22/11/2022 22/11/2022 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Σε κλίμα ηθικής έξαρσης και με την καθολική παρουσία του ευσεβούς λαού του 4-ου Διαμερίσματος των Αθηνών (Κολωνός), αλλά και άλλων Αθηναίων, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, εορτάστηκε σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, στην Παναγία Κολοκυνθούς, στην Λένορμαν, η θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Παναχράντου Παναγίας – μητέρας απάντων...
22 Νοεμβρίου, 2022 - 11:01
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2022 - 10:46

Ηθικός αίνος για τα Εισόδια της αειπαρθένου Μαρίας, στην Παναγία Κολοκυνθούς – Λένορμαν

Διαδώστε:
Ηθικός αίνος για τα Εισόδια της αειπαρθένου Μαρίας, στην Παναγία Κολοκυνθούς – Λένορμαν

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε κλίμα ηθικής έξαρσης και με την καθολική παρουσία του ευσεβούς λαού του 4-ου Διαμερίσματος των Αθηνών (Κολωνός), αλλά και άλλων Αθηναίων, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, εορτάστηκε σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, στην Παναγία Κολοκυνθούς, στην Λένορμαν, η θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Παναχράντου Παναγίας – μητέρας απάντων των Ελλήνων.

Κατά την ορθόδοξη παράδοση η ευλαβής σύζυγος του Ιωακείμ Άννα, που ήταν στην μέχρι τότε ζωή της άκληρη, προσεύχονταν ευλαβικά στον Θεό και τον παρακαλούσε, να τις χαρίσει ένα παιδί που τόσο της έλειπε, θα λάμπρυνε ηθικά τη ζωή της και θα το αφιέρωνε στην χάρη του. Και ο πανάγαθος Θεός όχι μόνο εισάκουσε τις προσευχές της, αλλά την ευλόγησε συνάμα, να γεννήσει ένα κοριτσάκι την Παναγία, που επέπρωτο να φέρει στον κόσμο τον Μεσσία μας και Σωτήρα, Ιησού Χριστό και να συμβάλει στην ενανθρώπιση του Κυρίου. Πράγματι τηρώντας την υπόσχεσή της η σεμνή Άννα, όταν έγινε η Μαρία τριών χρονών, την οδήγησε στην εκκλησία και την παρέδωσε στον Αρχιερέα Ζαχαρία. Ο Ζαχαρίας πήρε την αειπαρθένο Μαρία και την εισήγε στα Άγια των Αγίων, χώρο στον οποίο δεν είχε προσπέλαση κανείς εκτός από τον ίδιο, γνωρίζοντας – κατόπιν αποκαλύψεως του Θεού – τον μείζονα ρόλο που θα διαδραμάτιζε η Αγία κόρη, για την σωτηρία του κόσμου. Στα εσώτερα του ναού η Παρθένος Μαρία θα παραμείνει για δώδεκα χρόνια, τρεφόμενη όλο αυτό το διάστημα, από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, με τροφή που την προμήθευε από τα ουράνια. Από τα Άγια των Αγίων, η Παναγία θα εξέλθει, όταν ήλθε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.

Στον λαοφιλή Κολωνό λοιπόν, που πάντα κομίζει την ευγένεια και την αυθεντικότητα της γνήσιας λαϊκής ψυχής, με τα πολυφρόντιστα και νοικοκυρεμένα σπίτια του – τα γεμάτα πάστρα και αγάπη για τις κλασικές αρετές της ελληνικής ζωής, των ανθρώπων του μόχθου– και στον λαμπροστόλιστο ναό της Παναγίας της Κολοκυνθούς, που ξεχείλιζε από την αγάπη και την ηθική φροντίδα του ευλαβούς Πατρός – προϊσταμένου του ναού Πατρός κ.κ. Φιλαρέτου Χριστιά, των ευγενών εθελοντών του ναού και των αόκνων κυριών του φιλοπτώχου ταμείου, συνέρρευσε μαζικά ο ευλαβής λαός των Αθηνών, για να τιμήσει την πανάχραντο Παναγία μας, την μητέρα όλου του ελληνισμού. Την στοργική μητέρα του εκλεκτού από την ιστορία γένους των Ελλήνων, που σε όλες τις κρίσιμες καμπές του, προέταξε τις στοργικές – μητρικές της φτερούγες, για να το σώσει «εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον» ! Γιατί η Παναγία μας, η άμωμος μητέρα, είναι «Και των προ αυτής αιτία και των μετά αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος» !

Του εσπερινού, αλλά και του Ιερού Ευχελαίου που έλαβε χώρα, σε μιαν ανεκλάλητη ατμόσφαιρα κατάνυξης, χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορική Παναγία της Κολοκυνθούς, αφού για πολλά χρόνια υπήρξε εφημέριος και Προϊστάμενος της, έως την ύψωσή του σε Επίσκοπο, συνεπικουρούμενος από τον προϊστάμενο του ναού πατέρα Φιλάρετο. Με το πέρας της δοξολογιακής λειτουργίας και του ευχελαίου, τον λόγο έλαβε ο ευλαβής Επίσκοπος κ.κ. Φιλόθεος και αφού διεμήνυσε το διάστικτο από αγάπη, ευγενές μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την ιερή θεομητορική εορτή της Παναγίας, αναφέρθηκε στην αδήριτη ανάγκη, να αναβαπτιστούμε όλοι στα θεία νάματα της βρυσομάνας πηγής του Ελληνισμού της Ορθοδοξίας και μέσα από την άχραντη διδασκαλία της, να προσανατολιστούμε σε έναν δρόμο ηθικής αρετής και πνευματικής ευημερίας. Και διάστικτοι από συγκίνηση για την ιερή ημέρα, όλοι οι παρακολουθούντες την ευλαβική λειτουργία, επροσεύχοντο στην Πλατυτέρα να τους χαρίζει υγεία, αλλά και ψυχικές δυνάμεις, για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της άστατης ηθικά εποχής μας. Περαίνοντας ο ευλαβής Επίσκοπος κ.κ. Φιλόθεος, αναφέρθηκε και στην αυριανή εορτή του Αγίου Ιακώβου του Τσαλίκη από την πολύκλαυστη Μικρασία, που με τον ενάρετο και θεοσκεπή βίο του, πραγμάτωσε μια σεμνή και ηθικά λαμπρή παρουσία, στα δρώμενα της ορθόδοξης εκκλησίας μας.

Και του χρόνου με υγεία και η Παναγία – «τερπνή και καλή, άσπορος και άφθορος» – να σκέπει τις αξιοπρεπέστατες οικογένειές σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα!

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Παναγίας :

«Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων