχή του, ως μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες των θεολογικών μας γραμμάτων. Τον σπουδαίο αυτό ιεράρχη λοιπόν, τίμησε η εκκλησία μας στις 31 Μαρτίου, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών και στον περικαλλή ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών, που φέρει την καλλωσιά και τον εικαστικό ετασμό του μεγάλου μας ζωγράφου Φώτη Κόντογλου, ο οποίος επένδυσε με τις απαράμιλλες αγιογραφίες του το ναό. Στην ιστορική περιοχή της Αχαρνών, που είναι διάστι-κτη από την ευγένεια και καλοσύνη των κατοίκων της και την μεγαλοπρέπεια των παλιών νεοκλασικών αρχοντικών της. Στον περικαλλή ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών έτσι που διέχεε την ιερότητα της μεγάλης ημέρας της ορθοδοξίας, σύσσωμος παρέστη ο φιλόχριστος λαός της περιοχής, για να εορτάσει τα δυο σημαντικά αυτά ορόσημα της εκκλησίας μας. Της ιεράς λειτουργίας χοροστάτησε, ο σεπτός Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, συγχορο-στατούντων του ευλαβούς προϊσταμένου του ναού Αρχιμανδρίτη κ.κ. Αλέξιου Σάπικα και των υπολοίπων ευσεβών ιερέων του ναού κ.κ. Παπανδρέου Δημητρίου, Ζαχαρία Ευαγγέλου και Αναναία Κρίππα.

Με την αποπεράτωση της λειτουργίας, ο ευλαβής Επίσκοπος κ.κ. Κωνστάντιος, ευχήθηκε σε όλους τους χριστιανούς, η σημαντική μέρα της Β΄ Κυριακής των Νηστειών, να αποτελέσει σημείο χριστιανικού αναστοχασμού και περίσκεψης στην ηθική πορεία ανάβασης προς το Άγιο Πάσχα και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, η οιστρηλατημένη και θεία αυτή μορφή της Ορθοδοξίας μας, να σκέπει και να ευλογεί τα βήματά τους, χαρίζοντας υγεία και πνευματική ευεξία, δοθέντος ότι υπήρξε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, πρωτοκορυφαίος των χριστιανι-κών μας γραμμάτων. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά :

Ορθοδοξίας ο φωστήρ, Εκκλησίας το στήριγμα και διδάσκαλε, των Μοναστών η καλλονή, των θεολόγων υπέρμαχος απροσμάχητος, Γρηγόριε θαυματουργέ, Θεσσαλονίκης το καύχημα, κήρυξ της χάριτος, ικέτευε διά παντός, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων