27/10/2022 27/10/2022 Με την καθολική συμμετοχή του λαού του 7ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και άλλων Αθηναίων από τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πόλης, εορτάστηκε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022, με την προσήκουσα ιεροπρέπεια και λαμπρότητα, η μνήμη του Ιερού Δημητρίου του Μυροβλήτου, που καταυγάζει για αιώνες τώρα στην οικουμένη, την ηθική αρετή, αλλά και την απαρασάλευτη πίστη...
27 Οκτωβρίου, 2022 - 10:16
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2022 - 9:58

Ηθική έξαρση, για τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη στον ομώνυμο ναό των Αμπελοκήπων

Διαδώστε:
Ηθική έξαρση, για τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη στον ομώνυμο ναό των Αμπελοκήπων

Με την καθολική συμμετοχή του λαού του 7ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και άλλων Αθηναίων από τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πόλης, εορτάστηκε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022, με την προσήκουσα ιεροπρέπεια και λαμπρότητα, η μνήμη του Ιερού Δημητρίου του Μυροβλήτου, που καταυγάζει για αιώνες τώρα στην οικουμένη, την ηθική αρετή, αλλά και την απαρασάλευτη πίστη στο ιδεώδες της Ορθοδοξίας μας.

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Του Αγίου Δημητρίου που καίτοι γεννημένος και αναθρεμμένος, σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής ευκρασίας, που προδιέγραφε μια λαμπρή κοινωνική και στρατιωτικοπολιτική καριέρα, δεν δίστασε, να τα θυσιάσει όλα για τη αγάπη του Χριστού μας. Για να διατρανώσει σε όλο τον πολιτισμένο τότε κόσμο με τον μαρτυρικό θάνατό του, την ηθική υπεροχή της Ορθοδοξίας, αλλά και την υπερτάτη αξία, να πέφτεις κανείς για ιδεώδη και ιδανικά, περιφρονώντας τις φθαρτές αξίες και τα πλαστά πρότυπα ζωής.

Ο Ιερός Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 μ.Χ. στην Θεσσαλονίκη και πολύ γρήγορα με τις ασύγγνωστες για την ηλικία του αρετές και ικανότητες, ανελίχθη στον επίζηλο βαθμό του χιλίαρχου, υπο την διοίκηση του Τετράρχη και μετέπειτα αυτοκράτορα της Ρώμης Γαλερίου Μαξιμιανού και όταν στο στέμμα ήταν ο τρομερός για τους διωγμούς του Διοκλητιανός.

Γοητεύτηκε από το ιδεώδες της Ορθοδοξίας και προσκύνησε τον Χριστιανισμό, ιδρύοντας παράλληλα και έναν κύκλο για την μελέτη της Αγίας Γραφής. Αγνοώντας αγέρωχα, το διάταγμα του Διοκλητιανού, «περί αρνήσεως του Χριστιανισμού», ήλθε σε ευθεία ρήξη με τον Μαξιμιανό, που διέταξε να τον φυλακίσουν. Στην φυλακή ευρίσκονταν και ένας νεαρός και ατρόμητος Χριστιανός – που θα τον έβαζαν προκειμένου να οδηγηθεί στο θάνατο, να παλαίψει με τον φοβερό και γιγαντόσωμο μονομάχο της εποχής Λυαίο – ο Νέστορας, που έσπευσε να ζητήσει την ευχή και την ηθική στήριξη του Δημητρίου, για την θανατηφόρο μάχη του. Και πράγματι με την πρεσβεία προς τον Χριστό του Δημητρίου, ο Νέστορας έκανε το θαύμα στην κυριολεξία και νίκησε τον γίγαντα Λυαίο, αφήνοντας αμήχανους τον Μαξιμιανό και τους ειδωλολάτρες επιτελείς του !

Και τότε εξοργισμένος ο τελευταίος, έδωσε εντολή – το 303 ή το 305 μ.Χ., να θανατώσουν τους «ασεβείς» Νέστορα και Δημήτριο, που τον ταπείνωσαν δημοσίως, με την θεόπνευστη δύναμή τους. Το μεν Νέστορα με αποκεφαλισμό, τον δε Δημήτριο δια του ειδεχθούς λογχισμού ! Αναφέρεται από τους δημιουργούς των εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Γρηγόριο Παλαμά, Ευστάθιο Θεσσαλονίκης και Δημήτριο Χρυσολωρά, ότι ο το σεπτό σώμα του Δημητρίου ετάφη στον σημείο του μαρτυρίου του, όπου και μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ στη γή, από το οποίο ανέβλυζε μύρο ! Για τούτο και εδόθη στον Ιερό Δημήτριο, το προσωνύμιο Μυροβλήτης.

Για να αποτελεί τον ηθικό Έφορο και Προστάτη της νύμφης του Βορρά Θεσσαλονίκη μας. Είναι χαρακτηριστικά δε δυο θαύματα του Αγίου Δημητρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην μεν Θεσσαλονίκη ανήμερα της ιερής μνήμης του, επέπρωτο από την ιστορική μοίρα, η βασίλισσα της Βορείου Ελλάδος, μετά από αιώνες δουλείες, να παραδοθεί στον προελαύνοντα ελληνικό στρατό.

Και κυμάτιζε και πάλι περήφανα στον Λευκό Πύργο η γαλανόλευκη. Στην δε Αθήνα, στα 1823 και κατά την πολιορκία της Ακροπόλεως οι Τούρκοι ήταν οχυρωμένοι στην Ακρόπολη και ο ελληνικός στρατός είχε αναπτυχθεί πέριξ του ναού του Αγίου Δημητρίου, τον οποίο και ετοιμάζονταν οι Τούρκοι να βομβαρδίσουν, με τις λουμπάρδες τους – «τούρκικα κανόνια».

Τότε ως εκ θαύματος, με την θεία παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου, οι μπαρουταποθήκες των Οθωμανών πήραν φωτιά και εξερράγησαν μαζί τους, σκορπώντας τους τον θάνατο και καταστρέφοντας και ένα μικρό τμήμα της Ακρόπολης. Και ένεκα αυτού του θαύματος, ο Άγιος Δημήτριος έκτοτε, ονομάστηκε «Λουμπαρδιάρης» !

Στους πανέμορφους Αμπελόκηπους λοιπόν, που μυροβολούν την ευγένεια και την καλοδεχτικότητα των ανθρώπων τους, με τους επιβλητικούς και πολυφρόνιστους δρόμους τους και τα σφύζοντα από κόσμο νεολαιίστικα μαγαζιά τους, σύσσωμη όλη η Αθήνα έδωσε το βροντερό παρόν, για να τιμήσει την άχραντη μνήμη του Αγιομάρτυρα της ορθοδοξίας μας Δημητρίου του Μυροβλήτου. Στους Αμπελόκηπους, που με τους ολάνθιστους κήπους τους κάποτε και τα μποστάνια τους κόμιζαν το καλοκαίρι στην Αθήνα, αλλά και που πρωτοστάστησαν, στην αστική μεγαλουργία της πόλης αργότερα, με την «Βίλα Μαργαρίτα», το «Κτήμα Θών» και όλα τα άλλα αλησμόνητα στοιχεία της κοινωνικής τους ευμάρειας. Επιβλητικός ο καλλιεπής ναός της Πανόρμου και σημαιοστολισμένος με την γαλανόλευκη και τους χρυσοπόρφυρους σταυραετούς του Βυζαντίου, κατηύγαζε την άφατη κατάνυξη των πιστών, αλλά και την ιερότητα της μνήμης της έξοχης ηθικά φυσιογνωμίας του Αγίου Δημητρίου.

Με έκδηλη την αγάπη και την ηθική φροντίδα για την επιμέλειά του, τόσο του ευσεβούς προϊσταμένου του ναού Αρχιμανδρίτου κ.κ. Πλάτωνος Βακαλάκη, όσο και των φροντιστών του κ.κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου, Κυριακής Κωνσταντοπούλου, αλλά και των ευγενών εθελοντών της εκκλησίας, που με ξεχωριστή αφοσίωση και αγάπη, στόλισαν τον ναό.

Της θείας λειτουργίας χοροστάστησε λοιπόν ο σεπτός Επίσκοπος Θαυαμακού κ.κ. Ιάκωβος, συγχοροστατούντων του ευσεβούς Επισκόπου Ευρίπου κ.κ. Χρυσοστόμου, του ευλαβούς Αρχιμανδρίτη και Πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Βαρνάβα Θεοχάρη, των υπολοίπων ευλαβών ιερέων του Αγίου Δημητρίου κ.κ. Κίκιζα Γεώργιου, Αποστόλου Αστέριου, Κωνσταντέλλου Δημητρίου και Γασπαράτου Θεολόγου, αλλά και άλλων ιερέων, που προσήλθαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου.

Με το πέρας της λειτουργίας επακολούθησε περιμετρική γύρω από τους δρόμους του ναού λιτανεία, αφενός της σεπτής εικόνας του Αγίου Δημητρίου, αφετέρου, της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά – κορυφαίου ηθικού συμβόλου και κειμηλίου του Ποντιακού Ελληνισμού, που αφίχθη από την ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας προς προσκύνηση στην Αθήνα – υπό τους γλυκείς ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που χρωμάτισε αισθητικά την πομπή. Και με άφατη συγκίνηση έραιναν οι Αθηναίοι τις δυο ιερές εικόνες δεούμενοι υπέρ υγείας τους και ηθικής ευημερίας τους.

Ειδικότερα η συγκίνηση των πιστών κορυφώθηκε όταν πέρασαν μπροστά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και εν συνεχεία από την οδό Δημητσάνας, όπου ευρίσκονται τα νοσοκομεία μας, «Άγιος Σάββας» και «Ελπίς». Με το ιατρικό-νοσηλευτικό τους προσωπικό να προσεύχεται ένδακρυ, νοερά στον Άγιο Δημήτριο και στην Παναγία, για να τους ευλογούν και προστρέχουν σε κάθε τους βήμα.

Με την επάνοδο της εικόνας στον ναό, ο σεπτός Επίσκοπος Θαυμακού κ.κ. Ιάκωβος, αφού πρωτίστως διεμήνυσε το ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς Χρόνια Πολλά και η ευλογία του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας Σουμελά, να σκέπει τη ζωή τους. Στην αντιφώνησή ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης κ.κ. Πλάτωνας Βακαλάκης, αρχικώς ευχαρίστησε τους ευλαβείς Επισκόπους κ.κ. Ιάκωβο, Χρυσόστομο, αλλά και τον ευσεβή Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Βαρνάβα, που λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανηγυρική εορτή και εν συνεχεία το φιλόχριστο λαό των Αμπελοκήπων, ο οποίος προσήλθε νοερά για να τιμήσει τον έφορό του Άγιο Δημήτριο, τους ευγενείς εθελοντές, το ενοριακό συμβούλιο και τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για τις άοκνες φροντίδες τους στην άρτια υλοποίηση του πανηγυρικού διημέρου, την φιλαρμονική για την ωραία αισθητικά συμμετοχή της, που επένδυσε την λιτανεία, αλλά και την ελληνική αστυνομία, για τα άψογα μέτρα τάξης.

Και του χρόνου με υγεία. Ο Ιερός Δημήτριος, ο Μυροβλήτης, να χαρίζει σε εσάς και τις οικογένειές σας υγεία και ηθική ευημερία και να χαριτώνει τα άξια βήματά σας στη ζωή.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου : Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδύvοις, σε υπέρμαχοv, η οἰκουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ούν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίῳ θαρρύvας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τον Θεὸν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν τὸ μέγα έλεος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων