14/09/2023 14/09/2023 Διάστικτος από κατάνυξη, αλλά και μεγαλοπρέπεια, ο λαμπροφόρος ναός του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων – 7ο Διαμέρισμα, σήμερα Πέμπτη 14-9-23, εόρτασε την κορυφαία εορτή της Χριστιανοσύνης μας, την ύψωση του τιμίου και ζωοποιού σταυρού. Του «φύλακος πάσης της οικουμένης» που συνιστά το κορυφαίο σύμβολο της ορθοδόξου πίστεώς μας. Και σε αυτή την μείζονα εορτή μας, τόσον...
14 Σεπτεμβρίου, 2023 - 18:16
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2023 - 17:31

Ηθική έξαρση για την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στον ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων

Διαδώστε:
Ηθική έξαρση για την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στον ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων

Διάστικτος από κατάνυξη, αλλά και μεγαλοπρέπεια, ο λαμπροφόρος ναός του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων – 7ο Διαμέρισμα, σήμερα Πέμπτη 14-9-23, εόρτασε την κορυφαία εορτή της Χριστιανοσύνης μας, την ύψωση του τιμίου και ζωοποιού σταυρού. Του «φύλακος πάσης της οικουμένης» που συνιστά το κορυφαίο σύμβολο της ορθοδόξου πίστεώς μας. Και σε αυτή την μείζονα εορτή μας, τόσον ο λαός του 7ου Διαμερίσματος, όσον και πολλοί άλλοι Αθηναίοι, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, συγκλόνισαν με την καταιγιστική παρουσία τους, στο ωραίο προάστιο της Αθήνας μας, που μυροβολάει πάντα την αστική αύρα και την ομορφιά της αρχοντικής Αθήνας και διατράνωσαν την έξοχη μύχια ηθική σχέση του ελληνισμού, με την Ορθοδοξία.

  • Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σημαιοστολισμένος ο ναός της Πανόρμου με τους σταυραετούς του Βυζαντίου, που καταυγάζουν στην αχανή λεωφόρο του χρόνου την μεγαλουργία της αυτοκρατορίας του, αλλά και κατάφορτος, από το λυρικό ορθόδοξο συναίσθημα των πιστών, ανέδυε μια μοναδική ατμόσφαιρα ηθικής έξαρσης, που πλήρωσε τις ψυχές των χριστιανών, που τίμησαν με την παρουσία τους, την κορυφαία εορτή της ορθοδοξίας.

Της πανηγυρικής λειτουργίας, χοροστάτησε ο ευλαβής Πατέρας και ιερατικός προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης κος Πλάτωνας Βακαλάκης, συνεπικουρούμενος από τους ευσεβείς πατέρες του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων κ.κ. Κίκιζα Γεώργιο, Κωνσταντέλλο Δημήτριο, Γασπαράτο Θεολόγο, αλλά και τον διάκονο Αποστόλου Αστέριο.

Με το πέρας της λειτουργίας ο Πατέρας κος Πλάτωνας, αφού διαμήνυσε το ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας μας, ευχαρίστησε τους πιστούς για την συγκινητική παρουσία τους και τους ευχήθηκε, ο ζωοποιός τίμιος σταυρός, να τους αναγεννά ηθικά, να τους δίνει δύναμη απέναντι στους ριπτασμούς της ζωής και να φωτοδοτεί τον ίσιο δρόμο τους.

Σημειώνοντας με την ευκαιρία την άψογη επιμέλεια του ναού από τον νεοκόρο κο Βασίλη Γιαννακόπουλο, την φροντίστρια κα Κυριακή Κωνσταντοπούλου, αλλά και τους ευγενείς εθελοντές του ναού, με την παράλληλη μέριμνα και φροντίδα του ενοριακού συμβουλίου και των κυριών του φιλοπτώχου ταμείου, για τον στολισμό και την αρτιότητα της πανηγυρικής λειτουργίας.

Ακόμα σημειώνουμε την ανείπωτη συγκίνηση του κόσμου, για την φιλοξενία αποτμήματος του Τιμίου Ξύλου στον Άγιο Δημήτριο, το οποίο προσκύνησε με ηθικό δέος και κατάνυξη.

Χρόνια Πολλά και του Χρόνου, αγαπημένοι μας και ευλαβείς Αθηναίες και Αθηναίοι και ο ζωοποιός σταυρός, να λαμπρύνει ηθικά και να φωτοδοτεί την έντιμη ζωή την δική σας και των οικογενειών σας. Και του χρόνου με υγεία!

Παραθέτουμε τον Απολυτίκιο, της υψώσεως του τιμίου σταυρού:

«Σώσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ ευλόγησον την κληρονομίαν σου, νίκας τοις Βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων δια του Σταυρού σου πολίτευμα».

 

      

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων